Supaprastinta vidinių sienų kontrolė masina kontrabandininkus

Valstybės sienos apsaugos tarnybą (VSAT) neramina kontrabandininkų suaktyvėjimas prie vidinių Europos Sąjungos (ES) sienų. Prie vidinės ES sienos su Latvija, kur panaikinti muitinės patikrinimai ir supaprastinta pasienio kontrolė, trečiadienį pasieniečių sulaikytas didžiausias pastaraisiais metais kontrabandinių cigarečių krovinys.

Trečiadienį popiet Rokiškio rajone Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnai sulaikė ką tik iš Latvijos įvažiavusį krovininį automobilį „Iveco”. Juo į Lietuvą neteisėtai bandyta įvežti 70 tūkstančių pakelių rusiškų cigarečių „Nevo Prima”.

„Stebime, kad sustiprinus fizinę sienos su Rusija apsaugą, tabako gaminių ir alkoholio kontrabandininkai žymiai suaktyvėjo Lietuvos ir Latvijos pasienyje”, – konstatuoja VSAT vadas generolas Saulius Stripeika.

„Todėl negalime mažinti ir per vidines sienas bandomų gabenti kontrabandinių prekių kontrolės, – teigia VSAT vado pavaduotojas pulkininkas Sigitas Virketis. – Ir toliau čia būtina vykdyti pasieniečių priemones, daugiausiai operatyvines, kad į šalį nepatektų iš Latvijos ir Lenkijos gabenami dešimtys tūkstančių kontrabandinių cigarečių pakelių ir tonos alkoholio”.

Pastaruoju metu VSAT ėmėsi specialių priemonių sieną su Rusija saugančioje Pagėgių rinktinėje. Jos saugomame ruože patruliuoja papildomos pasieniečių pajėgos iš visų VSAT rinktinių, kontrabandininkų pamėgtų rajonų apsaugai taip pat pasitelkti Vidaus tarnybos pulkų pareigūnai. Todėl bandymų gabenti kontrabandą čia sumažėjo.

Patyrę sunkumų pasienyje su Rusija, Lietuvos pasienį su Latvija ir Lenkija – vidines ES sienas, kur nėra muitinės kontrolės – cigarečių ir alkoholio kontrabandininkai tikisi įveikti nekliudomi. Tačiau trečiadienį VSAT Šiaulių rinktinės Specialiosios paskirties būrio pareigūnai už 3 kilometrų nuo Latvijos sienos sustabdė 37-erių metų ukmergiškio vairuojamą automobilį. Iš kaimyninės šalies „Iveco” įvažiavo per Juodupės – Aknistės punktą, kuriame dirba tik Latvijos pasieniečiai.

Automobilio vairuotojas pasieniečiams pateikė krovinio dokumentus, liudijančius, jog gabenami kabeliai. Tačiau atidarę „Iveco” krovinių skyrių jame VSAT pareigūnai rado sugrūstas 115 dėžių, kuriose buvo 69 510 pakelių cigarečių ,,Nevo Prima” su Rusijos banderolėmis. Jų vertė yra apie 165 tūkstančius litų.

Automobilis ir kontrabandinės cigaretės saugomos VSAT Šiaulių rinktinės Pasvalio užkardoje. Vairuotojas uždarytas į areštinę. Šiaulių rinktinės pasieniečiai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl kontrabandos gabenimo.

Ketvirtadienį anksti ryte Vilniuje pasieniečiai sulaikė ir šio cigarečių krovinio gabenimo organizavimu įtariamą 40-metį sostinės gyventoją. Jis jau yra pažįstamas Šiaulių rinktinės operatyvininkams – prieš trejus metus VSAT pareigūnams šis vyras jau buvo įkliuvęs dėl cigarečių kontrabandos. Taip pat turima duomenų, kad pasienyje su Latvija trečiadienį sulaikyto kontrabandinio krovinio gabenimą Latvijos pusėje galėjęs organizuoti buvęs šios šalies pasienio pareigūnas.

Šis sulaikymas yra susijęs su prieš savaitę vykusia operacija Vilniaus rajone. Jos metu Muitinės kriminalinės tarnybos ir VSAT pareigūnai sulaikė 548 dėžes, t. y. 274 tūkstančius pakelių, rusiškų kontrabandinių cigarečių. Šio krovinio vertė – daugiau kaip pusė milijono litų. Cigaretės iš Latvijos į Lietuvą buvo įvežtos vilkiku „Volvo”, kurį vairavo Latvijos pilietis.

Vien prie vidinių ES sienų, t. y. pasienyje su Latvija ir Lenkija, šiemet VSAT pareigūnai jau sulaikė daugiau kaip 33 tonas į Lietuvą gabento kontrabandinio alkoholio. Panašus kiekis – 36 tonos – kontrabandinio į Lietuvą iš Latvijos ir Lenkijos gabento alkoholio pasienyje buvo sulaikyta per visus 2005–uosius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.