Naujos ekspozicijos Genocido aukų muziejuje

Balandžio 7 d. (penktadienį), 14 val. Genocido aukų muziejuje (Aukų g. 2a) atidaromos trys naujos ekspozicijos: „Lietuvos gyventojai gulage: 1944-1956 metai”, „Trėmimai: 1944-1953 metai” ir „KGB 1954-1991 metais”.

Trumpai apie šias ekspozicijas:

„Lietuvos gyventojai gulage: 1944–1956 metai”

1944 m. antrojoje pusėje Sovietų Sąjungai vėl okupavus Lietuvą, iškart buvo atnaujintos represijos prieš taikius krašto gyventojus.

Salėje, skirtoje gulago politiniams kaliniams, eksponuojamos jų nuotraukos, darytos dar nepriklausomoje Lietuvoje ir kalinimo vietose, represinių žinybų dokumentai ir Vorkutos sukilėlių memorandumas, lageriuose vilkėti drabužiai ir avėtas apavas, pačių pasidaryti kryželiai, maldų knygelės, sveikinimai likimo draugams…

Eksponuojama istorinė-dokumentinė medžiaga atskleidžia represijų mastą ir jų motyvus, nepaprastai sunkias kalinių darbo ir buities sąlygas, supažindina su sovietine baudžiamąja sistema. Kartu tai pasakojimas apie žmones ir jų begalines pastangas nepasiduoti gniuždančiai tikrovei, neprarasti žmogiškojo orumo, tikėjimo ir vilties.

„Trėmimai: 1944–1953 metai”

Trėmimai – masinis gyventojų iškeldinimas iš jų gyvenamųjų vietų į tolimiausius Sovietų Sąjungos rajonus buvo viena brutaliausių sovietinio režimo priemonių prieš krašto gyventojus. Iš gimtųjų namų slapta, dažniausiai naktį, gyvuliniuose vagonuose buvo išvežamos visos šeimos: tėvai, seneliai, vaikai, ką tik gimę kūdikiai ir ligoniai.

Eksponuojama istorinė-dokumentinė medžiaga supažindina su trėmimų organizavimo ir vykdymo procedūra, tremtinių teisine padėtimi ir gyvenimo sąlygomis, tremties statistiniais duomenimis.

Dalykinę informaciją papildo, skaudžią pažeminimus ir neteisybę patyrusių žmonių lemtį ir jų išgyvenimus pajusti padeda demonstruojami dokumentiniai ir vaidybiniai kino kadrai, Sibiro kapinynų nuotraukos.

„KGB 1954–1991 metais”

Nors XX a. 6-ajame dešimtmetyje imtasi liberalizuoti J. Stalino įvestą politinį režimą, naujai įkurta represinė žinyba, KGB, toliau persekiojo kitaminčius.

Ekspozicijoje KGB veiklą reglamentavusiais dokumentais, išlikusiomis darbo priemonėmis, naudota metodine medžiaga ir blankais, kita dokumentine medžiaga bandoma atskleisti KGB, kaip politinės policijos funkcijas Sovietų Sąjungoje vykdžiusios žinybos, veiklos kryptis ir metodus, išskirtinę jo vietą sovietinėje politinėje sistemoje.

Šalia režimo vykdytų represijų liudijimų eksponuojama KGB darbuotojų kabinetuose laikyta sovietinė atributika, pompastiškų mitingų ir demonstracijų vaizdai, kita jau praėjusios epochos medžiaga, akivaizdžiai atspindinti sovietinio gyvenimo realybę – sukrečiantį skirtumą tarp viešai demonstruotos sovietinės gyvensenos ir baime, prievarta, suvaržymais paženklintos tikrovės…

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.