Naujos telefoninių sukčių gudrybės

Policijai mūsų mieste pavyko išaiškinti ir sulaikyti beveik visus telefoninių sukčių parankinius, tačiau jiems vadovaujantys kaliniai ir vėl patobulino nusikalstamus metodus

Nuo metų pradžios į sukčių pinkles pakliuvo dešimt Panevėžio gyventojų. Policijai pavyko išaiškinti ir sulaikyti aštuonis nusikaltėlių parankinius – pinigų atėjusius pasiimti vyrus ir moteris.

Prisistatydavo pareigūnais

Vyriausiojo policijos komisariato Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus viršininko pavaduotoja Audronė Vaitonienė PB sakė, kad dabar Panevėžyje telefoniniai sukčiai kiek aprimo. „Jie tikriausiai veikia kituose miestuose ar rajonuose, – teigė pareigūnė. – Visiškai aišku, kad šių akcijų organizatoriai – įkalinimo įstaigose kalintys asmenys. Jie siuntinėja žinutes, skambina telefonu. Pinigų pasiimti visuomet ateina asmenys, vienokiu ar kitokiu būdu susiję su nusikaltėlių pasauliu. Dažniausiai tai būna kartu įkalinimo įstaigoje sėdėjusieji ir į laisvę išėjusieji arba jų šeimos nariai”.

Iš pradžių naktimis, o vėliau ir dienos metu skambinę apgavikai dažniausiai prisistatydavo policijos pareigūnais. Jie tarsi geranoriškai patardavo sutrikusiam žmogui, kaip geriau būtų galima jiems artimą asmenį išsukti nuo bausmės. Anksčiau dažniausiai prašydavę papildyti mobiliųjų telefonų sąskaitų korteles, vėliau jau įsigudrino imti grynaisiais pinigais, neva atlyginti žalą nukentėjusiajam.

Sukčiautoja atėjo pas prokurorę

Sukčiai tais pačiais parankiniais naudodavosi po kelis kartus, kol tie įkliūdavo. Taip išgarsėjo keturiasdešimt vienerių metų panevėžietė Lina Paškauskaitė. Pareigūnai ją sulaikė sausio pabaigoje, kai atėjo pasiimti pinigų tariamai žalai atlyginti iš Pasvalio apylinkės prokuratūros vyriausiosios prokurorės Olgos Vasiliauskienės.

Prieš tai prokurorei paskambinęs asmuo pranešė, kad jos sūnus yra uždarytas į areštinę, nes, būdamas neblaivus, sumušė vyresnį žmogų. Pareigūnu prisistatęs asmuo pasiūlė moteriai tartis, kad sūnui nebūtų iškelta baudžiamoji byla. Ji sutiko. Tik pirmiausia paskambino sūnui ir įsitikino, jog viskas gerai. Tada pranešė apie aferistus policijai. Taip buvo sulaikyta L.Paškauskaitė.

Iš pradžių ji neteko laisvės dviem paroms, paskui Apylinkės teismas skyrė kardomąją priemonę – suėmimą. Per tą laiką pareigūnai išsiaiškino, kad panevėžietė yra dalyvavusi dar 3 ar 4 pinigų paėmimo epizoduose. Tik jau Panevėžyje. Dabar vyksta ikiteisminis tyrimas. Įtariamajai kardomoji priemonė pakeista į švelnesnę.

Motina važiavo į sostinę

Paskutinė panevėžietė, kiek oficialiai žinoma pareigūnams, nuo sukčių nukentėjo kovo pradžioje. Dienos metu 55 metų V.K. paskambinęs asmuo prisistatė policininku. Jis parnešė, kad moters sūnus esą įsivėlė į muštynes ir yra uždarytas Vilniaus policijos areštinėje.

Moteris žinia patikėjo ne iš karto. Ji bandė teirautis, kodėl neskambino sūnus, tačiau sužinojo: esą jam per muštynes sudužo telefonas. Taip moteris buvo įtikinta, kad jai su pareigūnu pavyktų susitarti, jei nupirktų mobiliojo telefono sąskaitos papildymo kortelių. Iš pradžių buvo nupirkta kortelių už 238 litus ir padiktuoti kodai, vėliau – dar už 240 litų.

Galiausiai jai buvo pasakyta, kad turinti atvykti į Vilnių, į Policijos komisariatą, neva atsiprašyti nukentėjusiojo. Tik jau važiuodama maršrutiniu autobusu moteris pabandė sužinoti iš bendrakeleivių, ar yra komisariatas nurodytu adresu. Sužinojo, kad adresas netikslus. Apgaulė paaiškėjo tuomet, kai ji paskambino sūnui.

Graudinančios žinutės

Pareigūnai mano, kad sukčiai atsitiktinai pasirenka telefonų numerius. Pasak policininkų, nusikaltėliai juk nebūtų skambinę prokurorei. Šį faktą puikiai patvirtina ir korespondentės kolegei bei jai pačiai buvęs atsitikimas. Darbe būdama jauna moteris savo mobiliuoju telefonu gavo graudulinga žinutę: „Mama, padėk”. Sūnus rašė papuolęs į nelaimę ir prašė pagalbos. O ta moteris augina tik dvi darželinukes dukreles.

Tačiau smalsumas nugalėjo. Paskambinus žinutėje nurodytu numeriu, atsiliepė vyras. Jis prisistatė esantis policijos pareigūnas – tardytojas Vytautas Stankevičius. Toliau – panaši istorija. Buvo pasakyta, kad sūnus primušė policininką. Tačiau pokalbio metu taip ir nepavyko išsiaiškinti, ko reikia. Tikriausiai korespondentė per daug tiesmukai paklausė, ar tik nereikėtų pinigų už sūnaus išlaisvinimą. Tuomet telefono ragelyje pasigirdo trumpi pyptelėjimai.

Pranešimai apie laimėjimus

ENTS viršininko pavaduotoja A.Vaitonienė pasakojo, kad dabar panevėžiečiai gauna žinutes mobiliaisiais telefonais apie laimėtus prizus.

Loterijų pasitaiko pačių įvairiausių. Kaune prekybos centro „Mega” atidarymo proga ne vienas žmogus yra gavęs žinutę, kad laimėjo plazminį televizorių. Bet prieš atsiimant dovaną atseit reikia susimokėti PVM. Kad laimėjusysis nesuabejotų, mokestį būdavo nurodoma sumokėti Mokesčių inspekcijai banke. Būnant banke žmogui tekdavo paskambinti dar kartą, kad žinotų, į kokią sąskaitą pinigus reikia pervesti.

Pareigūnė taip pat minėjo, kad panevėžiečiai yra gavę žinučių apie prekybos centre „Maxima” laimėtas keliones į egzotiškas šalis. Laimėjusiesiems tereikėdavo susimokėti kelionės draudimą. Kelių šimtų litų sumas buvo nurodoma pervesti į fizinio asmens sąskaitą.

Šių eilučių autorė taip pat bandyta apgauti laimėta dovana. Kovo 15-ąją ji gavo žinutę: „Sveikiname! Jūsų numeris tapo laimingas. Firma jums dovanoja mobilųjį telefoną „Nokia 9300″ bei 1000 litų čekį. Dėl prizo kreiptis telefonu”. Sukčiams džiaugtis neteko, nes jie skambučio nesulaukė.

Nepilnametis gelbėjo motiną

Šalyje nuo sukčių nukentėjo jau tūkstančiai. Dažniausiai jais pasitiki senyvo amžiaus žmonės. Pradėta bauginti ir nepilnamečius. Prieš kelias dienas sukčiaus įbaugintas dvylikametis vilnietis, norėdamas padėti į avariją patekusiai mamai, atidavė vertingą šeimos turtą. Sudėjęs į krepšį du mobiliojo ryšio telefonus „Nokia”, vaizdo kamerą „Sony”, mamos auksinius papuošalus ir 200 litų juos įteikė atėjusiam į butą pasiimti vyrui.

Užsienyje įsitaisę sukčiautojai

Informavus visuomenę apie galimus telefoninius sukčiavimo būdus, nusikaltėliai prigalvoja naujų. Jie jau išmoko klastoti trumpųjų žinučių siuntėjo numerį. Sukčių auka į savo mobilųjį telefoną gauna pranešimą, kad pažįstamas žmogus prašo pagalbos. Žinutės siuntėjo numeris atitinka tikrąjį, neva į bėda patekusio pažįstamo ar giminaičio numerį.

Toliau scenarijus išlieka toks pat. Sukčius paskambina susinervinusiam žmogui, paaiškina apie avariją ar tariamas problemas su policija, pabrėždamas, jog jų galima išvengti už tam tikrą pinigų sumą. Anot pareigūnų, šiuo atveju sukčius gali išduoti tik nenumatytos smulkmenos. Pavyzdžiui, kaip dukra ar sūnus kreipiasi į artimuosius.

Pareigūnai nustatė, kad tokiu būdu sukčiauja Airijoje ir Didžiojoje Britanijoje gyvenantys lietuviai. Jie dažniausiai pasinaudoja neapdairaus lietuvio paliktu be priežiūros telefonu ir spėja užsirašyti tėvynėje likusių artimųjų numerius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.