Ant sukčių jauko užkibo penktokas

Telefoniniai sukčiai vėl pasinaudojo vaikų meile tėvams, dėl kurios dauguma jų pasiryžę bet kam. 12-metis kaunietis, gelbėdamas, neva į bėdą užsienyje patekusį savo tėvą – tolimųjų reisų vairuotoją, išnešė iš namų visus juose buvusius pinigus.

Nors, penktoko mamos tikinimu, su juo ne kartą kalbėta apie panašias apgavystes – kartu studijuotos laikraščių publikacijos, sukčiai sugebėjo 12-mečiui įteigti, kad tik jo rankose – ir tėčio, ir mamos likimas. Neva jei jo tėčiui nepavyks surinkti reikiamos pinigų sumos jo partrenkto žmogaus operacijai, gresia 5-6-eri metai nelaisvės.

„Tik nesakyk nieko kol kas mamai: ji numirs iš sielvarto. Gavę pinigus, tėtį iš nuovados paleisime dar tą patį vakarą ir jis grįžęs viską papasakos pats”, – patikintas mažametis.

Lemtingos klaidos

Šioje istorijoje ne mažiau skaudžios ir kitos aplinkybės: ir nešant sukčiams litus, ir dolerius, berniuką galėjo sustabdyti suaugusieji. Tačiau laiptinėje sutiktai močiutei berniukas pamelavo, kad skuba į paštą. 12-mečio mama teigia net girdėjusi jo pokalbį su reketininku, po kurio sūnus ją labai meistriškai apgavo. „Užliūliavo pasakaite, kad istorijos pamokai reikia nupiešti dolerį arba litą, – pasakojo dienraščiui vaiko mama. – Žinoma, pasakiau jam, kur krepšelis su doleriais, liepdama po to padėti į vietą”. Pašnekovės teigimu, po šio pokalbio su sūnumi ji, nieko blogo neįtardama, išskubėjusi su reikalais iš namų, ir tai labai pradžiugino 12-metį. „Su sunkiai nuslepiama euforija jis man tada pasakęs, kad manęs laukia didelis siurprizas, – prisimena berniuko mama. – Pamaniau, kad tai užuomina apie artėjančią Motinos dieną”.

Ši pamokanti istorija nutiko prieš kelias dienas. Kai suskambo telefonas tolimųjų reisų vairuotojo, per Velykas išvykusio į eilinę mėnesio komandiruotę užsienyje, namuose, juose buvo tik 8-metė dukra. Skambinusysis pasiteiravo, kas atsiliepė (paminėjo mergaitės vardą, teigdamas, kad taip jam sakęs avariją padaręs mažametės tėtis). Kai vyresnysis – 12-metis jos brolis grįžo į namus, sesuo jau ieškojo pinigų. „Apieškok stalčius, paltų kišenes, spintas…”- buvo nurodęs skambinęs „policininkas”. Iš sesers iniciatyvą perėmė brolis.

Įtariamųjų ratas

Nešdamas į sutartą vietą pirmiausiai aptiktus 2 tūkst. litų, 12-metis ir sutiko laiptinėje pas juos ateinančią močiutę. Vaikai buvo likę vieni namuose vos pusvalandžiui.

Manoma, kad sukčiai galėjo matyti iš namų išeinančią jų mama, kuri su močiute prasilenkė vos pusvalandžiu. Pasak nukentėjusiųjų, į eilinę komandiruotę išvykstančio tėvo vilkikas taip pat stovėjo prie jų daugiabučio, todėl ne vienas kaimynas matė šeimos surengtas išlydėtuves. Tie patys kaimynai galėjo įtarti ir tai, kad, tėvui grįžus iš ankstesnės komandiruotės, namuose turėtų būti pinigų.

Minėtą keturženklę litų sumą berniukas nunešė neva gydytojai, susijusiai su tėvo „partrenkto” žmogaus operacija. Susitikimui pasirinkta galinė troleibusų stotelė. Pasak vaiko, „gydytoja” atvažiavo pinigų taksi.

Pirminiais duomenimis, dolerius reketininkams penktokas pasiūlė pats. Iš pradžių paskambinęs stacionariu buto telefonu, vėliau „policininkas” pareiškė, kad baigiasi jo darbo telefono sąskaita, ir liepė perskambinti jo nurodytu mobiliojo telefono numeriu. Sukantis galvoje vienintelei minčiai, iš kur dar gauti pinigų padėti tėčiui, berniukas ir nusprendė pasiteirauti į namus parėjusios mamos apie dolerius. Po to teliko nepažįstamajam „policininkui” paskambinti jo paliktu telefonu.

Pavėluotas praregėjimas

Pasak mamos, 12-metis dėl tėčio net prakalbėjo visą savo turėtą sąskaitos limitą. Pranešus „policininkui” apie dar rastus dolerius, šis liepė juos suskaičiuoti. Išgirdęs, kad šių – 360, liepė atnešti vėl ten pat. Tik šį kartą pinigų pasiimti atėjo vyriškis. Neva anos „gydytojos” vairuotojas. Jis laukė dolerius atnešančio vaiko įsimaišęs į troleibuso lūkuriuojančią žmonių minią. Berniuko mamai šiandien apmaudžiausia, kad tąkart tikrai buvo galima reketininką sulaikyti, jeigu tik sūnus būtų jai pasakęs visą tiesą.

Kad namie nebėra pinigų, 12-mečio mama sužinojo tik po poros dienų, kai išsirengus parduotuvėn, jų neberado. Prisiminusi pokalbį su sūnumi apie dolerius, paskambino jam į kaimą, kuriame berniukas viešėjo su seneliu. „Negaliu pasakyti tiesos: man prigrasino, – dar bandė išsisukinėti penktokas, netrukus vis dėlto prisipažinęs: – Tik, mama, nesijaudink: tėtis padarė avariją”. Berniuko mama teigia iš karto supratusi, kas atsitiko; per tas dvi dienas ji jau buvo kalbėjusi su iš užsienio skambinusiu vyru, kuris, žinoma, apie jokią avariją nepasakojo.

Pasak pašnekovės, pagrindinis jaukas, dėl kurio jos sūnus užkibo ant sukčių kabliuko, buvo jų teiginys, kad tėtis padarė avariją Lenkijoje, apie 80 km nuo Lietuvos sienos. Ir tai dar vienas įrodymas, kad šią šeimą apvogė nusikaltėliai, pernelyg daug apie ją žinantys.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.