Rusai sukilo prieš Lietuvos įmonę

Pusė tūkstančio Sovetske veikiančios bendrovės „Vičiūnai – Rus” darbuotojų buvo paskelbę streiką

Kaliningrado srityje veikiančios krabų lazdelių bendrovės „Vičiūnai – Rus” darbuotojų nepasitenkinimas darbo sąlygomis virto kelias paras trukusiu stichiniu streiku. Jis nutrauktas, kai darbdaviai sutiko patenkinti reikalavimus ir 30 proc. padidinti atlyginimus.

Skundžiasi darbo sąlygomis

Kaip pranešė Rusijos dienraštis „Trud”, streiką kovo pabaigoje sukėlė atlyginimai už vasario mėnesį – jie buvo perpus mažesni nei įprasta. „Darbuotojai negali suprasti, pagal kokią logiką jiems priskaičiuojama premija prie menkos 2700 rublių algos. Negali, suprantama, ir kontroliuoti šių skaičiavimų”, – rašo „Trud”. Anot dienraščio, įmonė per kelias dienas, kai nedirbo cechai, patyrė nuostolių už 100 tūkstančių dolerių. Aiškintis konflikto į įmonę buvo atvykę miesto prokuratūros atstovai.

Dienraštis teigia, kad gamykloje triukšminga, cechuose sunku kvėpuoti – bloga ventiliacija. „Sunkiausia fasuotojams, kurie tampo po 15 kilogramų sveriančias dėžes. Per pamainą kiekviena moteris pakelia apie toną. Nenuostabu, kad įmonėje didelė kadrų kaita tos pigios darbo jėgos, kurios ieškodami į pasienyje esantį Sovetską ir atėjo Lietuvos investuotojai. Darbuotojus surenka iš aplinkinių kaimų, kur rytais atvažiuoja autobusas. Beje, už autobusą iš tų pačių darbuotojų ima po 150 rublių už mėnesį”, – rašoma „Trud”.

Pavyko įkurti profsąjungą

„Trud” dienraščio žurnalistė Irina Smirnova „Kauno dienai” pasakojo, kad žmonės buvo labai pasipiktinę. „Aistros virė, viskas vos nesibaigė muštynėmis. Žinoma, jie sukilo po atlyginimų sumažinimo. Paprastai darbuotojai gauna pagrindinę algą apie 2700 rublių (apie 279 litus), tačiau jiems mokamos premijos, todėl bendra suma siekia 6-8 tūkstančius rublių (621-828 litai). Kai šis atlyginimas buvo sumažintas perpus, darbuotojai sukilo. Iki sumažinimo jie uždirbo, mano manymu, truputį daugiau nei Kaliningrado srities vidurkis, tačiau įmonė sunkiai randa darbuotojų, todėl juos vežasi iš aplinkinių kaimų”, – pasakojo I.Smirnova.

Spauda priduria, kad prieš kurį laiką įmonėje buvo bandoma įkurti profsąjungą, tačiau „kurstytojai” buvo atleisti. Informacinė agentūra „Regnum” pranešė, kad įmonėje jau įkurta profsąjunga. Kaip teigė jos vadovė Julija Zinkus, į profsąjungą įstojo 433 darbuotojai, dar apie 300 ketina tai padaryti (iš viso dirba apie 1600 žmonių).

Kaliningrado apskrities agropramonės profsąjungos vadovas Borisas Koroliovas agentūrai „Regnum” sakė, kad rengiama kolektyvinė sutartis, profsąjungos nario bilietai. „Iš pradžių „Vičiūnai – Rus” direktoratas buvo prieš profsąjungų kūrimą, tačiau, pamatę protesto akciją, sutiko su mūsų idėja ir netgi pranešė apie socialinės partnerystės įdiegimą įmonėje”, – sakė B.Koroliovas.

„Vičiūnai – Rus” įkurta 2002 metais. Įmonė perdirba žuvį ir gamina krabų lazdeles „Vici”, „Esva”, „Atlantida”, „Krab – Krabič”, „Sovetskije”. Per metus pagaminama 34 tūkst. tonų produkcijos. Lietuvos įmonė investavo 300 milijonų rublių.

Savininkai įvykių nesureikšmina

„Vičiūnų” rinkodaros vadovas Renatas Šapoka įvykių Sovetske nevadina streiku. „Įvyko susirinkimas, kuriame buvo aiškinama, kaip skaičiuojamas atlyginimas. Netiesa, kad atlyginimai sumažėjo. 2006 metų vasarį vidutinė mėnesio alga buvo 8 proc. didesnė nei 2005 metų vasarį. Algos sumažėjimą vasarį lėmė mažesnis darbo dienų skaičius dėl trumpesnio mėnesio ir valstybinių švenčių”, – teigė R.Šapoka.

Anot jo, 2005 metų pabaigoje vidutinė darbuotojų alga buvo daugiau kaip 8600 rublių arba 20 proc. didesnė, palyginus su vidutine Kaliningrado srities darbuotojų alga, kuri siekė 7121,2 rublio.

R.Šapoka nesutinka, kad įmonėje didelė darbuotojų kaita. „Atsižvelgiant į mažą nedarbo lygį srityje ir spartų įmonės augimą (2005 metų sausį įmonėje dirbo 641, o 2006 metų sausį – daugiau kaip 1500 darbuotojų) kaita nebuvo didelė”, – sakė jis.

Lietuvoje – panašios problemos

„Kauno diena” pernai rašė apie „Vičiūnų” žuvies perdirbimo cechuose Plungėje kilusį darbuotojų nepasitenkinimą darbo sąlygomis. Lietuvos maistininkų profesinės sąjungos pirmininkė Gražina Gruzdienė tuomet teigė, kad darbuotojai labiausiai nepatenkinti dėl to, jog nežino, kaip yra apmokamas jų darbas.

„Žmonės neturi informacijos, pagal ką yra nustatomas jų atlyginimas. Vienuose cechuose darbuotojai labai šąla, žmones puola ligos, kitur jie perkaista, savininkai jau porą metų žada įrengti vėdinimo sistemą. Darbuotojai dirba viršvalandžius, bet nežino, kaip už tai apmokama. Žmonėms daromas spaudimas pasitraukti iš profsąjungos”, – tuomet teigė G.Gruzdienė.

„Vičiūnų grupės” direktorius Visvaldas Matijošaitis tada tikino, kad su profsąjungomis siekiama pasirašyti kolektyvinę sutartį, darbuotojams nuolat gerinamos darbo sąlygos.

G.Gruzdienė vakar teigė, kad apie streiką „Vičiūnų” įmonėje Sovietske sužinojo būdama Belgijoje, kur lankėsi Tarptautinės maisto pramonės, žemės ūkio, viešbučių, restoranų, gėrimų, tabako ir giminingų šakų profsąjungų asociacijos (IUF) kvietimu. „Manęs paprašė užmegzti santykius su įmonės Sovetske profsąjunga. Ketinu ten vykti gegužės mėnesį”, – sakė ji.

G.Gruzdienė teigė, kad su dirbančiais krabų lazdelių cechuose Plungėje kolektyvinė sutartis kol kas nepasirašyta. „Derybos vis dar tęsiasi. Pagrindinis klausimas – atlyginimai”, – sakė ji.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Rusai sukilo prieš Lietuvos įmonę"

  1. virginijus

    🙁 tipiskas lietuviskas bizniavimo pavyzdys.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.