Milijonieriaus verslui įstatymai negalioja

Kauno bendrovė „Sabonio klubas ir partneriai” šaiposi iš Lietuvos teisėsaugos.

Nors teismas ir sustabdė statybas, skandalingai pagarsėjęs jachtininkų botelis Kuršių nerijoje kyla kaip ant mielių.

Klaipėdos apygardos teismas kovo pradžioje sustabdė Neringos savivaldybės administracijos šiai bendrovei išduoto statybos leidimo ir sutarties dėl botelio Preiloje infrastruktūros plėtros galiojimą.

Po šios nutarties verslininkai privalėjo nutraukti darbus bei palaukti, kol teismas išspręs ginčą.

Tačiau Preilos pakrantėje statybos netgi paspartėjo.

Praėjusią savaitę Preilos gyventojų „sabonyne” pramintoje statybvietėje apsilankę „Lietuvos ryto” žurnalistai savo akimis įsitikino, kad darbai nesustojo.

Kad šios statybos vyktų sparčiau, iš Prienų buvo atvežti bendrovės „Rūdupis” darbininkai.

Visi bijo A.Sabonio

„Atrodo, teisybės Lietuvoje nebeliko. Viską užkulisiuose sprendžia Arvydas Sabonis, visi bijo legendinio krepšininko. Terorizuojami teisėjai.

Daugelis valdininkų ir teisėsaugininkų bijo prasižioti, nes juos terorizuoja „Sabonio klubas ir partneriai”. Anksčiau A.Sabonis, remdamasis savo įtaka, spaudė tik valdiškas įmones, dabar jau ir privačius verslininkus.

Aš nežinau, koks tai reketas, bet jie yra išgąsdinami. Ačiū Dievui, dabar žmonės, matydami neteisybę, išdrąsėjo, įvardija viską atviriau.

Tačiau A.Sabonio baimė dar apėmusi visus”, – „Lietuvos rytui” kalbėjo vienas uostamiesčio prokurorų, prašęs kol kas neminėti jo pavardės.

Prokuroro manymu, maža tikimybės, kad teismas ryšis priversti laikytis įstatymų suįžūlėjusį krepšininką.

Nurodymas – iškelti vainiką

Preiloje šalia jau iškilusių vasarnamių dabar statomas administracinis pastatas, kuriame bus skalbykla, dušai ir kavinė, iš kurios atsivers vaizdai į Kuršių marias.

Skubiai į statybų aikštelę atvežtų prieniškių komandiruotė artėja į pabaigą – užsakovai nurodė, kad balandžio 20-ąją turi būti iškeltas pabaigtuvių vainikas. Kada botelis galės priimti lankytojus – dar neaišku.

Statyti ar griauti – tas pat

Ginčai dėl statybos teisėtumo darbininkams nerūpi. Paklausti, ar nebus gaila, jei ką tik iškilusį namą teks nugriauti, prieniškiai juokavo, jog jiems bus dar geriau – turės papildomo darbo.

„Statybų reglamento nepažeidinėjame”, – paaiškino botelio statyboje plušėjusių darbininkų brigados vadovas.

Teismo nutartis – nė motais

Matydami į Preilos pakrantę riedančius sunkvežimius ir triūsiančius darbininkus vietos gyventojai kalba, kad vasarą botelis bus apgyvendintas ir tada niekam nebekils ranka jį nugriauti.

Bendrovės „Sabonio klubas ir partneriai” projektų vadovas Borisas Lozinskis nekomentuoja, kodėl ir po teismo nutarties Preiloje vyksta statybos.

Daugybę pažeidimų statybos dokumentuose aptikusi Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos viršininkė Gražina Lygnugarienė stebėjosi, kad krepšininkui A.Saboniui ir jo verslo partneriams teismo sprendimai negalioja.

Inspektorę pribloškė įžūlumas

„Kai prasideda teismų procesai, ginčytinos statybos turi būti sustabdomos.

Bet Kuršių nerijoje tokie sprendimai jas tik paspartina”, – garsaus krepšininko ir su juo susijusių verslininkų įžūlumu stebėjosi inspektorė.

Draustinio niokotojai mėgina grąžinti tarpukario Lietuvoje gyvavusią praktiką.

Pagal tų laikų įstatymus buvo draudžiama griauti neleistinai iškilusius namus, varyti iš jų žmones, jei iš kamino jau rūkdavo dūmai. Tokiais atvejais dažniausiai nukentėdavo statybų nekontroliavę valdininkai.

Prokurorai reikalauja griauti

Pamatęs, kad neva jachtininkams statomas botelis – tik skraistė, kuria dangstoma gyvenamoji statyba, Neringos meras Vigantas Giedraitis tikina nelegalizuosiąs vasarnamių, kol jų savininkai nepastatys pramoginių laivų prieplaukos.

Sprendžiant iš prokurorų užmojų, A.Sabonio pavardė su statybomis Kuršių nerijoje susijusiose bylose skambės dar ne kartą.

Klaipėdos apylinkės prokuratūra reikalauja nugriauti ne tik bendrovei „Sabonio klubas ir partneriai” priklausantį administracinį pastatą Preiloje, bet ir 15 šalia jo anksčiau iškilusių vasarnamių.

Pernai vasarą marių pakrantėje išdygęs vasarnamių kompleksas dokumentuose apgaulingai įvardytas kaip botelis – trumpalaikio poilsio vieta, kurioje apsistoja sportui ir pramogoms pritaikytais buriniais ir motoriniais laivais keliaujantys turistai.

Tačiau dar nepastatę visų namų, neįrengę žadėtos laivų prieplaukos verslininkai statybvietėje iškabino reklaminius skydus, kurie skelbė, kad šie vasarnamiai yra parduodami.

Sukruto po prezidento žodžių

Pirmasis apie Kuršių nerijos nacionaliniame parke neteisėtai statomus namus pernai prabilo prezidentas Valdas Adamkus. Jis paragino griauti statinius, kurių savininkai įžūliai ignoruoja įstatymus.

Reaguodamas į prezidento žodžius Klaipėdos apylinkės prokuratūros vadovas Stanislovas Stulpinas pareiškė, kad Preiloje statomą bendrovės „Sabonio klubas ir partneriai” botelį reikėtų sulyginti su žeme.

Sustabdė sutarčių galiojimą

Vasarį prokuroras S.Stulpinas apygardos teismui pateikė civilinį ieškinį, kuriuo prašė panaikinti visus ankstesnius su botelio statyba susijusius administracinius aktus, kurie yra nesuderinami su nacionalinio parko statusu ir gyventojų interesais.

„Padariau, ko reikalauja įstatymai – sutarčių galiojimas sustabdytas. Šią nutartį privalo vykdyti S.Stulpino nuožiūra parinkti antstoliai”, – „Lietuvos rytui” sakė Klaipėdos apygardos teisėja Eugenija Morkūnienė.

Lauks atsakovų žodžio

Tačiau ne viskas klostosi taip, kaip sumanė statybas bandę pažaboti teisėsaugininkai.

Botelio statybų bylą kuruojanti prokurorė Loreta Mėčienė dabar atostogauja.

Apygardos teismas vienintelį šios bylos medžiagos egzempliorių grąžino prokuratūrai – dokumentą reikėjo padauginti ir įteikti atsakovams.

Civilinę bylą bus galima nagrinėti tik tada, kai bendrovės „Sabonio klubas ir partneriai” savininkai, Neringos savivaldybės taryba ir administracija Klaipėdos apygardos teismui pateiks savo atsiliepimus.

Kada prasidės teisminis procesas – nežinia.

Todėl statybininkai ir skuba ant kotedžų Preiloje iškelti pabaigtuvių vainiką.

Prieš kelis mėnesius prognozavęs, jog kova dėl neteisėtų statinių griovimo Kuršių nerijoje nebus lengva, S.Stulpinas tvirtino, kad trauktis jau nėra kur: „Mes, prokurorai, padarėme viską, ką tik galėjome. Dabar savo žodį turi tarti teisėjai”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.