Lietuvos baleto žvaigždės Kaune

Jas pamatysime Muzikinio teatro scenoje balandžio 18 dieną vyksiančiame baletmeisterio Jurijaus Smorigino jubiliejiniame vakare. J.Smoriginas – išeivis iš Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro, kurio scenoje sukūrė nemažai vaidmenų, o vėliau pasirinko baletmeisterio kelią. Šiemet sukanka 30 metų, kai savo gyvenimą jis susiejo su Lietuvos baletu.

Koncerte atgis J.Smorigino sukurtos choreografinės kompozicijos Eglei Špokaitei, už kurių atlikimą tarptautiniuose konkursuose ji skynė auksinius laurus. Žiūrovai matys ištrauką iš Rūtai Jezerskytei sukurto repertuaro, bus atliktos naujo darbo vizijos ,,Japoniškas drugelis”, kurias atliks Miki Hamanaka ir Aurimas Paulauskas. Nerijus Juška sušoks kompoziciją ,,Mocartas”, ištrauką iš ,,boHemos” atliks Rūta Kudžmaitė ir Aurelijus Daraškevičius. Viena aktyviausių atlikėjų J.Smorigino šokio projektuose Živilė Baikštytė duete su Igoriu Zaripovu primins istoriją apie Olgą Malėjinaitę, vieną pirmųjų Lietuvos balerinų. Vakaro finale pamatysime legendinę choreografinę Jurijaus Smorigino kompoziciją ,,Mano gyvenimas”, kurią atliks Živilė Baikštytė. Vakaro programos jungiamoji grandis – pats maestro Jurijus Smoriginas, tad Kauno žiūrovų laukia tikra šokio šventė.

Pradėjęs savo kūrybinį kelią klasikiniu šokiu, baletmeisteris vienas pirmųjų mūsų šalies profesionalioje scenoje pradėjo propaguoti modernųjį šokį. Jo sukurtos kompozicijos buvo įvertintos Lietuvos ir užsienio žiūrovų bei kritikos, apdovanotos premijomis. J.Smorigino pastatymų geografija plati – Moldova, Čekija, Suomija, Rusija, Estija. Neseniai Jurijus Smoriginas grįžo iš Maskvos, kur su Marijos teatro (Sankt Peterburgas) solistais ir „Kremliovskij balet” sukūrė baletą „Tamar”. Spektaklis buvo rodomas Kremliaus koncertų salėje, antroji jo premjera įvyks birželio mėnesį Marijos teatre.

„Kristoforo”, „Fortūnos”, Prancūzų kultūros centro ir LATGA įvertinimai padėjo baletmeisteriui suformuoti savo artistų grupę. Daugelis šiandien žymių šokėjų savo kūrybinius ieškojimus pradėjo ir tęsia choreografinių projektų teatre „Vilniaus baletas”, kuris juridiškai buvo įteisintas 1998-aisiais, o realiai susibūrė kūrybai gerokai anksčiau.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.