Vieni kovos dėl išlikimo, kiti – dėl garbės

Eurolygos TOP-16 varžybų penktajame ture Vilniaus ekipos laukia žūtbūtinė akistata su „Tau Ceramica”

Eurolygos vyrų krepšinio turnyro TOP-16 varžybose šiandien prasidės penktojo, priešpaskutinio, turo kovos. Šįvakar rungtyniaus F ir G grupių komandos, rytoj – D ir E.

Vilniaus „Lietuvos rytas” namuose žais labai svarbų F grupės mačą su Vitorijos „Tau Ceramica” (Ispanija). Norint tęsti kovą dėl kelialapio į ketvirtfinalį, Lietuvos vicečempionams būtina tik pergalė didesniu nei 7 taškų skirtumu.

Kauno „Žalgiris” rytoj Ispanijoje žais nieko nelemsiančias D grupės rungtynes su Malagos „Unicaja”. Abi ekipos jau neturi vilčių patekti į kitą etapą, todėl mačas bus tik prestižo reikalas. Malagoje dėl kairės rankos riešo uždegimo nežais Redžis Frymenas.

Reikia tik pergalės

„Lietuvos ryto” krepšininkams dvikova su „Tau Ceramica” bus tarsi gyvybės ir mirties klausimas – nesėkmė atimtų bet kokią viltį iškovoti kelialapį į ketvirtfinalį. Pirmąjį mačą Vitorijoje 96:89 laimėjo ispanų klubas. Iškovojęs 3 pergales iš keturių galimų, jis užima antrąją vietą.

„Lietuvos ryto” sąskaitoje kol kas yra tik pergalė prieš Bambergo GHP (Vokietija), tačiau vilniečiai turi visus šansus užimti grupėje antrąją vietą ir patekti į ketvirtfinalį. Jiems būtina šį vakarą įveikti „Tau Ceramica” didesniu nei 7 taškų skirtumu, o kitą savaitę – išvykoje nugalėti GHP ekipą ir laukti Maskvos CSKA (Rusija) pergalės prieš „Tau Ceramica”.

Kitose turo rungtynėse CSKA namuose žais su autsaideriais GHP krepšininkais. Rusijos čempionai kol kas vieninteliai, F grupėje laimėję visus keturis mačus ir užsitikrinę teisę žaisti tarp aštuonių stipriausių Eurolygos klubų.

Tikisi atsarginių žaidėjų pagalbos

Vilniečiams žūtbūtinėje kovoje su „Tau Ceramica” dar negalės padėti Haris Mujezinovičius. Tačiau jau galės rungtyniauti kitas aukštaūgis Metju Nilsenas, dėl kirkšnies nežaidęs praėjusią savaitę. Šią savaitę 208 cm ūgio australas pradėjo treniruotis ir rengiasi mačui su „Tau Ceramica”.

„Lietuvos rytas” į pagalbą pasikvietė ir Giedrių Jankauską, žaidžiantį „Panevėžio” komandoje. 207 cm ūgio puolėjas iš Kauno turi sutartį su Vilniaus klubu, tik yra paskolintas „Panevėžiui”.

„Galbūt šis puolėjas daug nepadės, bet, prisiminus praėjusios savaitės rungtynes Maskvoje, manome, jog dar vienas aukštaūgis gali būti reikalingas”, – sakė „Lietuvos ryto” treneris asistentas Robertas Kuncaitis.

Vilniečiai, rengdamiesi kovai su „Tau Ceramica”, atidžiai analizavo pirmąją tarpusavio dvikovą.

„Varžovų komanda yra viena geriausiai puolančių visoje Eurolygoje, todėl treniruotėse daug dėmesio skyrėme gynybai. Tačiau puldami taip pat turėsime būti labai agresyvūs ir išradingi, – kalbėjo R.Kuncaitis. – Laukiame, kada atsiskleis pastaruoju metu neblizgantis Frederikas Hausas. Jis labai nori padėti komandai, bet neretai jo norai nesutampa su galimybėmis. Kalbėjome su amerikiečiu, aiškinome jam, kad jis neturėtų stengtis vienas viską padaryti. Regis, jis mus suprato”.

Pasak trenerio, jeigu šįvakar pagrindiniams žaidėjams atsarginiai padės tiek, kiek rungtynėse Maskvoje, ir jeigu po krepšiu bus pavojingas Robertas Javtokas, komanda turėtų laimėti.

„Labiausiai norėtųsi išvengti psichologinės įtampos, kuri gali padaryti blogą įtaką žaidimui”, – tarstelėjo R.Kuncaitis.

Prarado čempionato lyderių pozicijas

Eurolygos vicečempionė „Tau Ceramica” šį sezoną rungtyniauja itin stabiliai. Reguliarųjį Eurolygos sezoną ši komanda užėmė pirmąją vietą A grupėje, iškovojusi 11 pergalių iš 14 galimų. TOP-16 varžybose ji turi 3 pergales. Maskvoje CSKA klubui „Tau Ceramica” pralaimėjo tik 76:82.

Antrajame Eurolygos etape Vitorijos krepšininkai dvitaškius meta 50,3 proc. taiklumu, tritaškius – 42 proc., baudas – 74 proc., jie atkovoja po 28, perima po 10 kamuolių, padaro po 13,2 klaidos per mačą.

Rezultatyviausiai žaidžia po 15 taškų TOP-16 varžybose vidutiniškai pelnantys legionieriai – 207 cm ūgio argentinietis Luisas Skola (atkovoja po 7 kamuolius) ir 198 cm ūgio amerikietis Keisis Jakobsenas (pataikė 15/26 tritaškių). Gynėjas iš Turkijos Serkanas Erdoganas įmeta po 12 taškų.

Žaidimo vadžias savo rankose laiko ispanas Pablas Prigionis, atliekantis beveik po 8 rezultatyvius perdavimus per rungtynes.

Ispanijos čempionate savaitgalį nutrūko „Tau Ceramica” pergalių serija. Baskų klubą 77:70 nugalėjo namuose žaidusi „Unicaja” ir nustūmė jį iš pirmosios vietos į trečiąją. „Tau Ceramica” sąskaitoje – 17 pergalių ir 7 pralaimėjimai, o ją lenkiančios „Unicaja” ir Barselonos „Winterthur FCB” turi viena pergale daugiau.

„Tau Ceramica” mačą su „Unicaja” pradėjo spurtu 14:0, o po dviejų kėlinių dar pirmavo 40:32. Tačiau baigiantis trečiajam kėliniui Malagos ekipa išlygino rezultatą 50:50 ir pradėjo tolti nuo varžovų.

Vitorijos komandoje rezultatyviausias buvo Luisas Skola, pelnęs 16 taškų, Trevisas Hansenas ir Pablas Prigionis pridėjo po 13, Serkanas Erdoganas – 11 taškų.

G grupėje tvyro įtampa

Šįvakar vyks itin reikšmingos G grupės kovos. Šioje grupėje tvyro didžiausia įtampa ir nežinomybė.

Trevizo „Benetton” namuose kausis su Zagrebo „Cibona” (Kroatija). Dvi pergales ir du lietuvius savo gretose turinčiai „Benetton” komandai būtina pergalė, kad išsaugotų viltis patekti į kitą etapą, nes paskutiniajame ture jos lauks labai sunkus mačas išvykoje su Atėnų „Panathinaikos” klubu.

Tuo tarpu „Cibona” ekipai ketvirtoji pergalė TOP-16 turnyre taptų istoriniu įvykiu – ji užtikrintų kelialapį į ketvirtfinalį.

Dvi pergales turintis „Efes Pilsen” namuose priims vieną kartą laimėjusį „Panathinaikos” klubą. Su sužeistu žvėrimi lyginamas graikų klubas dar turi vilčių patekti į kitą etapą, tačiau pirmiausia jam reikia laimėti likusias rungtynes, o tuomet laukti palankių kitų dvikovų rezultatų.

Gali būti, jog „Efes Pilsen” ekipai šįvakar negalės padėti 208 cm ūgio Nikola Prkačinas – vienas iš trijų naudingiausių ketvirtojo turo krepšininkų, kuris Turkijos čempionato rungtynėse susižeidė kulkšnį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.