Nauja skalbimo aritmetika: mažiau – geriau nei daugiau

Laikas keisti skalbimo įpročius

Ar įsivaizduojate, kad visą išsvajotąjį savaitgalį paskirtumėte… skalbimui? Ilgą laiką būtent šioje mirkymo-virinimo-plakimo-skalavimo-gręžimo rankomis karuselėje ir sukdavosi bene visų save gerbiančių moterų laisvadieniai. Dabar, kai galime naudotis tokiais kadaise stebuklingais atrodžiusiais išradimais kaip moderni skalbyklė ar, pavyzdžiui, kompaktiški skalbimo milteliai, visa tai atrodo kur kas paprasčiau. Dešimt minučių visiškai pakanka surūšiuoti nešvariems drabužiams, sukrauti juos į skalbyklę, įpilti reikiamą kiekį miltelių ir paspausti mygtuką. O tada ir prasideda tikrasis savaitgalis.

Vanduo, soda, skalbimo lentos…

Sunku patikėti, tačiau yra tikimybė, kad pašildytu vandeniu drabužius skalbė dar priešistorinis žmogus. Tad skalbimas neatsiejama žmogaus gyvenimo dalimi yra jau beveik 2 milijonus metų. Kol romėnai nepradėjo naudoti tam tikros skalbiklio atmainos, buvo skalbiama tik vandeniu. Lentas ir lazdas į pagalbą moterys pasitelkė Renesanso laikais. Muilas tuo metu dar buvo turtingųjų privilegija, tad muilinas vanduo būdavo atiduodamas skurdžiams. Prieš gerus du šimtmečius buvo sugalvota, kad iš druskos galima išgauti sodą ir ją panaudoti skalbti. Nuo tada skalbimas darėsi vis paprastesnis. Laikui bėgant buvo sukurtos skalbyklės, o skalbimui tarkuojamą ūkinį muilą pakeitė skalbimo milteliai.

„Turbūt daugelis dar pamena, ką anksčiau namuose reikšdavo žodis „skalbimas”– tas senąsias skalbimo mašinas, kurioms karštą vandenį reikėdavo atskirai užvirinti puode, o skalbinius gręžti tekdavo sukant rankeną. Pagalvojus, kiek jėgų ir ištvermės reikalaudavo šis procesas, negalima nesižavėti visomis močiutėmis ir mamomis. Ir pasidžiaugti, kad šiandien šio „malonumo” moterys gali atsisakyti”, – pasakoja televizijos laidos „Švaros misija” vedėja Birutė Lavickienė.

Tapęs įprastu, nevarginančiu ir netgi visai maloniu darbu, dabar skalbimas visame pasaulyje tampa dar paprastesnis. Ir netgi ekologiškesnis. Šį savotišką perversmą sukėlė koncentruoti skalbimo milteliai su „Eurocompact” ženklu, kurių jau galima rasti ir Lietuvoje. Vietoj įprastai naudojamų 150 gramų jų užtenka trečdaliu mažiau, o išskalbiamas skalbinių kiekis išlieka toks pats.

100 gramų vietoj 150

„Neretai pildama miltelius į skalbyklę, stengiuosi jų nepašykštėti. Juk atrodo, kad įpylus daugiau miltelių, skalbiniai bus švaresni. Buvau nustebusi, kai paaiškėjo, kad toks mano, o kartu ir daugelio kitų moterų, įprotis neturi pagrindo”, – sako B.Lavickienė.

Pasak jos, daugelis moterų naudoja netgi ne rekomenduojamą 150 gramų, o 220 gramų skalbimo miltelių – tai dar nuo sovietinių laikų užsilikęs įprotis. „Kam pilti gerokai per daug, jei dabar skalbti galima su vos 100 gramų miltelių? Laikas keisti skalbimo įpročius. Sumažinti skalbimo temperatūrą, neskalbti pustušte skalbykle, o skalbimo miltelių kiekį pasirinkti pagal tai, kokie nešvarūs skalbiniai. Šie paprasti veiksmai padeda ir tausoti aplinką”, – sako B. Lavickienė.

Švarūs skalbiniai, švari aplinka

Svarbus kompaktiškų skalbimo miltelių privalumas ir tas, kad jie užims ir mažiau vietos vonios spintelėje. Yra paskaičiuota, kad per metus tūkstančiams šeimų į namus reiks parnešti net 4500 tonomis mažiau kompaktiškų skalbimo miltelių. O sumažėjus skalbimo miltelių pakuočių tūriui, namų lentynose atsiras net 6300 m3 laisvos vietos.

Be to, trečdaliu sumažėjus skalbimo miltelių svoriui, reikės net 4500 tonomis mažiau cheminių medžiagų ir 249 tonomis mažiau pakuočių. Įdomu tai, kad mažesnio svorio milteliams pervežti reikės 224 mažiau krovininių sunkvežimių, kurie visi kartu sudarytų 3,6 km ilgio koloną.

„Namo nešti reikės visu kilogramu skalbimo miltelių mažiau – net įprastinė didelė pakuotė dabar nebebus tokia sunki. O tą papildomą kilogramą galėsiu panaudoti kaip nors kitaip, pavyzdžiui, nupirkti savo šeimai daugiau šviežių daržovių”, – džiaugiasi B. Lavickienė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Šeima ir namai su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.