J. Biržiškis pasitraukė iš „Lietuvos geležinkelių” vadovo posto

Į skandalą dėl Europos Sąjungos konkursų įsivėlęs „Lietuvos geležinkelių” vadovas Jonas Biržiškis atsistatydino. Ketvirtadienį bendrovės valdyba patenkino J. Biržiškio prašymą, nurodydama darbo sutarties pasibaigimo laiką – šių metų kovo 29 diena.

Nauju generaliniu direktoriumi valdyba išrinko Stasį Dailydką, kuris šias pareigas pradės eiti nuo kovo 29 d. Pastaruosius ketverius metus S. Dailydka dirbo „Lietuvos geležinkelių” Keleivių vežimo valdybos viršininku.

„Lietuvos geležinkeliams” iškilo grėsmė sulaukti Europos Sąjungos institucijų sankcijų dėl rengiamų konkursų. Paaiškėjus, kad valstybės valdomos bendrovės konkursus laimėjo „Lietuvos geležikelių” vadovo J. Biržiškio žento Rolando Ragaišio vadovaujama bendrovė, ES institucijos sustabdė dviejų konkursų finansavimą bei pagrasino pradėti bylą.

Anksčiau J. Biržiškis teigė nesikratąs atsakomybės. „Kas vyksta įmonėje, už viską aš atsakingas. Aš tos atsakomybės nesikratau, tuo labiau kad įpintas į tą reikalą mano žentas, – kalbėjo J. Biržiškis. – Tačiau aš nenoriu jokios atsakomybės prisiimti už tai, kad aš kažkaip dariau įtaką šitiems konkursams ir nulėmiau kažkokį jų likimą. Tariausi su ministru, kaip man pasielgti, ir artimiausiu laiku jums pasakysiu.”

„Lietuvos geležinkeliams” J. Biržiškis vadovavo nuo 2000 metų.

Tuo tarpu premjeras Algirdas Brazauskas tikino, jog ES institucijos dideliu „Lietuvos geležinkelių” konkursu susidomėjo ne dėl to, kad jį laimėjusiame konsorciume dalyvavo įmonės vadovo žentas, o tuo, kad vienos iš įmonių valdyboje dirba Susisiekimo ministerijos pareigūnas.

„Direktoratas suabejojo, ar gali būti toks dalykas, kad ministerijos pareigūnas yra vienos iš įmonių valdybos narys”, – interviu Žinių radijui sakė premjeras.

Pasak A.Brazausko, Lietuvoje tokių atvejų yra daug, nes pagal galiojančius teisės aktus valstybės atstovai privalo įeiti į įmonės valdybą, jei joje valstybei priklauso daugiau kaip 90 proc. akcijų.

Prezidentas V. Adamkus taip pat kritikavo Lietuvos atsakingas institucijos dėl nepakankamos lėšų skirstymo kontrolės.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.