Kokaino kelias veda per Panevėžį

Plačiai pasaulį apraizgiusio Kolumbijos narkotikų kartelio čiuptuvai pasiekė ir Panevėžio kraštą.

Apie tai vakar surengtoje spaudos konferencijoje papasakojo Panevėžio apygardos prokuratūros organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus vyriausiasis prokuroras Gintaras Malčiauskas.

Įtariama, kad mūsų kraštiečiai prisidėjo gabenant laivais iš Ekvadoro į Europą didžiulius kiekius kokaino. Pirminiais duomenimis, iš neteisėtos prekybos kvaišalais gautas pelnas galėjo siekti net du milijonus JAV dolerių.

Yra duomenų, kad su pinigų, gautų už narkotikų pardavimą, plovimu susiję panevėžiečiai.

Kovo 6-8 dienomis Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos pareigūnai kartu su Panevėžio apygardos prokuratūra, Panevėžio miesto policijos organizuotų nusikaltimų tyrimo

tarnyba, atlikdami ikiteisminį tyrimą dėl pinigų plovimo į Ekvadorą, įvykdė daugiau nei 20 kratų, sulaikė ne vieną dešimtį įtariamųjų, tarp jų ir kelis panevėžiečius.

Įtarimai dėl nusikalstamu būdu įgytų pinigų ar turto legalizavimo pareikšti 11 asmenų. Tris Panevėžio gyventojus miesto apylinkės teismas leido suimti nuo 10 parų iki 2 mėnesių.

Įtariamųjų pavardžių pareigūnai neviešina tyrimo sumetimais. Pasak G.Malčiausko, tai pilnamečiai iki 25 metų, anksčiau policijai neužkliuvę asmenys.

Tiriama versija, kad buvo pervedami iš nusikalstamos narkotikų prekybos, galimai iš kokaino kontrabandos, gauti pinigai.

Kovos su narkotikų prekeiviais planus Panevėžio prokurorai derina ir su kolegomis iš Ekvadoro. Neseniai Lietuvoje lankėsi Ekvadoro prokurorai.

Dolerius siuntė studentai

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba ikiteisminį tyrimą dėl nusikalstamu būdu įgytų pinigų ar turto legalizavimo pradėjo gavusi operatyvinės informacijos, kad grupė Lietuvos piliečių nuolat į Ekvadorą tiems patiems asmenims perveda iki 5 tūkstančių JAV dolerių.

Demaskuoti prekybos narkotikais tinklą Lietuvos finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos analitikams pavyko stebint pinigų srautus.

„Buvo pastebėta, kad nedidelėmis sumomis pinigai pervedami į Ekvadorą. O Ekvadoras, Kolumbija bei Peru žinomos kaip narkotikų tiekėjos”, – kalbėjo G.Malčiauskas.

Maždaug prieš dvejus metus pareigūnus sudomino informacija, kad per tarptautinės finansinių paslaugų korporacijos „Western Union” padalinius, esančius „Hansabanke” ir „Lietuvos pašte”, nuolat siunčiami pinigai į Ekvadorą.

Pradėjus tikrinti šią informaciją paaiškėjo, kad daugelis pinigus pervedusių žmonių yra neturtingi studentai ar net narkomanai.

Naudojosi statytinių pasais

FNTT pareigūnai išaiškino kelių Lietuvos piliečių organizuotą pinigų plovimo į Ekvadorą schemą.

Jie už 20-30 litų mokestį pinigams pervesti samdydavo įvairius asmenis. Siekiant nesukelti įtarimo, pinigų pervedimai buvo atliekami palyginti nedidelėmis 1-5 tūkstančių JAV dolerių sumomis.

Pinigų pervedimo operacijai būdavo pasirenkami įvairiuose miestuose esantys banko, Lietuvoje atstovaujančio tarptautinei finansinių paslaugų korporacijai „Western Union”, skyriai. Neretai būdavo samdomi asmenys, kurie vykdavo į Latviją, Baltarusiją ir kitas šalis ir iš tų šalių bankų atlikdavo pinigų pervedimus į Ekvadorą.

Pinigams pervesti būdavo samdomi 18-25 metų asmenys, paprastai neturintys nuolatinių pajamų – studentai, bedarbiai. Turima duomenų, kad kai kurie jų yra teisti ir vartojantys narkotikus.

Kiek vėliau pavyko nustatyti, kad daugelis pinigų siuntėjų buvo tik statytiniai, o visai šiai operacijai vadovavo kiti asmenys. Atsivedę į „Western Union” padalinius žmones, jie pasinaudodavo jų pasais ir parašais bei pervesdavo pinigus į Ekvadorą.

Kilus įtarimams, ikiteisminis tyrimas dėl neteisėto pinigų plovimo buvo pradėtas prieš keletą mėnesių. Tuomet paaiškėjo, kad panašų savarankišką tyrimą tuo pačiu metu atlieka ir Ekvadoro prokurorai.

Jie nustatė, kad iš Lietuvos siunčiamus pinigus atsiimdavo vietos gyventojai arba ten gyvenantys lietuviai. Už pinigų paėmimą jiems buvo mokama po 20-30 JAV dolerių.

Įtariama, kad už gautus pinigus lietuviai pirkdavo gryną kokainą. Lietuvoje apsilankiusių Ekvadoro prokurorų teigimu, šioje šalyje kilogramas šio kvaišalo kainuoja apie tūkstantį JAV dolerių.

Tuo tarpu Europos šalyse kokaino kaina siekia 30 tūkstančių dolerių, o pardavinėjant mažais kiekiais jis pabrangsta trigubai.

Pinigai suplaukdavo į Panevėžį

Nupirktą kokainą lietuviai paslėpdavo tarp bananų, kurie laivais keliaudavo į Bulgarijos uostą Varną, Estijos sostinę Taliną ir Rusijos Sankt Peterburgo miestą.

Šiuose uostuose narkotikų jau laukdavo kontrabandos organizatorių talkininkai. Jie kokainą paimdavo ir užkasdavo slaptavietėse.

Manoma, kad po kiek laiko narkotikus išsikasdavo iš Lietuvos atvykę kurjeriai. Didžioji dalis kvaišalų buvo parduodama Rusijoje, mažesnė – Lietuvoje.

Visi už kokainą gauti pinigai vėl suplaukdavo į Lietuvą ir būdavo siunčiami į Ekvadorą. Taip šis ciklas vis kartojosi.

Pareigūnams pavyko užfiksuoti, kad iš Lietuvos, Latvijos, Baltarusijos bankų buvo pervesta mažiausiai du su puse milijono JAV dolerių.

Kadangi didžiausia dalis dolerių buvo išsiųsta iš Panevėžio, šio miesto apygardos prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl pinigų plovimo.

Pasak G.Malčiausko, pinigų pervedimas buvo kruopščiai suplanuotas bei organizuojamas ir iš Panevėžio, ir iš užsienio.

„Pinigų pervedimai nebuvo koncentruoti viename regione. Asmenys, kurie organizavo neteisėtą veiklą, nustatyti ir kai kurie suimti. Ne vienas asmuo tai organizavo bei koordinavo”, – sakė G.Malčiauskas.

Lietuviai sulaikyti Ekvadore

Atliekant ikiteisminį tyrimą nustatyta, kad 2004-2006 metais daugiau nei 50 asmenų, slėpdami tikrąją pinigų kilmę ir naudodamiesi tarptautinės finansinių paslaugų korporacijos „Western Union” paslaugomis, iš Lietuvos ir kitų užsienio valstybių bankų į Ekvadorą pervedė apie 2,5 milijono JAV dolerių.

Iš Ekvadoro Guayas provincijos valstybės kaltintojo (prokuroro) biuro Kovos su narkotikais departamento buvo gauta informacija, kad Ekvadoro piliečiai, gaudavę pinigines perlaidas per „Western Union”, yra susiję su šioje Pietų Amerikos valstybėje gyvenančiais ar dažnai ten būnančiais trimis lietuviais, įtariamais prekyba narkotikais tarptautiniu mastu.

Ekvadoro teisėsaugos institucijų pareigūnai, įtarę pinigų plovimu, sulaikė tris Lietuvos piliečius.

Manoma, kad vienas iš sulaikytųjų yra susijęs su Kauno „daktarų” nusikalstama grupuote ir buvo minimas 2002 metais netoli Kauno aptikto pogrindinio amfetamino gamybos fabriko baudžiamojoje byloje.

Ekvadoro pareigūnų teigimu, kitas sulaikytas Lietuvos pilietis 2000 metais su dar trimis lietuviais buvo areštuotas Ekvadoro Guayaquil oro uoste, bandant išvežti iš šalies 8 kilogramus kokaino.

Kadangi visą prekybą kokainu, remiantis Ekvadoro bei Amerikos pareigūnais, kontroliuoja Kolumbijos narkotikų kartelis, kuriame dirba šimtai tūkstančių žmonių, tai su juo vienaip ar kitaip susiję ir šie lietuviai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.