Kaliningradiečiai prasimanė Silkės dieną

Sekmadienį pirmą kartą Kaliningrade (Rusijos Federacija) buvo švenčiama Silkės diena. Jeigu bus nuspręsta, kad renginys pavyko, jis taps kasmetiniu.

Ateityje į Silkės dieną kaliningradiečiai ketina kviesti ir kaimynus, pirmiausia lenkus ir lietuvius, paskui ir švedus su vokiečiais, ir tokių Rusijos miestų kaip Murmansko, Archangelsko, Sankt Peterburgo atstovus.

Balandžio 2 d., prasidedant pavasarinės žūklės sezonui, atgijo Pasaulio vandenyno muziejaus krantinė – kaliningradiečiai sugūžėjo švęsti Silkės dienos. Čia organizacijų atstovai degustavo žuvies produkciją, miestelėnai galėjo nusipirkti įvairių šviežių, sūdytų, rūkytų, vytintų žuvų, pasiklausyti dainuškų ir anekdotų apie silkę, koncerto „Žvejų ritmai”, dalyvauti įvairiuose konkursuose. Nugalėtojams prizus parūpino nedidelės bendrovės. Pagrindinis šventės prizas – bendrovė „Morskaja rybalka” laimėtojui leido visą dieną naudotis savo žvejybos kateriu.

Moksliniame laive „Vitiaz”, priklausančiame muziejui, buvo galima skanauti specialių žuvies patiekalų, prie laivo „Kosmonavt Viktor Pacajev” – valgyti žuvienę, o povandeniniame laive „B-413” – žuvies užkandžių. Speciali programa „Svečiuose pas jūrų carą” buvo skirta ir vaikams.

Silkės dieną vyko ir mokslinis simpoziumas „Viskas apie silkę”. Kaliningrado technikos universiteto mokslininkai, bendrovės „Atlantniro” atstovai pasakojo apie silkę kaip apie biologinę rūšį, apie tai, kaip ją reikia apdoroti, kaip žuvies pramonės veteranai organizavo silkių ekspedicijas ir t. t.

Norintiems krantinėje pasidairyti bilietų nereikėjo, o į renginius laivuose ir muziejaus patalpose bendras bilietas kainavo 100 rublių (apie 10 Lt), vienkartinis bilietas į kurį nors renginį – 50 rublių.

Renginio organizatoriai – Kaliningrado srities vadovybė, Kaliningrado miesto savivaldybė, Pasaulinio vandenyno muziejus ir draudimo kompanija „Soglasije”. Renginį rėmė įvairios organizacijos, skyrusios tam pinigų, ir susimokėjusios „natūra” – žuvies produkcija ir kt.

Šventė skirta pagerbti Kaliningrado srities žvejus, žuvies pramonės atgimimą šiame krašte, nes šiemet sukanka 60 metų Kaliningrado sričiai, kuri suklestėjo pradėtų organizuoti silkių gaudymo ekspedicijų Atlanto vandenyne dėka.

Šventei simboliu silkė pasirinkta ir todėl, kad šią paprastą skanią žuvelę mielai valgo ir vargšai, ir turtuoliai, ji vienija visas tautas.

Kas jau kas, o jau žuvimi prekiaujančios palapinės buvo tiesiog gulte apgultos. Kaliningradiečiai noriai pirko žuvis, o kam pritrūko – piktinosi, kad Silkės dienoje buvo visokių žuvų, išskyrus silkę.

Žinoma, nei žmonių miniomis, nei renginių gausybe, nei išgerto alaus kiekiu kaliningradiečių Silkės diena neprilygo Klaipėdoje organizuojamai Jūros šventei. Renginiai nebuvo išmėtyti po visą miestą, vyko tik vienoje krantinėje, tačiau žmonės džiaugiasi šia nediduke švente. Taigi, pirmas blynas buvo valgomas.

Beje, rudenį kaliningradiečiai ketina atgaivinti senoviniame Kionigsberge švęstą dešros šventę, per kurią mėsininkai padarydavo didžiulę apie 400 m ilgio dešrą, kurią po ceremonijos suvalgydavo miestelėnai. Kad Kionigsberge būtų buvusi švenčiama silkės šventė, kaliningradiečiai nėra girdėję.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Įvairenybės su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.