Stresas trukdo gyti žaizdoms

Anot žurnale „Archieves of General Psychiatry” spausdinamų tyrimo duomenų, palanki sužeistų ligonių emocinė būsena skatina sparčiau gyti žaizdas.

Tyrimą organizavo Dženisė Kikolt-Gleizer ir jos kolegos iš Ohajo universiteto. Jame dalyvavo 42 sutuoktinių poros. Buvo surengti du eksperimentai, kurių kiekvienas truko 24 valandas. Intervalas tarp jų – 2 mėnesiai.

Abiejų eksperimentų metu kiekvienam sutuoktiniui ant rankos buvo uždėti specialūs prisisiurbiantys prietaisai, kurie „padarydavo” 8 nedideles, vienodos formos pūsles. Kitus prietaisus įtaisydavo pūslių viduje – jie šalindavo ten susikaupusį skystį. Visiems dalyviams buvo įvesti vidiniai kateteriai, per kuriuos imdavo kraujo analizėms.

Bandomieji prieš prasidedant eksperimentams pildė anketas, todėl buvo galima įvertinti kiekvieno dalyvio emocinę būseną.

Per pirmąjį vizitą sutuoktiniams pasiūlyta 30 minučių diskusija „Kokius savo charakterio bruožus norėčiau pakeisti”. Ji buvo pozityvi ir turininga.

Po 2 mėnesių dalyviams pasiūlyta aptarti klausimus, kuriais sutuoktiniai labiausiai nesutarė. Po to sekė audringi debatai ir ginčai.

Per abu vizitus buvo tiriamos žaizdos. Rezultatai rodė, kad po neigiamo pobūdžio ginčų žaizdos gijo vidutiniškai parą ilgiau, negu po „teigiamos” diskusijos. Be to, sutuoktinių, kurie buvo labiau nepatenkinti ir agresyvūs, žaizdos gijo 60 proc. lėčiau, negu lojalių ir draugiškų porų.

Skyrėsi ir sutuoktinių porų kraujo analizės. Piktybiškai nusiteikusiųjų kraujyje buvo daugiau interleukino-6 (IL-6) – žmogaus imuninės sistemos faktoriaus, atsakingo ir už žaizdų gijimą. Padidėjęs IL-6 kiekis sukelia ilgalaikį uždegiminį procesą, kuris savo ruožtu gali sukelti tokias ligas, kaip artritas ar išeminė širdies liga. Amerikiečiai tyrinėtojai mano, kad padidėjęs IL-6 kiekis yra vienas svarbiausių veiksnių, lėtinančių žaizdų gijimo procesą.

Streso vaidmenį tiriantys specialistai mano, kad psichinė būsena stipriai veikia fiziologinius žmogaus organizmo procesus, vidaus organų būklę. Labiausiai pastebima odos reakcija į žmogaus emocinę būseną. Pavyzdys – raudonis, kuris užlieja veidą sutrikus ar susigėdus ir susijęs su sustiprėjusia odos kraujagyslių kraujotaka.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.