Ministras rengiasi malšinti audrą

Seimo Antikorupcijos komisijos sudaryta darbo grupė, tirianti korupcijos apraiškas sveikatos sektoriuje, vakar posėdyje svarstė rajonų ligoninėse susiklosčiusią kritinę situaciją. Ji kelia nerimą: kai kurios įstaigos, bijodamos finansinių sankcijų, atsisako gydyti net sunkius ligonius.

Nauja tvarka taikoma atgaline data

Kaip „Kauno diena” jau rašė, vasario pradžioje įsigaliojus naujai stacionaro paslaugų finansavimo tvarkai, rajonų ligoninėms nebemokama už pacientams suteiktą net ir būtinąją pagalbą, jei viršijamos nustatytos kvotos. Tos ligoninės, kurios sutelpa į ligonių kasų limitus, net jei nukenčia ligoniai, premijuojamos.

Antikorupcijos komisijos nariai domėjosi, kaip ligoninių atstovai vertina esamą finansavimo sistemą, ar, jų požiūriu, ji pakankamai skaidri, kaip nukreipiamos investicijos atskiroms gydymo įstaigoms, ar remiamasi objektyviais kriterijais.

„Esame priversti paklusti ligonių kasų „nuleistam iš viršaus” hospitalizavimo lygiui, kuris yra nerealus”, – piktinosi posėdyje dalyvavęs Pasvalio ligoninės vyriausiasis gydytojas Rolandas Rastauskas. Anykščių ligoninės direktoriaus Dalio Vaigino nuomone, nauja apmokėjimo tvarka palanki trečiojo lygio įstaigoms. Jis įsitikinęs, kad siekiama sunaikinti rajonų ligonines, paliekant joms tik terapines bei slaugos paslaugas. Kitas teiktų apskričių ir universitetinės ligoninės. „Jau beveik išnaudojome kovo mėnesio kvotas, o liko dirbti dar 10 dienų. Ką daryti, gal uždaryti ligoninę?” – klausė D.Vaiginas, pasipiktinęs, kad naujoji apmokėjimo tvarka paskelbta tik vasario pabaigoje, o taikoma nuo sausio, atgaline data.

Svarbu, kad savi būtų sotūs

„Gydome žmones, o ne batonus kepame”, – teigė Molėtų pirminės sveikatos priežiūros centro direktorė Milda Linkevičienė. Jos teigimu, pirminės sveikatos priežiūros įstaigos irgi susidūrė su problemomis: ministerijai sumažinus pacientų, galinčių prisirašyti prie šeimos gydytojų, skaičių, ėmė trūkti gydytojų. Į kaimą jie nesiveržia ir algų jiems mokėti nėra iš ko, nes finansavimas liko toks pat.

Kaišiadorių ligoninės atstovo gydytojo Juozo Matulevičiaus įsitikinimu, ydingą gydymo įstaigų finansavimą, kai pagrindiniai pinigų ir investicijų srautai nukreipiami į kelias šalies ligonines, Vilniaus universiteto Santariškių bei Kauno medicinos universiteto klinikas, lemia tai, kad jų steigėja yra ministerija, o pinigus skirstančios ir sudarančios sutartis ligonių kasos taip pat jai pavaldžios. „Svarbu, kad savi vaikai sotūs, o svetimus gali ir pusbadžiu laikyti”, – sako J.Matulevičius.

Jo teigimu, Kaišiadorių ligoninė, ankstesniais metais gydžiusi 6 tūkst. ligonių per metus, šiemet jų skaičių priversta sumažinti dvigubai. „Lėšos teka viena kryptimi, į trečiojo lygio įstaigas, aplenkdamos pirminę sveikatos priežiūrą ir rajonų ligonines. Jas sunaikinus bus galima privatizuoti”, – daro išvadą Rimantas Dagys, Seimo Antikorupcijos komisijos narys ir darbo grupės vadovas. Jo įsitikinimu, taip tolstama nuo pagrindinio sveikatos reformos siekio paslaugas priartinti prie žmogaus. Rajonų gyventojai kenčia: verčiami vykti į toli esančias apskričių ir universitetines gydymo įstaigas.

Ministras ieško kompromiso

Vakarykščiame Seimo posėdyje Seimo sveikatos reikalų komiteto pirmininkės pavaduotojas Antanas Matulas pateikė visai „šviežią” faktą: „Šeštadienį paskambino dusdama pagyvenusi moteris iš Pakruojo rajono, Klovainių. Pakruojo ligoninė atsisakė ją gydyti, esą baigėsi kvotos. Man ir jos šeimos gydytojai pavyko ją paguldyti į Šiaulių ligoninę”.

Seimo narys teiravosi į parlamentarų klausimus atsakinėjusio sveikatos apsaugos ministro Žilvino Padaigos, kaip jis vertina tokią situaciją.

„Nukentėjo tos ligoninės, kurios ankstesniais metais nesilaikė nuoseklaus hospitalizavimo apimčių mažinimo, pirminės sveikatos priežiūros prioritetų. Jos ženkliai viršija rodiklius, o permeta susiklosčiusią situaciją ministerijai, esą pasirašiau blogą įsakymą”, – tikino ministras, kad įstaigos pačios dėl visko kaltos.

Tačiau kilus triukšmui Ž.Padaiga ėmė trauktis: „Svarstome galimybę amortizuoti su naujos tvarkos reikalavimais nesusitvarkančioms įstaigoms hospitalizavimo apimtis. Darome išsamią analizę, pasikviesime visų rajonų ligoninių vadovus ir priimsime sprendimus, kurie sušvelnintų finansines problemas, kurias patiria nevykdžiusios restruktūrizavimo politikos ligoninės”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.