„Lietuvių liaudies muzika turi ateitį”

Klaipėdos universiteto Menų fakulteto Liaudies muzikos katedrai šiųmetiniai mokslo metgai yra jubiliejiniai – trisdešimti.

Liaudies muzikos katedra buvo įkurta 1975 metais tuometiniuose Valstybinės konservatorijos Klaipėdos fakultetuose. Jos įkūrėjas ir pirmasis katedros vedėjas buvo prof. dr. Algirdas Vyžintas.

„A. Vyžintas tuomet atvyko iš Vilniaus, kur dirbo Pedagoginiame institute dainų ir šokių ansamblio „Šviesa” meno vadovu. Katedra buvo reikalinga, nes tuo metu Lietuvoje niekas neruošė liaudies instrumentinių, dainų ir šokių ansamblių, kaimo kapelų vadovų. Tuometinė Valstybinė konservatorija rengė tik atlikėjus. Liaudies muzikos katedroje dirbu nuo pat pradžios. Buvęs mokytojas A. Vyžintas mane čia atsivežė, o po to, galima sakyti, iš jo paveldėjau ir katedros vedėjo vietą”, – pasakojo katedros vedėjas bei Menų fakulteto dekanas prof. Vytautas Tetenskas.

„Katedros įkūrimo pradžioje studentai ypač noriai rinkosi Liaudies muzikos katedros siūlomas specialybes, važiuodavo į dainų šventes, sąjunginius ansamblių vakarus. Tačiau ir dabar katedra sudentų trūkumu nesiskundžia, nors įtakos padarė po Nepriklausomybės atkūrimo sužlugdyti sovietiniais reliktais vadinami dainų ir šokių ansambliai aukštosiose mokyklose, kultūros namuose, gamyklose, – sakė Liaudies muzikos katedros vedėjas.

1982 metais Liaudies muzikos katedros buvo pradėti ruošti folklorinių ansamblių vadovai. Vėliau studentai čia galėjo įgyti pedagogo, atlikėjo, ansamblio ar orkestro artisto, solisto kvalifikaciją.

Pasak V. Tetensko, net apie 80 procentų buvusių katedros studentų dirba pagal specialybę: vadovauja įvairiems ansambliams, kapeloms. Šiuo metu katedroje dirba devyni dėstytojai: doc. Vytautas Alenskas, doc. Vladislava Kaknavičiūtė, doc. Irena Nakienė ir kt.

Jis sako paskutiniu metu dažnai girdintis, jog muziko profesija nereikalinga ir nepelninga. „Bet juk žmogus, pasirinkęs muzikos kelią, yra dvasiškai turtingas, – sakė V. Tetenskas. – Aš manau, kad lietuvių liaudies muzika turi ateitį ir perpektyvų, koncertuose užsieniečiai nustebę apžiūrinėja mūsų instrumentus: birbynę, kankles.”

Liaudies muzikos katedros renginiai Menų fakulteto koncertų salėje planuojami kovo 25 d., balandžio 1 ir 8 dienomis. Rytoj 17 val. vyks katedros absolventų vadovaujamų liaudies instrumentų ansamblių, orkestrų ir kaimiškų kapelų koncertas. Balandžio 1 d. 16 val. popietė skirta akordeono ir smuiko muzikai. Balandžio 8 d. 10 val. renginių ciklą „Tradicija ir dabartis” pratęs mokslinė konferencija, o tos pačios dienos vakarą, 17 val., vyks Liaudies muzikos katedros meninių kolektyvų koncertas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.