Laisvės alėjos mitai ir tikrovė

Beveik viską, ką pasakojote savo svečiams apie pagrindinę Kauno gatvę, teks užmiršti

Pagrindinė Kauno gatvė seniai tapusi miesto simboliu. Ji vadinama gražiausia, brangiausia, nerūkančiųjų, pėsčiųjų ir dviratininkų oaze. Tačiau, patikrinus šiuos mitus, tenka konstatuoti, kad jie seniai žlugę.

Į viršutinius aukštus geriau nesidairyti

Vienu metu miesto politikai buvo nutarę, kad Laisvės alėja turi tapti „Sveiko miesto” programoje dalyvaujančios Kauno vizitine kortele. Pėsčiųjų alėja buvo paskelbta nerūkymo zona, o patruliuojantys policininkai turėjo teisę cigaretę prisidegusį užsienietį čiupti už skverno ir reikalauti baudos. Dabar vietoj informacinės lentelės su brūkšniu perbraukta rūkstančia cigarete prie Soboro kabo vienos miesto bendrovės reklaminiai plakatai. O šiukšliadėžėse kaupiasi vakarykštės ar užvakarykštės nuorūkos.

Kadaise, kai pėsčiųjų gatvės dangoje dar buvo įmanoma įžiūrėti plytelių raštą, Laisvės alėjos pastatų fasadai liudijo, kad yra prižiūrimi. Tada buvo didžiuojamasi, kad šios gatvės pastatai restauruoti gražiausiai Lietuvoje. Dabar akių į antruosius, trečiuosius aukštus geriau ir nepakelti. Apsilupinėjęs tinkas, nubyrėjusios apdailos plytelės, įtrūkimai sienose kontrastuoja su pirmuosiuose aukštuose įsikūrusių parduotuvių vitrinomis. Jas verslininkai jau išblizgino ir išdėliojo pavasario prekes.

Brangesnė plotų nuoma – „Urme”

Prieš keletą dešimtmečių Kaunas didžiavosi gražiausiomis vitrinomis. Jų pažiūrėti ir pasimokyti dekoravimo meno atvykdavo iš gana toli. Dabar šių vitrinų, padidintų iki žemės, apipavidalinimas atitinka madingos minimalistinės estetikos tendencijas. Tačiau vitrinų stilius beveik nesikeičia visus metus (nesvarbu, ar už lango – šv.Kalėdos, ar – vasaros karščiai) ir tampa tiesiog nuobodžios.

Kita vertus, iš batų parduotuvių asortimento ypatingo „meno” ir neverta tikėtis. Laisvės alėja – batų alėja – tai pastaraisiais metais susiformavęs ir tebeklestintis mitas. Jo paneigti neįmanoma.

Dar vienas mitas: Laisvės alėja – brangiausia Kauno gatvė. Tačiau neseniai paaiškėjo, kad komercinių plotų nuomos kainos didžiausios ne čia, o „Urmo” prekybos miesteliu pasivadinusioje „bazėje”.

Dviračių takų juostos dingo

Sakoma, kad Laisvės alėja – ilgiausia centrinė gatvė Lietuvoje, skirta tik pėstiesiems ir dviratininkams. Tačiau krovininiai automobiliai pėsčiųjų gatvėje dabar – ne pats rečiausias vaizdelis. Dviračių takus žyminčių juostų neteko aptikti, o dviračiams palikti skirtą vietą radome tik prie banko.

Anksčiau pėsčiųjų gatvė išsiskyrė savo šviestuvais. Pernai jau atgyvenusius šviestuvus valdininkai, nelaukdami, kol bus parengtas kompleksinis Laisvės alėjos atnaujinimo planas, nutarė pakeisti naujais. Nebeprižiūrimi senieji kelia pavojų alėjoje lakstantiems vaikams. Ties restoranu „Pizza Jazz” vaiko ūgio aukštyje viename šviestuve galima atsidaryti ir „pakrapštyti” trifazės srovės kištukinį lizdą. Atlapotą elektros dėželę apšvietimo stulpe netoli Soboro vaikui pasiekti kiek sunkiau, bet paaugliui – įmanoma.

Geriausiai laikosi gyvasis simbolis – poetas

Beliko patikrinti paskutinį mitą: Laisvės alėja – ilgiausia liepomis apsodinta gatvė, per karščius teikianti malonų pavėsį miestiečiams. Įsitikinome, kad nemažai pėsčiųjų gatvės medžių serga, jų kamienai tapę tuščiaviduriai. Tačiau praėjusią vasarą įsitikinome, kad tūkstančiai kauniečių išeitų į gatves, jei kas nors sugalvotų į šią vertybę pasikėsinti: pakeisti šimtametes liepas žemaūgiais surogatais ar išvis iškirsti. Svarstant Laisvės alėjos atnaujinimo konkursui pateiktus projektus vienintelis besikartojantis miestiečių nuomonių leitmotyvas: neliesti liepų!

Netikėtai aptikome, kad geriausiai laikosi gyvasis Laisvės alėjos simbolis – poetas Gintaras Patackas. Jį, kaip visada, galima sutikti kurioje nors pėsčiųjų gatvės kavinių. Šį kartą jį radome begeriantį kavą „Kauno” viešbučio kavinėje. „Iš rūko išnirdamas miestas sapnuoja save, ir ką gi daugiau jam daryti, jei ne sapnuoti, svajoti, medituoti, levituoti, fleitas galąsti ir pačiūžas, slides tepti”, – čia pat pacituoja vieno eilėraščio pradžią iš naujausios savo knygos poetas ir pakviečia kavos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.