Tikroji kova – užkulisiuose

Grupiniai interesai pro Tarybą stumia dar „žalią” dangoraižių statybos koncepciją

Šiandien miesto Taryba svarstys aukštybinių pastatų išdėstymo Kaune koncepciją, kurią kai kas vadina politiniu užsakymu. Ši koncepcija, vakar svarstyta su visuomene, nesusilaukė pritarimo.

Išdėstymo schemos laiku neparengė

Miesto Taryba 2003 m. pabaigoje priėmė sprendimą laikinai neleisti projektuoti ir statyti aukštesnių nei devynaukščiai pastatų miesto Centre. Taip norėta apsaugoti miesto istorinę panoramą nuo šokiruojančių architektūrinių išsišokimų, kokiu pripažinta idėja statyti dangoraižį Prisikėlimo bažnyčios kaimynystėje. Nutarta, kad Aukštų pastatų išdėstymo Kaune schema turi būti parengta iki 2004 m. liepos.

Tačiau tik praėjusių metų rugpjūtį pasirašyta sutartis su konkurso rengti aukštybinių pastatų išdėstymo Kaune specialųjį planą nugalėtoju. Juo tapo Savivaldybės įmonė „Kauno planas”, pasiūliusi atlikti darbą už mažiausią kainą – 133 tūkstančius litų.

„Kauno plano” specialistų parengtą medžiagą du kartus svarstė prie Lietuvos architektų sąjungos Kauno skyriaus suburta urbanistinė architektūrinė ekspertų taryba, kurioje nuo praėjusių metų nebeliko Savivaldybės valdininkų. Paskutiniame ekspertų tarybos posėdyje nuskambėjo pasiūlymas nestabdyti verslininkų norų statyti dangoraižius vietose, dėl kurių nekyla diskusijų: Savanorių prospekte, Šilainiuose, prie greitkelio Kaunas-Vilnius ir Aleksote prie oro uosto. Dėl jautresnių miestovaizdžiui vietų siūlyta apsispręsti tik atlikus vizualinius tyrimus, aiškiai parodančius, kaip atsiradęs dangoraižis gali paveikti istorinę aplinką.

Tačiau politikai nutarė apsieiti be ekspertų tarybos, kurios nepriklausomo statuso, beje, vis dar nėra įteisinę, rekomendacijų.

Esą liepė parengti skubos tvarka

Savivaldybėje sklando gandai, kad vicemeras Adolfas Antanas Balutis savo pavaldiniams liepė skubos tvarka parengti Tarybos sprendimo „Dėl aukštybinių pastatų išdėstymo Kauno mieste koncepcijos patvirtinimo” projektą. Tačiau Tarybos posėdžio prieš dvi savaites šis projektas nepasiekė. Išplatinta žinia apie ketinamą patvirtinti koncepciją sukėlė šoką ekspertų tarybos nariams.

Nežinia, ar viešas vieno eksperto laiškas taip paveikė politikus ir valdininkus, kad „dangoraižių klausimas” dingo iš Tarybos posėdžio darbotvarkės. Gali būti, kad buvo atsiverstas Vyriausybės nutarimas dėl visuomenės dalyvavimo teritorijų planavimo procese nuostatų. Jame teigiama, kad be viešojo svarstymo ir visuomenės supažindinimo su koncepcijos stadijoje rengiamais sprendiniais joks specialiųjų planų priėmimas neįmanomas.

Interneto puslapyje – klaidinanti žinutė

Antradienį Savivaldybėje buvo surengta vieša diskusija apie šiandien pateikiamą Tarybai svarstyti Aukštybinių pastatų išdėstymo koncepciją. Į ją atėjęs urbanistikos specialistas profesorius Algimantas Miškinis, kaip ir kalbėjusių architektų dauguma, pastebėjo, kad „Kauno plano” pateikta koncepcija beveik nesiskiria nuo tos, kurią prieš mėnesį aptarinėjo ekspertai ir kad specialistų pastebėti trūkumai tebeegzistuoja.

A.Miškinis taip pat prisipažino esąs įžeistas valdininkų arogancijos. „Vakar per televiziją buvo pasakyta, kad nesvarbu, kokią nuomonę viešame pristatyme išsakys specialistai ir visuomenė, koncepcija Taryboje vis tiek bus priimta”, – teigė profesorius ir leido suprasti, kad vieša diskusija surengta tik pliusiukui uždėti.

Tuo tarpu kraštovaizdžio specialistas profesorius Jurgis Bučas pasisakė už šiuolaikiško miesto įvaizdžio kūrimą su dangoraižiais. Viena prioritetinių galimų aukštybinių pastatų teritorijų J.Bučas nurodė dešinį Neries krantą ties Senamiesčiu, nors „Kauno plano” koncepcijoje ši idėja ir neužfiksuota.

Vicemeras A.A.Balutis, reziumuodamas viešos diskusijos pasisakymus, konstatavo, kad „Kauno plano” pateikta aukštybinių pastatų koncepcija susirinkusiųjų pritarimo nesulaukė. Tačiau vakar Savivaldybės interneto svetainėje pasirodė žinutė, teigianti priešingai: diskusijoje teigiamai įvertinta „Kauno plano” parengta aukštybinių pastatų išdėstymo Kaune koncepcija.

Prabilo apie verslo spaudimą

„Iš tikrųjų kova vyksta visai ne tarp tų žmonių, kuriuos matėte diskusijoje, o tarp verslininkų grupių, spaudžiančių politikus priimti sprendimus”, – „Kauno dienai” vakar aiškino panorėjęs likti neįvardytas Savivaldybės atstovas. Jis teigė, kad kuo greitesnis dar „žalios” koncepcijos prastūmimas pro Tarybą buvo politinė užduotis, kurią įvykdyti A.A.Balutis pavedęs Miesto plėtros departamento vadovui Povilui Kupriui ir Urbanistikos skyriaus vedėjui Nerijui Valatkevičiui.

Anonimu panorėjęs likti Savivaldybės atstovas sakė, kad interesų spausti politikus turi nebūtinai jau parengtų vystyti statybos projektų atstovai. „Kodėl negalėtų buvusiu savo darbuotoju, dabar užimančiu aukštas pareigas, pasinaudoti „Kaustos” direktorius Antanas Butkus?” – svarstė anonimas ir patikslino, kad šios statybos bendrovės vadovas esą bando daryti įtaką ne taip aktyviai ir akivaizdžiai kaip kiti.

„Kaustoje” anksčiau dirbo A.A.Balutis. „Kaustos” aš neišsižadu, dirbau ten rinkodaros specialistu, – patvirtino vicemeras. – Bet, kiek žinau, jokių aukštybinių pastatų „Kausta” nesirengia statyti ir šiais klausimais manęs jie nė nekalbina”.

Sprendimą siūlys atidėti

A.A.Balučio žodžiais, labiausiai „pinigai čiepsi” jau parengtų įgyvendinti statybos projektų Verkių gatvėje, kairiajame Nemuno krante, Fredos šlaituose, „Pergalės” koncerno vietoje atstovų kišenėse. Vicemero nuomone, profesorius J.Bučas irgi „neišlaužė iš piršto” siūlymo dangoraižiais užstatyti Vilijampolės teritoriją priešais Senamiestį.

Šiandien Tarybos nariams, A.A.Balučio teigimu, bus pasiūlyta susipažinti su aukštybinių pastatų koncepcija. Tačiau jos priėmimą „kad ir pusei salės šnypščiant” jis rekomenduos atidėti dviem trims savaitėms, kad po „Kauno plano” pataisų galima būtų visą koncepciją patvirtinti „be sąžinės graužimo”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.