Greenpeace Klaipėdoje persekioja pirataujančius laivus

„Greenpeace” aktyvistai iš keturių šalių kartu su Lietuvos aplinkosaugininkais Klaipėdos uoste demaskavo dvylika piratiškai žūklaujančių laivų, priklausančių Gruzijai, Rusijai ir Kambodžai.
Šiandien jie rengia protesto akciją Klaipėdoje, reikalaudami nutraukti nelegalią žvejybą. Persekiojamų laivų korpusai buvo išrašyti šūkiais „Stop piratinei žvejybai”. „Greenpeace” reikalauja, kad Lietuva laikytųsi ES įstatymų ir neteiktų paslaugų „juoduose sąrašuose” esantiems piratų laivams.

Klaipėdos uoste šiuo metu stovi dvylika laivų, kurie buvo įtraukti į Europos Sąjungos, Šiaurės rytų Atlanko žvejybos komisijos (NEAFC) ar Norvegijos „juoduosius sąrašus” dėl nelegalios žvejybos Šiaurės rytų Atlante ir Barenco jūroje.
Klaipėdos uostas yra liūdnai pagarsėjęs dėl savo varganos grįžtamojo ryšio ir registracijos sistemos, kas leidžia pirataujantiems laivams ir plaukiojantiems su „patogiomis” vėliavomis, nelegaliai pagautą žuvį iškrauti Lietuvoje.

Šiandienos akcija jau trečioji iš eilės prieš tuos pačius tralerius.
„Greenpeace” aktyvistai demaskavo tralerius iš „juodojo sąrašo” su Gruzijos vėliavomis „Eva”, „Isabella”, „Juanita” ir „Rosita” anksčiau šiais metais Rostoko (Vokietija) uoste. Aktyvistai taip pat demaskavo tokio tipo laivą „Carmen” kai šis ieškojo aptarnavimo Lenkijos Swinouscie laivų remonto įmonėje anksčiau šį mėnesį.

„Tai kraštutinai nepriimtina, kad Lietuva kaip ES narė pažeidžia Europos Sąjungos teisę, suteikdama prieglobstį, kurą, aptarnavimą ir pagalbą piratų laivams. Mes reikalaujame kad Lietuvos vyriausybė ir Europos Komisija imtųsi būtinų priemonių ir užtikrintų kad ‘juoduosiuose sąrašuose” esantys pirataujantys laivai negalėtų iškrauti pavogto laimikio ir gauti paslaugų jokiuose Europos Sąjungos uostuose”, teigė Greenpeace vandenynų koordinatorius Truls Gulowsen Klaipėdoje.

Kiti piratų laivai Klaipėdoje yra susiję su nelegaliu kvotas viršijusiu žūklavimu Barenco jūroje. Tai liečia Kambodžos refrižeratorių „Langust”, Gruzijos refrižeratorius „Sindbad”, „Tiflis”, „Telavi”, Rusijos tralerius „Michurinsk”, „Dimas” ir „Obsha”, kurie įtraukti į Norvegijos „juoduosius sąrašus”.

Švedijos TV4 2006 m. sausį atskleidė, kad didelė dalis Barenco jūroje sugautos žuvies yra nelegali ir neregistruota, pagauta viršijant nustatytas kvotas. Tos veiklos šešėlis driekiasi į Rusijos mafiją ir Vakarų žuvies produktų kompanijas. „Greenpeace” atliktas tyrimas nustatė, kad „Kangamuit” ir „Ocean Trawlers” parduota nelegaliai pagauta menkė atsidūrė Europos rinkose, gerai žinomų prekinių ženklų („Findus” ar „Euroshopper”) žuvies produktuose. Dalis šios nelegalios menkės parduodama supermarketų tinkle „Lidl”, pas mažmenininkus Unilever ar greito maisto tinkle McDonalds.

„Tai yra pasibaisėtina, kad Lietuvos vyriausybė užmerkia akis prieš šį gėdingą biznį, nepaisant fakto kad „Greenpeace” ir Norvegijos valdžia informavo Lietuvos valdžios institucijas kad nelegaliai sugauta žuvis iškraunama Klaipėdoje ir čia teikiamos nelegalios paslaugos „juodųjų sąrašų” laivams, tiesiog valdžios akivaizdoje”, teigė Truls Gulowsen.

„Greenpeace” kviečia Europos vyriausybes gerbti jų įsipareigojimus Jungtinių tautų maisto ir žemės ūkio organizacijai (FAO) prisidedant veiksmais prie kovos su nelegalia žvejyba. Pirmas žingsnis įgyvendinant šiuos įsipareigojimus būtų įgyvendinti draudimą visiems „juoduosiuose sąrašuose” esantiems ir su „patogesnėmis” vėliavomis plaukiojantiems žvejybos laivams Europos Sąjungos uostuose. Be to, Europos Sąjungai reikia sukurti centralizuotą registracijos ir stebėsenos sistemą, kuri sustiprintų esamas uosto kontrolės priemones.

Remiantis FAO duomenimis, apie 70% pasaulio žuvų išteklių yra neleistinai pereikvojami ir išsekę (tai ypač aktualu ir Baltijos jūros žuvų ištekliams). Jungtinių Tautų organizacijos paskaičiavimais, apie 20% kasmetinio pasaulio žvejybos laimikio yra iš nelegalių šaltinių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.