Seime liberalcentristų inicijuota diskusija dėl asbesto

Nepaisant to, kad Lietuvoje nuo asbesto sukeltų ligų (plaučių vėžio, mezoteliomos, pleuros pakenkimų) neoficialiais duomenimis, kasmet miršta per 50 žmonių, o naujausių tyrimų duomenimis apie 4-12% visų plaučių vėžio atvejų ir apie 80% pleuros mezoteliomos atvejų tarp vyrų yra sukeliama dėl asbesto poveikio darbe, Lietuvoje net nepradėta rengti valstybinė asbesto šalinimo programa. Juo labiau delsiama asbesto šalinimui panaudoti Europos Sąjungos struktūrinių fondų paramą, teigia Seimo Aplinkos apsaugos komiteto narys liberalcentristas Rimantas Remeika.
Nuosekliai asbesto problematiką nagrinėjantis parlamentaras R.Remeika šiandien Seime Aplinkos apsaugos komitete organizuoja diskusiją „Dėl asbesto, kaip praeities taršos šaltinio nukenksminimo, naudojantis ES finansinėmis 2007-2013 m. laikotarpio galimybėmis”. Diskusijoje ketina dalyvauti ne tik asbesto problemą gvildenantys Lietuvos mokslininkai, sveikatos apsaugos specialistai, atsakingų institucijų atstovai, bet ir praktiškai su šia problema susiduriančių Lietuvos ir užsienio šalių verslininkai. Diskusija vyks Seimo Aplinkos apsaugos komiteto patalpose I Seimo rūmų, 404 kabinete 11.50, trečiadienį, kovo 29 d.
Įvairios Europos Sąjungos institucijos yra pripažinusi, kad asbestas yra kancerogenas bei vienas iš pavojingiausių pramoninių teršalų.
„Pagal Higienos Instituto duomenis, Lietuvoje yra panaudota per 700 tūkst. tonų kancerogeniškojo asbesto, t.y. vidutiniškai vienam gyventojui per metus teko po 7 kg šio vieno iš pavojingiausių pramoninių teršalų. Tačiau kol kas Lietuvoje oficialiai nėra užregistruotas nė vienas atvejis, kuomet mirties priežastimi buvo žalingas asbesto poveikis. Problema yra ir tai, kad pas mus iki šiol asbesto sukeltos ligos – nepriskiriamos profesinėms. Atrodo, kad aplinkybė, jog žalingas asbesto poveikis vidutiniškai pasireiškia apytikriai po 20 metų, iki šiol leido ir tebeleidžia valdžiai neleistinai ignoruoti šią itin aktualią problemą”, – mano Seimo narys R.Remeika.
Opozicinės Liberalų ir centro frakcijos Seime narių Rimanto Remeikos ir Algio Čapliko parengta rezoliucija „Dėl asbesto šalinimo programos bei jos finansavimo” rytoj turėtų būti svarstoma Seime. Šiame dokumente Vyriausybė yra raginama atkreipti dėmesį į žmonių gyvenamosios aplinkos ir gyvenimo kokybės problemas ir nedelsiant imtis spręsti asbesto bei jo turinčių gaminių naudojimo, taršos poveikio ir kontrolės klausimus bei parengti teisės aktų pataisas, reikalingas veiksmingam asbesto šalinimo iš gyvenamosios aplinkos įgyvendinimui.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.