Gyva egzotika po jūsų stogu

Zoologijos parduotuvėse vis dažniau pasirodo neįprastų gyvūnų, kuriuos galima auginti namie. Jeigu susigundytumėte ir įsigytumėte šinšilą ar gekoną, derėtų geriau nusimanyti apie jų įpročius.

Žiurkė

Ilgis – apie 40 cm, svoris – apie 400 g.

Šis ganėtinai didelis graužikas žavus, protingas ir labai prieraišus. Jis labai mėgsta būti glostomas ir pažinti aplinką tupėdamas ant šeimininko rankų.

Žiurkė žino savo vardą ir reaguoja į jį. Gyvena 2-3 metus. Gyvūnėliui derėtų nupirkti maždaug 50×100 cm narvelį, kurio dugnas išklotas pjuvenomis. Vieną kampelį gyvūnas greičiausiai skirs tualetui, kur visada atliks gamtinius reikalus. O kitame jam galėsite įrengti valgyklą. Šis gyvūnas labai rūpinasi higiena, tad bus lengva tvarkyti narvelį. Tai teks daryti kartą du per savaitę.

Žiurkė ėda beveik viską – miltinius produktus, grūdus ir mėsą. Jūsų augintinis mielai paragaus ir žiurkėnams skirto maisto, kurio įsigyti galima ne tik zoologijos parduotuvėse, bet ir prekybos centruose. Jam patiks avižiniai dribsniai, sausa duona, kuria kartu pasigaląs ir priekinius dantis. Žiurkė mielai grauš vaisius ir daržoves. Šis gyvūnas labai rajus, tad negalima leisti persiėsti. Suaugusiai žiurkei per dieną pakanka 50 g ėdalo. Nutukimas gali sukelti sveikatos sutrikimų.

Šinšila

Ilgis – apie 27 cm, svoris – apie 1 kg.

Šis graužikas kilęs iš Pietų Amerikos dykumų. Primena pilvoto peliuko ir voverės hibridą. Tai ilgai – iki 12 metų – gyvenantis žvėrelis. Jis linksmas ir smalsus. Paleistas bėgioti, būtinai turi visur įlįsti ir viską iššniukštinėti.

Būtina žinoti, kad jis jausis nelaimingas, jeigu visą gyvenimą teks gyventi uždarytam. Kartą per dieną valandai jį reikia išleisti iš narvelio. Tačiau prieš išleisdami šinšilą pasirūpinkite, kad ji nepasiektų jokių laidų ir negalėtų įlįsti į kokią nors skylę.

Šinšila įtari ir nemėgsta būti glostoma ar imama į rankas. Tačiau kartais šeimininkams padaro išimtį.

Šinšila – naktinis gyvūnas. Naktį ji siautėja po narvelį keldama triukšmą. Tad narvelio miegamajame verčiau nelaikykite.

Narvelio matmenys turėtų būti maždaug 100x50x50 cm. Viduje įrenkite lentynėlių, ant kurių šinšila galėtų laipioti. Narvelyje turėtų būti indelis su smėliu, sumaišytu su talku – čia jūsų augintinis maudysis.

Šinšila – žolėdis gyvūnas. Ją reikia šerti kartą per dieną specialiu grūdų mišiniu arba pašaru jūrų kiaulytėms. Į ėdalą verta retsykiais įbertį kalcio tablečių. Šinšila turi galąsti dantis. Tam tinka paprasta šakelė.

Gekonas

Ilgis – apie 20 cm, svoris – apie 200 g.

Pasaulyje gyvena maždaug 670 rūšių gekonų. Šių gyvūnų augintojai pataria pirkti leopardinį gekoną (gyvena Irano, Afganistano ir Pakistano stepėse). Jis lengvai prisitaiko prie naujų sąlygų ir yra kaip reta nepiktas.

Tik terariume galima užtikrinti gyvūnui reikiamą temperatūrą ir oro drėgnumą. Terariumo matmenys turėtų būti 60x40x30 cm. Dugną pabarstykite žvyru, medžio pjuvenomis, kuriose yra ir medžio žievės. Nederėtų naudoti smėlio, nes gekonas gali jį suėsti, o tai jam pakenktų.

Terariumo temperatūra neturi būti žemesnė kaip 27 laipsniai dieną ir 20-22 laipsniai naktį. Ją galima palaikyti įjungus 25 W šildytuvą arba po terariumo grindimis pakišus šildomąjį kilimėlį. Papildomai terariumas apšildomas specialia lempa. Gekonas savo namelyje turi turėti vietą, kur galėtų pasislėpti. Ją būtina reguliariai drėkinti, kaip ir visą terariumą.

Gekonams, kaip ir daugumai roplių, būtinas kasdienis apšvietimas kvarco lempa. Tai skatina kalcio išsiskyrimą organizme ir gyvūnui būtino vitamino D3 gamybą.

Gekonui būtina duoti ėsti gyvo maisto. Jie minta svirpliais, juodaisiais tarakonais. Vabzdžius reikia pabarstyti kalcio preparatais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Augintiniai su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.