Kruiziniai laivai priverčia tvarkytis

Klaipėdos uoste dar nebuvo tokio ilgo kruizinės laivybos sezono, kokį balandžio 27 dieną pradės Bahamų laineris „Mona Lisa”. Jis truks šešis mėnesius – spalio 19 dieną jį užbaigs tas pats „Mona Lisa”.

Turistai – tai pinigai

Per pusmetį į Klaipėdos uostą atplauks 54 kruiziniai laivai – penkiais mažiau nei pernai. Tačiau tikimasi sulaukti maždaug 32 tūkstančių keleivių – 25 proc. daugiau, palyginti su 2005 metų sezonu.

Tai paprasta paaiškinti – pas mus atplaukia didesni laivai. Pavyzdžiui, garsusis laineris „Constellation” šiemet į Klaipėdą atplauks tris kartus. Kitą sezoną planuojama tiek pat reisų, tik laivo operatoriai dar nenustatė tvarkaraščio.

Amerikos kruizų kompanija „Celebrity Cruises”, kuri Vokietijos laivų statykloje stato 315 metrų ilgio lainerį „Celebrity Solstice” – 21 metru ilgesnį nei „Constellation”, į pirmąjį reisą jį ketina išleisti 2008 metų rudenį. Ji jau domėjosi, ar šis milžinas galėtų atplaukti ir į Klaipėdos uostą.

Šiemet „Mona Lisa” į Klaipėdą atplauks iš viso 8 kartus. Balandžio 27 dieną sezoną pradėsiantis laineris į Lietuvos pajūrį atplukdys 560 turistų. Pagal keleivių skaičių tai vidutinis laivas.

Laukiama ir didesnių – ir pagal tradiciją Klaipėdos uostą įtraukiančių į savo maršrutą, ir naujų: 205,47 m ilgio „Boudicca” bei 176,3 m ilgio „Marco Polo” su Bahamų vėliava, 194 m ilgio Kipro lainerio „Arielle”, italų „Costa Classic”. Daugumą kruizinių laivų aptarnaus jūrų agentavimo kompanija „Limarko” bei turistinės „Klaipėdos Mėja” ir „Relita”.

Anot statistikos, vienas turistas kiekviename kruizinio maršruto uoste palieka 100 dolerių, įskaičiuojant mokestį už ekskursijas. Dėl to visi turi gerokai pasidarbuoti – ir turizmo agentūros, ir transportininkai bei miesto verslininkai.

Sezono naujovės

Turizmo agentūros „Klaipėdos Mėja” direktorės Miglės Holliday nuomone, turime kuo privilioti turistus į Marijos žemę. Greta tradicinių ekskursijų į Palangą, Nidą, Ventės ragą ir lietuvišką kaimą, nutiestas naujas maršrutas į Platelius, kur Žemaitijos nacionaliniame parke veikia militarizmo ekspozicija.

„Tai labai įdomus turistinis objektas, kur sovietiniais laikais raketų įrenginiai buvo atsukti į Kubos pusę. Ir užsienio turistai, ir mūsų žmonės vis dar domisi viskuo, kas susiję su totalitarine sovietine santvarka. Pernai čia apsilankė 30 tūkstančių ekskursantų”, – apie turistams siūlomą sezono naujovę pasakojo M. Holliday.

Vienos kruizinės kompanijos atstovai šiomis dienomis lankėsi tame objekte. Apie jį sukūrė vaizdo filmą ir tvirtino, kad jų klientams bus labai įdomu aplankyti Platelių ekspoziciją. Nuliūdino tik viena – šykštūs patogumai turistams. Net ir tualetai lauke.

M. Holliday tvirtino, kad šiais metais atsiras daug naujų turizmo kompanijų, kuriose kalbama angliškai ir kurios domisi Klaipėda, o kitais metais – dar daugiau. Tai geras ženklas.

Prigriebs prašeivas

Nuo kovo 1 dienos Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centre veikia naujas kruizų ir regatų skyrius. Jis koordinuoja jūrų turistus aptarnaujančių įmonių, įstaigų ir firmų veiklą.

„Klaipėda gerai pasiruošė šiemetiniam kruiziniam sezonui. Turime ir sunkumų, susijusių su turistinių objektų statybos greta kruizų terminalo pradžia bei Turgaus gatvės remontu, kuris bus baigtas tik prieš Jūros šventę. Tačiau terminalo operatorius, AB „Klaipėdos laivų remontas”, ir turizmo firmos pažadėjo taip apgalvoti maršrutus, kad turistai nepatogumų nepatirtų”, – pasakojo centro direktorė Romena Savickienė.

Klaipėdos turizmo agentūros moka priimti ir sudominti jūrų turistus, siūlydamos įdomių ekskursijų. Tačiau ir miestas turėtų neapsijuokti. Pavyzdžiui, pernai miesto centre stovėjo perpildyti šiukšlių konteineriai.

Klaipėdos miesto savivaldybėje vykusiame pasitarime, kuriame svarstytas miesto ūkio pasirengimas naujam kruiziniam sezonui, buvo sprendžiama, kaip išvengti tokių trūkumų.

Miesto policijos komisariato atstovas Romas Mačius pažadėjo, kad, atplaukus kruiziniams laivams, policininkai budės turistų susibūrimo vietose – Anikės aikštėje, prie „Meridiano”, kur vėl vyks mugės, kitose senamiesčio aikštėse ir gatvėse, reguliuos transporto stovėjimą Anikės aikštėje.

Kartu su nepilnamečių reikalų komisijos darbuotojais policininkai stengsis į Anikės aikštę ir kitas turistų susibūrimo vietas neleisti elgetaujančių vaikų. Tačiau ar pavyks juos apsaugoti nuo suaugusių elgetų invalidų, kurie savo išvaizda gąsdina užsieniečius?

„Kiekvienas uostamiestis stengiasi turistus sutikti įdomiai ir savotiškai, kad netaptų beveidžiu miestu be tautybės. Kaip ir anksčiau, šį sezoną atplaukiančius laivus sveikins Karinių jūrų pajėgų orkestras bei tautinius kostiumus vilkintys šokėjai. Ansamblis „Žilvinas” atidarymui parengė nedidelę koncertinę programą. Kiekvienam turistui įteiksime specialų atviruką, kurį jie galės iš Klaipėdos išsiųsti savo artimiesiems”, – pasidalijo planais R. Savickienė.

Centras planuoja teikti dar vieną naują paslaugą. Stovint tokiems dideliems laivams, kaip „Constellation”, turistams bus nuomojami dviračiai, kad jie galėtų savarankiškai apžiūrėti įžymybes, nuvykti į Lietuvos jūrų muziejų.

„Kartais šiokiadieniai neleidžia pamatyti, koks gražus ir įdomus mūsų miestas. Turistai žvelgia kitaip. Jų pamėgtas muges šiemet ketiname organizuoti ne tik prie „Meridiano”, bet ir kitose miesto aikštėse. Prisimenu, kai mes su Uosto direkcija sugalvojome „Contellation” įgulai padovanoti vaikų namų auklėtinių piešinius, kuriuose pavaizduotas laivas, nedaug kas mus palaikė. Neseniai Majamyje, kuriame yra „Celebrity Cruises” kompanijos biuras, su jauduliu pamačiau ant sienų pakabintus tuos piešinius. Laikas mums išmokti didžiuotis tuo, ką turime gero”, – teigė R. Savickienė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Kruiziniai laivai priverčia tvarkytis"

  1. hjtf

    😀

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.