Retrospektyvinis festivalis – avantiūra ar laiptelis aukštyn?

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro vadovė Audronė Žigaitytė-Nekrošienė svajoja apie porą milijonų kainuojantį retrospektyvinį festivalį, apie jaunųjų atlikėjų studiją prie teatro, apie operos ir baleto teatro statusą Klaipėdos muzikiniam. Teatro kolektyvas šias svajones vadina avantiūra, o Kultūros ministerija šiemet neskyrė nė lito tradiciniam operos ir simfoninės muzikos festivaliui „Muzikinis rugpjūtis pajūryje”.

„Mane maitina svajonės. Aš turiu labai daug svajonių ir mėginu jas įgyvendinti. Tik leiskite man dirbti”, – baigdama interviu sakė naujoji Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro vadovė A. Žigaitytė-Nekrošienė.

Retrospektyva Jono kalnelyje

Pagrindinė svajonė, jau virstanti realiu projektu ir veiksmų planu, – retrospektyvinis vasaros festivalis „Muzikinis rugpjūtis pajūryje”.

„Retrospektyva – tai mano nusilenkimas tiems, kurie čia dirbo iki manęs, – sako vadovė, sumaniusi atnaujinti geriausius per 19 metų Klaipėdos muzikiniame teatre sukurtus spektaklius. – Čia yra puiki trupė, kuri gali vaidinti ir operas, operetes, baleto spektaklius. Mano svajonė, įkurti prie teatro Dainavimo studiją, kuri taptų tramplynu į teatrą jauniesims atlikėjams. Svajoju, kad kitąmet 20-metį švęsiantis teatras pakiltų pakopa aukščiau. Noriu Klaipėdos muzikiniam teatrui operos ir baleto teatro statuso”, – šnekėjo A. Žigaitytė-Nekrošienė.

Retrospektyvis festivalis planuojamas liepos-rugpjūčio mėnesiais. Pagal optimistinį vadovės rengiamą projektą jis turėtų vykti Jono kalnelio saloje. Jei nepavyktų – festivalis vyktų teatre.

„Jono kalnelį juosiančiame kanale ant pontonų būtų pastatyta dengta scena, o 1 tūkstantis žiūrovų vietų būtų įrenga pačioje saloje. Maksimalus festivalio renginių intensyvumas, kurį aš nustačiau orientuodamasi į Rygos, Vienos, Bairoto festivalius, būtų iki 40 renginių per du mėnesius. Tai nebūtų spektakliai, tik koncertiniai pastatymai su kostiumais, rekvizitu, apšvietimu ir įgarsinimu. Bilietai į juos kainuotų apie 10 litų. Festivalio sąmata – 2 milijonai litų. Tiek kainuotų scenos įrengimas, naujų atlikėjų, techninio personalo samdymas. Tai – maksimali suma”, – trumpai apie projektą papasakojo teatro vadovė.

Pinigų neskyrė miuziklui

Šiam projektui jau pritarė Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro Meno taryba. Šiandien teatre vyksta naujų atlikėjų perklausos. Intensyvios senų spektaklių atnaujinimo repeticijos prasidės jau kitą mėnesį, tačiau…

Iki šiol tradicinio operos ir simfoninės muzikos festivalio „Muzikinis rugpjūtis pajūryje” finansavimo šaltinis būdavo Kultūros ministerijos dotacija.

Šiemet Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro pateiktam „Muzikinio rugpjūčio pajūryje” projektui Kultūros ministerija finansavimo neskyrė.

Profesionalaus meno festivalių ir konkursų ekspertų komisijos pirmininkė Vytautė Markeliūnienė sakė, jog parama neskirta todėl, kad Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras pateikė paraišką miuziklo festivaliui, kuris yra pramoginis, komercinis.

Finansuoja kitą projektą

Būtent šiam Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro meno vadovo S. Domarko pateiktam IX operos ir simfoninės muzikos festivaliui „Muzikinis rugpjūtis pajūryje”, kurio tema – išraiškingas ir dinamiškas miuziklo pasaulis – Klaipėdos savivaldybė skyrė 13 tūkstančių litų paramą.

Taip atsitiko todėl, kad kai buvo teikiamos paraiškos finansavimui gauti A. Žigaitytė-Nekrošienė dar nebuvo Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro vadovė. Kyla klausimas, kaip vadovė ketina pagrįsti Savivaldybės lėšų panaudojimą visai kitam projektui, ir iš kokių šaltinių ji ketina surinti 2 milijonus savo sumanytam festivaliui.

„Tiek paramos, kiek buvo surinkta festivaliui pernai, šiandien mes jau turime. Tikslių skaičių negaliu sakyti. Tai – paslaptis”, – trumpai į klausimą atsakė pašnekovė.

Avantiūra

Klaipėdos muzikinio teatro darbuotojai sutinka su naujosios vadovės idėjomis, tačiau vertina jas skeptiškai.

„40 renginių per 2 mėnesius, plaukiojanti scena Jono klanelyje… Visa tai dvelkia avantiūra, bet…”

„Labai, nepaprastai galingi tie planai. Tai kelia abejonių. Ne tik todėl, kad kolektyvas bus priverstas dirbti vasaros atostogų metu, bet ir dėl techninių galimybių. Iškelti muzikinį teatrą į nepritaikytą lauko erdvę, įrengti garso, šviesos sistemą – labai sudėtingas ir daug, labai daug kainuojantis darbas. O pinigų, manau, nėra.”

Taip kalbėjo keletas Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro darbuotuojų, kurių pavardės redakcijai žinomos, tačiau neskelbiamos. Po keleto straipsnių apie situaciją Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre, paaiškėjo, jog pagal teatro nuostatus informaciją apie teatro veiklą žiniasklaidai gali teikti tiktai teatro vadovas, pavaduotojas, meno vadovas ir įgaliotas asmuo.

Patikslinimas

Kovo 20 d. spausdintame straipsnyje „Muzikinio teatro kuluaruose – detektyvas” paminėtas Klaipėdos universiteto Socialinių mokslų fakulteto Komunikacijos katedros dėstytojas Povilas Sigitas Krivickas neturi profesoriaus pedagoginio titulo. Klaida įsivėlė, nes toks titulas jam buvo priskirtas teatro vadovės A. Žigaitytės parengtame Klaipėdos universiteto studentų, kuriems turi būti paruošti nuolatiniai leidimai į Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro spektaklius, sąraše.

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro pavaduotoja Danutė Žičkuvienė paneigė, jog ūmų sveikatos pablogėjimą jai ir jos kolegei V. Petrauskienei sukėlė nervinė įtampa teatre, kaip buvo parašyta kovo 22 d. „Vakarų eksprese” spausdintame straipsnyje „Žiūrovus į teatrą sugrąžins restrutūrizacija?”.

Atsiprašome P. S. Krivicko, D. Žičkuvienės, V. Petrauskienės bei skaitytojų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.