Meno žinoti privalumai

Per tūkstantį muziejų vienijanti Nyderlandų muziejų asociacija kartą per metus olandus ir jų svečius skatina naujoms meno ir žinių paieškoms. Tai dažniausiai nutinka, kaip ir šiemet, antrąjį balandžio savaitgalį: balandžio 8-9 dienomis daugiau negu pusė šalies muziejų atvėrė duris savo lankytojams. Sidabrinio, dvidešimt penktojo, Muziejų savaitgalio tema „Menas žinoti” pasirodė esanti stebėtinai universali.

Menas taupyti

Praėjusį savaitgalį buvo galima nemokamai lankytis Amsterdamo istorijos muziejuje (bilieto kaina – 6 eurai, arba 21 litas), Amsterdamo Senojoje bažnyčioje (5 eurai, arba 17 litų), Pasaulio muziejuje Roterdame (6 eurai, arba 21 litas), Bredos muziejuje (3,5 euro, arba 12 litų), Hagos Mesdago muziejuje (5 eurai, arba 17 litų) ir kituose.

Per vieną dieną aplankę bent du muziejus olandai ir jų svečiai vidutiniškai sutaupė 10 eurų (apie 35 litus), o kai kurie – ir daugiau. „Menas žinoti”: turėdami informacijos apie Nacionalinį muziejų savaitgalį, muziejų lankytojai savo laiką galėjo iš anksto susiplanuoti taip, kad per dieną suspėtų aplankyti keletą objektų iš eilės ir pernelyg neskubėdami. Dvi dienos – dvigubai daugiau pamatytų meno kūrinių ir pasisemtų žinių, vieną dieną priversiančių sugrįžti atgal, kad jas pagilintum.

„Šiandien spėjau apsilankyti Teatro ir Filmų muziejuose, – džiaugėsi perpiet vienoje Amsterdamo kavinukių šeštadienį sutiktas žurnalistikos trečiakursis Edis. – Iki visiškos laimės telieka užsukti į Spaudos muziejų”.

Vieniems praėjusį savaitgalį pavyko dar ir už dyką paplaukioti miestų ir miestelių kanalais, o kiti turėjo progos nemokamai pasigrožėti apylinkių panorama, atsiveriančia nuo malūnų aikštelių. Tretiems pasisekė paskanauti olandiškų sūrių ir atsigaivinti šimtametes tradicijas turinčiu alumi (maisto produktų ir gėrimų muziejuose). Kai kurie muziejai iš lankytojų ėmė simbolinę bilietų kainą.

Menas planuoti

Nacionalinis Amsterdamo muziejus su didžiųjų XVII amžiaus Nyderlandų dailininkų – Rembranto Harmenso van Reino ir Johaneso Vermerio darbais šiemet nacionaliniame Muziejų savaitgalyje nedalyvavo: praėjusį šeštadienį ir sekmadienį įėjimas vienam asmeniui kainavo 10 eurų (apie 35 litus).

Van Gogo muziejus jokių ypatingų nuolaidų savo lankytojams taip pat netaikė. Šalia fiksuotos garsiojo tapytojo Vincento Van Gogo (1853-1890) paveikslų parodos iki birželio 18 dienos čia vyksta Rembranto Harmenso van Reino ir Karavadžo (Mikelandželo Merizi) paveikslų paroda Rembranto 400-ųjų gimimo metinių proga. Todėl Muziejų savaitgalio metu bilietas suaugusiems, kaip ir bet kurią kitą dieną, atsiėjo 10 eurų.

Į didžiuosius Amsterdamo muziejus nė euro nemokėdami įeiti galėjo tik turintieji vardinę Muziejų kortelę. Muziejų kortelė suteikia teisę vienerius metus nemokamai lankytis 432 šalies muziejuose ir atsiperka po 2-3 vizitų į garsiausius sostinės objektus. Kortelę už 25 eurus (86 litus) pardavinėja Nyderlandų muziejų asociacija, Van Gogo ir kiti didieji muziejai.

Nyderlandų statistika rodo, kad per metus šalies muziejuose apsilanko apie 20 milijonų lankytojų. Iš jų trečdalis (!) neperka bilietų. Iš tiesų po olandiškus muziejus galima vaikščioti už dyką ištisus metus: kur negalioja vardinė Muziejų kortelė, ten dažniausiai įėjimas būna nemokamas nacionalinio Muziejų savaitgalio metu, ir atvirkščiai. Be to, kiekvienais metais Muziejų savaitgalyje dalyvauja vis kiti šalies muziejai, tad šansas nemokamai pamatyti norimą meno kolekciją – beveik šimtaprocentinis.

Menas dalytis

Praėjusį sekmadienį netyčia atklydau į Schiedam savivaldybės muziejų. Paaiškėjo, kad po dvejus metus užsitęsusio kapitalinio remonto muziejų atidarė pati Nyderlandų karalienė Beatryčė Vilhelmina Armgard Oranietė-Nasau.

Nacionalinio muziejaus savaitgalio proga sutaupiau dar 5 eurus (17 litų) ir pamačiau gausybę pokario plakatų su didžiųjų Ispanijos bei Vokietijos dailininkų darbais, galėjau iš arčiau susipažinti su jų gyvenimo istorijomis ir sužinoti jų kūrybos sąsajas. Atradau ne mažiau svarbius Nyderlandų modernistus – dailininkus Karelą Apelą ir Japą Vagemakerį bei Roterdamo fotografą-dokumentalistą Janą Roversą.

Prie įėjimo į Schiedam savivaldybės muziejų publiką nemokamai linksmino ispanų flamenko muzikos ansamblis, o aplinkui su brošiūrėlėmis, kviečiančiomis užsukti šen bei ten, sukiojosi kas tik netingėjo. Informacija sparčiai keliavo iš rankų į rankas. Nusprendusi bėgti nuo jos gausos, visai netyčia pataikiau į Nacionalinį Schiedam kooperacijos muziejų.

„Vyre ir moterie, niekada daugiau nesakyk „Aš”, sakyk „Mes”: „Aš” grandinę įtempia, „Mes” – išlaisvina”, – skelbė didžiulis plieninis paminklas su dviem rūsčiais veidais muziejaus pirmajame aukšte. Aplinkui – šimtai įvairiausių namų apyvokos daiktų, kvepiančių grynų gryniausiu sovietizmu.

„Tarybinis socializmas buvo iškreiptas, tuo tarpu olandiškasis – tikras. Tik dėl didelio noro ir sugebėjimo dalytis olandai galėjo savo šalies ekonomiką pakelti iki tokio lygio, koks jis šiandien yra”, – man ir kitai lankytojai, vardu Herlaar, aiškino muziejaus bendradarbis ir Nyderlandų socialistų partijos narys Antonas Sahmas. Ginčytis neverta: be abejonės, šį reikalą Antonas išmano geriau, juolab kad jo gyslomis teka senelių iš Karaliaučiaus kraujas.

„Menas suvokti” – tai jau kitų metų tema: dvidešimt šeštasis nacionalinis Nyderlandų muziejų savaitgalis numatomas 2007-ųjų balandžio 14 ir 15 dienomis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.