Vedybų sutartimis rūpinasi apdairūs sutuoktiniai

Artėjant vedybų sezonui notarų biuruose vis dažniau lankosi žmonės, norintys sudaryti santuokos sutartis. 2002 metais pradėta taikyti nauja paslauga greičiausiai populiarėja didžiuosiuose miestuose, kur tuokiasi didesnes pajamas gaunantys ir turto turintys asmenys. Vedybų sutarčių sudarymo subtilybes mums sutiko papasakoti Klaipėdos miesto 1 notarų biuro notaras Marius Stračaitis.

Kam reikalingos vedybų sutartys, kas dažniausiai naudojasi šia paslauga?

Teisiškai vedybų sutartimi laikomas sutuoktinių susitarimas, nustatantis jų turtines teises ir pareigas santuokos ir ištuokos metu. Vedybų sutartis turi būti sudaroma notarine forma. Lietuvoje vedybų sutartys sudarinėjamos tik nuo 2002 m. Apie jas žmonės dar nedaug žino ir kartais netgi turi neigiamą nusistatymą, neva pasirašydamas sutartį rodai nepasitikėjimą partneriu. Iš tiesų vedybų sutartis dažniausiai sudaro šiuolaikiški žmonės, atsakingai žiūrintys į gyvenimą, turimą turtą ir gaunamas pajamas arba besituokiantys ne pirmą kartą. Tai verčia daryti gyvenimo realybė – dažnos šeimų skyrybos, noras apsaugoti turtą, verslą. Sudarius sutartį, skyrybų atveju dėl turto nereikia ginčytis, dar labiau aštrinti santykius.

Kas paprastai nurodoma vedybų sutartyje?

Vyras ir žmona sutaria dėl turto, įgyto iki santuokos ar santuokos metu panaudojimo. Galima sutarti, kad iki santuokos įgytas turtas tampa bendra nuosavybe arba išlaikyti asmeninę nuosavybę. Santuokos metu įgytą turtą galima paskelbti bendra daline arba asmenine nuosavybe. Sutartyje taip pat galima numatyti teisinio režimo taikymą visam turtui arba jo daliai, teises ir pareigas, susijusias su jo tvarkymu, tarpusavio išlaikymu, turto pasidalijimo tvarką skyrybų atveju, sutuoktinių pareigas tenkinant materialines šeimos reikmes.

Kiek tiesos teiginyje, jog dažnas vengia sudaryti vedybų sutartį baimindamasis susipykti su partneriu?

Reikia pripažinti, jog čia yra tiesos, nes tuokiantis vyrauja jausmai, o ne išskaičiavimai. Vedybų sutartis su meile neturi nieko bendra. Taip nustatomas kiekvieno įnašas pradedant bendrą gyvenimą.

Sudarius sutartį galima išvengti daugybės nemalonių ginčių skyrybų atveju, vaikų įvėlimo. Yra šeimų, kurios nenori skirtis vien saugodamos turtą, nenorėdamos jo dalintis. Tačiau tokios šeimos nariai išblėsus jausmams visą likusį gyvenimą dažniausiai lieka nelaimingi, gyvena kartu priverstinai.

Ką patartumėte norintiems sudaryti vedybų sutartį?

Paprastai, kol sudaroma ir patvirtinama vedybų sutartis, pas notarą žmonės užsuka kelis kartus. Kad viskas vyktų sklandžiau ir greičiau apsispręstumėte, patariame iš anksto, vadovaujantis sveika logika, gerai apmąstyti galimas pasekmes skyrybų atveju, kaip būtų dalijamas turtas. Patartumėme prieš priimant sprendimą pasitarti su savo verslo partneriais, teisininku ar artimais šeimos nariais. Vedybų sutartį, jos pakeitimus ar nutraukimo faktą būtina registruoti Vedybų sutarčių registre.

Ar galima sudaryti sutartį po santuokos, jei prieš tai nebuvo tokių galimybių?

Sutartį galima sudaryti tiek prieš vestuves, tiek po jų. Ikivedybinė sutartis įsigalioja santuokos dieną, povedybinė – nuo jos sudarymo. Sutuoktinių sutarimu, notaras gali pakeisti arba panaikinti vedybinę sutartį. Civiliniame kodekse numatyta, kad tai galima padaryti tik gavus teismo leidimą. Šiuo reikalavimu siekiama apsaugoti kreditorių interesus, kad sutuoktiniai, nuolat keisdami vedybų sutartį, tuo nepiktnaudžiautų ir nebandytų išvengti prievolių vykdymo.

Pastaruoju metu vis daugiau porų gyvena kartu nesusituokę. Kaip jie gali susitarti dėl turto?

Kadangi Seimas dar nepriėmė įstatymo, nustatančio partnerystės įregistravimo tvarką, sudaryti sugyventinių sutarčių kol kas nėra galimybių. Patvirtinus šią tvarką, sugyventiniai notaro biure galės sudaryti sutartį, kurioje bus nustatoma, kaip pasidalinamas bendrai įgytas turtas išsiskyrimo atveju. Pagal dabar galiojančią tvarką sugyventiniams išsiskyrus jų turtas nėra dalijamas, nes yra kiekvieno nuosavybė.

Kiek kainuoja sudaryti vedybų sutartį?

Notaro paslaugų kaina siekia nuo 100 iki 300 litų, priklausomai nuo sutarties sudėtingumo, įdėto darbo. Sutarties registracija Centrinėje hipotekos įstaigoje kainuos 25 litus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Šeima ir namai su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.