Garsi režisierė nepasiduoda klastingai ligai

Į Vilnių šią savaitę parskraidintos režisierės Dalios Tamulevičiūtės sveikatos būklė išlieka stabili

Garsi teatro režisierė 65 metų Dalia Tamulevičiūtė jau savaitę gydoma Vilniaus greitosios pagalbos universitetinės ligoninės Intensyviosios terapijos skyriuje. Medikai duomenų apie režisierės būklę neteikia, tačiau neoficialiai teigiama, kad režisierės būklė negerėja, kaip ir savaitės pradžioje, prie jos visą naktį budi ligoninės personalas.

Ištiko du insultai

D.Tamulevičiūtės būklė sparčiai ėmė blogėti praėjusių metų rugsėjį. Po spektaklio „Ožka, arba kas ta Silvija” ją ištiko insultas. Po to kraujas į galvos smegenis išsiliejo dar kartą. Kauno medicinos universiteto klinikų medikai garsiai režisieriai patarė gydytis Šveicarijoje, kur tokiems ligoniams teikiama geriausia medicininė pagalba.

Ciuricho universitetinės ligoninės Intensyviosios terapijos ir reanimacijos skyriaus medikai aktorei atliko dvi operacijas, po jų moters būklė ėmė gerėti. Režisierė jautėsi gerai, šveicarų medikams pasakojo anekdotus, juokavo ir sakė esanti tikra, kad pasveiks.

Tačiau vėliau pacientės būklė smarkiai pablogėjo, ją ištiko krizė – išsivystė žaibinės formos pneumonija – plaučių uždegimas, kraujo užkrėtimas, vadinamasis sepsis. Vėliau sutriko inkstų bei širdies veikla, režisierę ištiko koma.

Dėl lietuvės gyvybės kovoję Ciuricho medikai darė viską, kas įmanoma, būklė ėmė gerėti.

Apmokėjo valstybė

Sveikatai pagerėjus, šveicarų medikai ją leido pargabenti į Vilnių. Lietuvos karinių oro pajėgų (KOP) lėktuvas „An-26” iš Šveicarijos Ciuricho miesto į Vilnių pirmadienio vakarą parskraidino po sunkios ligos sveikstančią žinomą teatro režisierę ir pedagogę D.Tamulevičiūtę.

Ligonė buvo pernešta į greitosios pagalbos automobilį, kuris nuvežė ją į sostinės ligoninę. D.Tamulevičiūtės būklė kelionės metu nepablogėjo.

„An-26” yra pritaikytas evakuacijai, jame lengvai sumontuojama reikalinga medicinos įranga.

Krašto apsaugos ministras Gediminas Kirkilas sakė, jog parskraidinti Šveicarijoje po insulto gydytą režisierę paprašė Lietuvos valstybinis jaunimo teatras, kur daug metų dirba D.Tamulevičiūtė, ir Sveikatos apsaugos ministerija.

Lietuvos Vyriausybė iš rezervo fondo skyrė 160 tūkstančių litų D.Tamulevičiūtės galvos smegenų kraujagyslių operacijoms, o Sveikatos apsaugos ministerija iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo D.Tamulevičiūtei gydyti skyrė dar 20 tūkst. eurų (apie 69 tūkst. litų).

Pabudusi iš komos

Menininkė atsigavo iš daugiau kaip dvi savaites besitęsusios komos. Tačiau kol kas režisierė negali nei kalbėti, nei valgyti, tačiau kalbinama medikų reaguoja. Ji jau gali savarankiškai kvėpuoti. Dirbtinio kvėpavimo aparatas atjungtas.

Sostinės medikai daro viską, ką gali, bet kartu pripažįsta, kad yra labai mažai vilties, jog talentinga kūrėja visiškai pasveiks. Po dviejų insultų ir dvi savaites besitęsusios komos atsigavę ligoniai retai sugrįžta į visavertį gyvenimą.

Per 18 darbo metų Jaunimo teatre režisierė sukūrė daugiau kaip 30 įvairaus žanro įsimintinų spektaklių. 1974-1989 metais ji buvo šio teatro vyriausioji režisierė. Statė spektaklius ir Kauno dramos bei Rusų dramos teatruose. 2003 metais D.Tamulevičiūtė įvertina Vyriausybės premija už Lietuvos menui ir kultūrai reikšmingus darbus.

Lietuvos teatro ir muzikos akademijos profesorė per pedagoginio darbo metus nuo 1971-ųjų išleido aštuonias dramos teatro aktorių laidas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.