Teisėjo užuominos erzina kolegas

Trenkęs durimis Aukščiausiojo teismo teisėjas Valentinas Mikelėnas sulaukė ir kolegų reakcijos.

47 metų teisininkas pirmadienį pareiškė išeinąs iš Aukščiausiojo teismo, kad galėtų laisvai kalbėti apie šios sistemos ydas. Jo atsistatydinimo pareiškimą prezidentas Valdas Adamkus vakar nutarė patenkinti.

Tuo tarpu Lietuvos teisėjų asociacijos valdyba po V.Mikelėno nutylėjimų ir užuominų apie negeroves teismuose viešai paragino jį, jei jam žinomi teisėjų nusikalstamos veiklos atvejai, nedelsiant juos paviešinti bei perduoti teisėsaugos institucijoms.

Pasitraukiantis teisėjas tai pažadėjo plačiau išdėstyti Seime.

Įžvelgė autoriteto menkinimą

„Jokiais argumentais neparemti abstraktaus pobūdžio pareiškimai ir kaltinimai, ypač jei jie sklinda iš solidaus teisininko, ne tik nepagrįstai menkina teismo, kaip vienos iš valstybės valdžių, autoritetą, bet ir sudaro regimybę visuomenei, kad teismuose negalima tikėtis pažeistų žmogaus teisių realios gynybos”, – teigiama vakar išplatintame Teisėjų asociacijos valdybos pareiškime.

Be to, anot asociacijos valdybos, tokie pareiškimai teismuose kelia nereikalingą įtampą, trukdo teisėjams susitelkus ir atsakingai vykdyti savo pareigas, kadangi viešai išsakytos abstrakčios abejonės dėl didžiosios dalies teisėjų sąžiningumo meta įtarimo šešėlį ant kiekvieno dirbančio teisėjo.

Pareiškime primenama, jog racionali, konstruktyvi ir sąžininga kritika skatina geriau dirbti, siekti kokybinių pokyčių.

Kita vertus, Teisėjų asociacija, „pripažindama, kad ir teismų veikloje pasitaiko neigiamų aspektų, negali pritarti pavienių individualių pažeidimų suabsoliutinimui ir siekiui juos įvardyti kaip kritinę sistemos problemą”.

Tik dabar rado laiko susitikti

Nors V.Mikelėnas dar praėjusių metų birželio mėnesį prezidentui buvo pasiūlytas kaip kandidatas į Aukščiausiojo teismo civilinių bylų skyriaus vadovo postą, su šiuo teisininku V.Adamkus akis į akį susitiko tik vakar, patenkindamas jo atsistatydinimo prašymą.

Nepaisant to, po pokalbio su prezidentu V.Mikelėnas teigė, jog nuo šiol jie abu – sąjungininkai.

Vakar V.Adamkus apgailestavo, kad Aukščiausiasis teismas netenka aukštos kvalifikacijos teisininko ir vieno geriausių civilinės teisės specialistų.

Prezidentas padėkojo V.Mikelėnui už darbą ir sutarė, kad ateityje profesorius patars jam civilinės teisės klausimais.

Priminė pilietiškumą ir purvą

„Tai aš padariau ne asmeninių ambicijų paskatintas ar dėl kitokių priežasčių.

Tiesiog toks mano pilietinis žingsnis. Jeigu žmonės, kurie skleidžia įvairius gandus, mano, kad šiais laikais pilietiškai, be jokios asmeninės naudos žmogus negali pasielgti, tai jie yra, deja, apgailėtini”, – apie pasitraukimą kalbėjo V.Mikelėnas.

Teisininkas taip pat neigė kalbas, esą jis pateikęs prezidentui skaičius, kiek šalyje yra nesąžiningų ir korumpuotų teisėjų.

„Noriu kategoriškai paneigti ir tai, kad bandau siekti Aukščiausiojo teismo pirmininko posto arba turiu ketinimų siekti politiko karjeros.

Tikruosius savo atsistatydinimo motyvus išdėsčiau prezidentui. Jis pripažino, jog pasielgiau pilietiškai.

Jei ir toliau tas purvas bus pilamas, abu su prezidentu tikriausiai vertinsime, jog vykdomas puolimas ne tik prieš mane, bet ir prieš prezidentą, o kartu prieš valstybę”, – tvirtino V.Mikelėnas.

Mato gilius procesus

– Tokio mano, kaip piliečio, žingsnio šiandien reikalavo viešas interesas. Aš, kaip valstybės pareigūnas, privalau elgtis taip, kad būtų apgintas viešasis interesas, – aiškino V.Mikelėnas, paprašytas paaiškinti savo pilietiškumo motyvus.

– Kaip galėtumėte paaiškinti savo žodžius, kad vyksta puolimas prieš jus, prezidentą ir valstybę?

– Tie žodžiai reiškia tai, kad mano atsistatydinimas per daug sureikšmintas. Visuomenėje ir valstybėje vyksta daug gilesni procesai.

– Ar visuomenė galėtų sužinoti, kokie tie procesai?

– Apie tai kalbėjomės su prezidentu. Tačiau kol kas negalėčiau to komentuoti. Ir prezidentas negali atskleisti visko, ką žino.

Kadangi manęs prezidentas prašė apie tai šiuo metu nekalbėti, aš, kaip valstybės pareigūnas, privalau laikytis duoto žodžio.

– Kaip jūs vertinate, kad beveik per metus prezidentas jūsų nepaskyrė į civilinių bylų skyriaus vadovo postą?

– Visus tuos metus turėjau tiek daug darbo, kad apie tokius dalykus neturėjau laiko net pagalvoti.

– Ar apsisprendimui atsistatydinti turėjo įtakos Aukščiausiojo teismo vadovas Vytautas Greičius bei jūsų tarpusavio santykiai?

– Niekas man jokios įtakos nedarė. Mane skatino tik viešas interesas ir mano širdis.

– Buvo skelbta, esą mokėtės kažkokioje KGB mokykloje?

– Kažkur buvo rašyta, jog mokiausi F.Dzeržinskio akademijoje, bet tai netiesa. Vieną semestrą mokiausi SSRS aukštojoje politinėje karo pasienio mokykloje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.