Laikinus statinius statykite laikydamiesi standartų arba tarkitės su kaimynu

Tvarkydami savo sklypą, dažnai pamirštame, kad reikia laikytis nustatytų taisyklių, standartų. Nuo šių metų sausio 1 d. įsigaliojo naujas statybos techninis reglamentas STR 2.02.09:2005 „Vienbučiai gyvenamieji pastatai”. Supažindiname su kai kuriais jo reikalavimais.

Kur pastatyti komposto dėžę ir lauko tualetą

Komposto dėžei (laikinas statinys) pastatyti nereikalingas joks specialus leidimas, bet būtina laikytis naujajame statybos reglamente nustatytų atstumų. Ji turi stovėti per 3 m nuo gretimo sklypo ribos. Jei komposto dėžę norite statyti sklypo pakraštyje, tai galite padaryti tik raštiškai sutikus kaimynams.

Jei jūsų sklypas didelis ir norite įsirengti stacionarinę kompostavimo aikštelę, ji turi būti įrengiama 20 m. nuo šachtinio šulinio, 1,5 m nuo ūkinio pastato ir 1,5 nuo šiltnamio.

Lauko tualetas be nuotekų šalinimo inžinerinės sistemos neturėtų būti statomas arčiau 8 m. nuo namų ūkio pastato ir kitų kaimyninių pastatų. Nuo kaimynų žemės ribos, kur nėra ūkinių pastatų, lauko tualetas, jei jis nėra aukštesnis kaip 3,5 m ir didesnis kaip 15 kv. m, statomas 3 m. atstumu.

Tvorą tverkite pasitarę su kaimynu

Tvorą statyti ant sklypų ribos galima tik susitarus su kaimynais. Krūmai ir gyvatvorės sodinami ne arčiau kaip per 1 m nuo kaimyninių sklypų ir gatvės raudonosios linijos (ji riboja miesto susisiekimo sistemos ir inžinerinių tinklų zoną). Šiaurės, šiaurryčių ar šiaurės vakarų pusėje formuojama gyvatvorė turi būti ne aukštesnė kaip 1,3 m. Žemaūgių medžių, išaugančių iki 3 m, atstumas iki kaimyninių sklypų turi būti ne mažesnis kaip 2 m. Aukštesni medžiai gali augti ne arčiau kaip per 3 m.

Pagal Civilinio kodekso 4.46 str. „savininkai, kurių žemės sklypai atskirti tvora, medžiais, krūmais, siena ar kitais nekilnojamais daiktais, tarnaujančiais abiem sklypams ir esančiais ant sklypų ribos, turi teisę bendrai naudotis minėtais objektais, jeigu negalima nustatyti, kad šie objektai priklauso vienam konkrečiam savininkui”. Sklypų ribas žyminčių bendrai naudojamų nekilnojamų daiktų vienas savininkas negali pašalinti be kito savininko sutikimo.

Teisė į kaimyninio sklypo vaisius

Pagal Civilinio kodekso 4.42 str. „žemės sklypo savininkas turi teisę nupjauti ir pasilikti sau kaimyniniame žemės sklype augančių medžių, krūmų, kitų augalų šaknis ir šakas, esančias jo žemės sklype, prieš tai įspėjęs kaimyninio žemės sklypo savininką ir nustatęs terminą jas pašalinti, bet per nustatytą terminą nesulaukęs jų pašalinimo”.

Jeigu gretimame sklype augančių medžių, krūmų, kitų augalų šaknys ir šakos, esančios jo žemės sklype, netrukdo naudotis žemės sklypu, tai jo savininkui tokia teisė nesuteikiama. „Visais atvejais žemės sklypo savininkas įgyja nuosavybės teisę į vaisius, gautus nuo kaimyniniame žemės sklype augančių medžių, krūmų šakų, esančių jo žemės sklype, ir vaisus, gautus nuo kaimyniniame žemės sklype augančių kitų augalų stiebų, šakų ir šaknų, esančių jo žemės sklype”.

Dažno mūsų sodas šių reikalavimų neatitinka. Nereikia skubėti kažką keisti, jei gerai sutariate su kaimynu. Geriausia būtų gauti jo raštišką sutikimą, kad neprieštarauja neišlaikytiems atstumams. Visada geriau susitarti gražiuoju, nekonfliktuoti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.