Britai skaičiuoja atvykėlius

Britų dienraštis „The Independent” paskelbė skaičius, rodančius, kiek svečių iš Europos Sąjungos naujokių sulaukė Didžioji Britanija.

Teigiama, kad daugiau negu 3,5 milijono žmonių iš Vidurio ir Rytų Europos šalių aplankė Didžiąją Britaniją po to, kai Europos Sąjunga atvėrė duris aštuonioms šalims, kurios buvo anapus Geležinės uždangos Šaltojo karo metais.

Vidutinis atvykėlių skaičius per metus išaugo maždaug keturis kartus, lyginant jį su buvusiais žmonių srautais prieš ES plėtrą.

Didelė dalis atvykėlių yra turistai. Jie dažnai keliauja pasinaudodami pigių skrydžių bendrovių paslaugomis.

Nemažai žmonių į Didžiąją Britaniją pritraukia verslo reikalai. Britų kompanijos investuoja į augančias naujųjų valstybių ekonomikas, todėl šių šalių atstovai su trumpais verslo vizitais atvyksta į Jungtinę Karalystę tvarkyti reikalų.

Apie dešimt procentų žmonių atvyksta dirbti ilgesniam negu trys mėnesiai laikotarpiui. Jie užpildo darbo vietas žemės ūkio, maisto ruošos, maitinimo įstaigų ir socialinės globos sektoriuose.

Nacionalinis statistikos biuras informuoja, kad 3,2 milijono žmonių iš Lenkijos, Vengrijos, Slovakijos, Slovėnijos, Lietuvos, Latvijos ir Estijos atvyko į D.Britaniją nuo 2004m. gegužės iki 2005 metų galo. Dar 370 tūkstančių piliečių iš naujųjų ES narių, atvyko į šalį per pirmuosius du šių metų mėnesius.

Daugiausia atvyko lenkų – 1,7 milijono, nes anot dienraščio, Lenkija nuo seno turi tvirtus ryšius su D.Britanija. Daugelis iš jų atvyko norėdami aplankyti gimines, nes lenkų bendruomenė Jungtinėje Karalystėje turi tvirtas šaknis – jų yra apie 750000.

Taip pat atvyko 420000 čekų, 344000 vengrų, 283000 slovakų, 194000 lietuvių, 119000 latvių 84000 slovėnų, 66000 estų.

Dabar britai skaičiuoja, kiek atvyktų bulgarų ir rumunų, jei šios šalys įstotų į ES. Manoma, kad per pirmus šių dviejų valstybių narystės metus Londonas ir kiti Didžiosios Britanijos miestai sulauktų 41000 rumunų ir 15000 bulgarų atvykėlių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.