Tylos pusryčiai – geros dienos pradžia

Šiandien po pietų 14.15 val. Lietuvoje skelbiama tylos minutė

Šiandien, kaip ir kiekvienais metais, balandžio paskutinįjį trečiadienį pasaulyje minima triukšmo suvokimo diena. Taip visuomenė skatinama atkreipti dėmesį į didėjančią triukšmo problemą, kuri dar dažnai ignoruojama, nors mūsų sveikatai ir savijautai tai tikrai ne į naudą.

Valstybinio aplinkos sveikatos centro specialistai šiandien siūlo išbandyti tylos dietą ir pajusti akustinį komfortą. Be to, šiandien nuo 14.15 iki 14.16 val. visoje Lietuvoje skelbiama tylos minutė. Tikimasi, kad šios priemonės padės išmokti išgirsti save ir kitus.

Jau ryte galima pasimėgauti tylos pusryčiais: tereikia vos pabudus įstengti susilaikyti nepuolus prie televizoriaus, radijo ar magnetofono. Kaip tik jie dažniausiai ir tampa triukšmo šaltiniais namuose.

Taip sveikai papusryčiavus, važiuodami automobiliu į darbą ar į jį atėję, jei ten įjungtas radijas ar televizorius, klausydamiesi sudominusios laidos, žinių ar muzikos, pritildykite garsą dviem lygiais žemiau nei įprasta. Specialistai tikina, jog nustebsite, nes viską pakankamai gerai girdėsite, o be to, pasaulis įgis naujų garsų ir spalvų.

Važiuojant automobiliu pabandykite be reikalo nenaudoti garsinio signalo. Taip apsaugosite savo ir kitų nervų sistemą nuo neigiamo triukšmo poveikio. Valgant pietus ir vakarienę specialistai rekomenduoja pabandyti išjungti televizorių ir pasimėgauti tyla.

Laisvalaikiu taip pat verta vengti triukšmingų sporto varžybų, restoranų, roko koncertų, naktinių klubų. Geriau laiką skirti tyliajam poilsiui – pasivaikščiojimui gamtoje ar parodos aplankymui.

Valstybinio aplinkos sveikatos centro direktorius Erikas Mačiūnas tikina, kad dėl nuolatinio triukšmo kyla klausos problemų, imama nebesuprasti kalbos, blogėja mokslo ir kiti pasiekimai, atsiranda socialinių, elgsenos pakitimų, psichikos sutrikimų, tampame dirglūs, agresyvūs.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, didžiausi triukšmo šaltiniai yra gatvės, autostrados, oro uostai, geležinkeliai, automobilių stovėjimo aikštelės, buitinis ir pramoninis triukšmas, šventės, ceremonijos, žaislai ir net ausinukai, pamėgti paauglių ir jaunimo.

Jei jau neišvengiamai tenka būti triukšmingoje aplinkoje (pjauti žolę, atlikti statybos, remonto darbus), medikai pataria naudoti klausos apsaugos priemones. Lankantis restorane, klube, diskotekoje, kine, jei jaučiate diskomfortą dėl per didelio garso, turite teisę kreiptis į administraciją prašydami jį sumažinti. Bent jau saugant savo sveikatą neverta tylėti, kai vargina triukšmingi kaimynai, iš greta esančių parduotuvių ar kavinių net naktį sklinda triukšmas.

Apskričių visuomenės sveikatos centrų duomenimis, Lietuvoje kasmet gyventojų skundų dėl ramybės drumstimo daugėja 10 – 15 proc. Beveik puse atvejų skundžiamasi pernelyg garsia muzika.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.