Bendrovėje – įtampa ir vaiduokliai

Kineskopus gaminančioje „Ekrano” bendrovėje – chaosas ir suirutė.

Jei tikėsime šios bendrovės darbininkų pranešimais, dar likusį vertingą įmonės turtą nežinomi asmenys sunkvežimiais gabena nežinoma kryptimi, visur purvina ir prišiukšlinta, nes jau atsisakoma valytojų paslaugų.

Bendrovės cechuose jaučiama didžiulė įtampa. Kai kurie darbuotojai patys rašo pareiškimus išeiti iš darbo, o dar likę darbo vietose tik keičiasi informacija apie esamą padėtį, spėlioja, renka ir perduoda vieni kitiems įvairius gandus.

Vadovų klaidų naštą verčia valstybei

Vakar „Ekrano” darbuotojai, stovėdami prie Seimo, Vyriausybės ir Prezidentūros, reikalavo valstybės ir Europos Sąjungos paramos gamyklai prikelti.

„Nelaidokite mūsų gyvų, o ištieskite pagalbos ranką, nes jūsų sprendimai šiandien dar gali mus išgelbėti”, – sostinėje šaukė ekraniečiai.

Ties bankroto smegduobe atsidūrusios kineskopų gamyklos darbuotojai reikalauja, kad valstybė suteiktų paskolą bendrovės plėtrai bei pasirūpintų, kad būtų skirta Europos Sąjungos parama naujiems gaminiams sukurti.

Beje, bendrovė buvo pateikusi paraišką ES struktūriniams fondams su prašymu skirti pinigų „Slim Type CPT” kineskopams sukurti. Tačiau „Ekranui” buvo parodytos durys.

Premjeras Algirdas Brazauskas prieš dvi savaites taip pat davė suprasti, kad paslaugų „Ekranui” limitas jau išnaudotas.

„Vyriausybė jau padarė viską, ką galėjo, kad padėtų „Ekranui”, – sakė A.Brazauskas. – Vakuuminiai kineskopai, kuriuos ir gamina „Ekranas”, jau yra atgyvenęs produktas pasaulinėje rinkoje”.

Jau ne vienerius metus specialistai kalbėjo apie tai, kad „Ekrano” vadovai pasirinko klaidingą taktiką, investavo į pasenusias technologijas, todėl šią bendrovę gali ištikti bankrotas.

Vieni piketuoja, kiti regi grobstymus

Piketai prie visų svarbiausių šalies institucijų prasidėjo 14 valandą ir baigėsi po pusantros valandos. Akcija buvo nesankcionuota, todėl joje dalyvavo viso labo tik 10 ekraniečių.

Peticiją pasirašė darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkė Liucija Mikulėnienė. Čia buvo išdėstyti ne tik reikalavimai, bet ir perspėjimas, kad ekraniečiai yra pasirengę ginti savo teises ir kitaip.

L.Mikulėnienės vadovaujama profsąjunga jau ne kartą pademonstravo, kad yra lojali bendrovės vadovams ir gina tik administracijos interesus. Neseniai L.Mikulėnienė viešai užsipuolė samdomų darbuotojų teises ginančios Valstybinės darbo inspekcijos darbuotojus, kurie savo tikrinimais neva tik trukdantys dirbti.

„Ekranas” bankams skolingas apie 200 mln. litų. Skolų iš bendrovės nori atgauti ne tik bankai, bet ir gausybė žaliavos tiekėjų.

Kreditoriai jau pradėjo panikuoti. Kai kurie iš jų, nesitikėdami geruoju atgauti pinigų, jau kreipėsi į teismą prašydami priteisti skolas ir areštuoti dar bankams neužstatyto turto likučius.

„Ekranas” pernai patyrė 110,3 mln. litų audituotų nuostolių.

R.Purtulis bendrovei nevadovauja

Tuo tarpu pačioje įmonėje dedasi keisti dalykai.

„Ar žinote, kad įmonę jau valdo SEB Vilniaus bankas, – jau keletą dienų „Panevėžio rytui” telefonu pasakojo vis kiti ekraniečiai. – Ir naujas direktorius yra, o Eimutį Žvybą jau nuėmė”.

Pastarąjį, anot skambinusiųjų, neva pakeitė buvęs „Ekrano” vadovas Rimantas Purtulis. Kelerius pastaruosius metus Europos plėtros ir rekonstrukcijos banko (EPRB) vyriausiuoju bankininku mūsų šalyje dirbęs finansininkas neva buvo ne kartą pastebėtas įmonėje.

„Na, jeigu ir matė, tai ne mane, o vaiduoklį, – vakar neigė darbininkų informaciją pats R.Purtulis. – Negaliu niekaip kitaip komentuoti ekraniečių regėjimų, nes „Ekrane” buvau prieš pusę metų”.

Tačiau ekraniečiai laikosi savo – R.Purtulis naujas jų direktorius.

Nuo 1988-ųjų trejus metus „Ekranui” vadovavęs R.Purtulis šiuo metu dirba nebe EPRB vyriausiuoju bankininku, o konsultantu. Beje, jis yra ir „Ekrano” įmonės veteranų klubo garbės narys.

Spaudos atstovė žurnalistų vengia

Netylant gandams vakar į įmonę po širdies negalavimų gydymo Kauno klinikose sugrįžo vienas iš bendrovės savininkų ir oficialus įmonės generalinis direktorius Eimutis Žvybas.

Šiose klinikose po neseniai patirto priepuolio E.Žvybui buvo planuojama atlikti širdies kraujagyslių šuntavimo operaciją.

Tačiau chaoso krečiamoje įmonėje patikslinti šios ir kitos informacijos bei patikrinti skleidžiamų gandų tikrumo „Panevėžio rytui” nepavyko.

Oficiali bendrovės atstovė ryšiams su visuomene ir spauda Angelija Zokaitienė jau kuris laikas telefonu į skambučius nebeatsako. Jei anksčiau kartais dar atsiliepdavo, tai vis dažniau teigdavo nieko nežinanti ir todėl nieko komentuoti nebegalinti.

Baiminasi dėl turto saugumo

Ekraniečiai tvirtina bendrovėje matą ne tik R.Purtulį, bet ir tai, kaip neva dabartiniai įmonės vadovai stengiasi išmelžti paskutinę naudą iš merdinčios įmonės.

„Pro įmonės vartus nežinoma kryptimi per dieną išvažiuoja šimtai nežinia ko prikrautų krovininių automobilių, – pasakoja ekraniečiai. – Valdžia baigia išsigabenti šio to dar vertus įmonės turto likučius”.

Kai kas iš darbuotojų teigia, kad dalis krovinių važiuoja tiesiai į „Ekrano” įsteigtos bendrovės „Ekmecha” sandėlius.

Šios informacijos patikslinti irgi nepavyko, nes bendrovėje nebeliko žmogaus, atsakingo už viešuosius ryšius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.