Atidėtas Palestinos prezidento vizitas

Dėl neramumų Palestinoje jos prezidentas Mahmoud Abbas (Machmudas Abasas) išvyko iš Strasbūro anksčiau negu planuota, todėl jo vizitas Europos Parlamente atidėtas.

Ta proga EP pirmininkas Josep Borrell (Žozepas Borelis) pareiškė, jog supranta prezidento M. Abbas sprendimą. Trečiadienį kalbėdamas plenariniame posėdyje, jis pavadino Izraelio karinę operaciją „nebūtina ir neteisėta”. Parlamento pirmininkas išreiškė apgailestavimą dėl kovo 14 d. Izraelio surengto Jerichono kalėjimo šturmo ir po to įvykusio kraujo praliejimo bei įkaitų paėmimo (tarp jų yra du Prancūzijos piliečiai). J. Borrell pakvietė konfliktuojančias puses sustabdyti prievartą ir atkurti viešąją tvarką.

Posėdyje kalbėjęs Europos liaudies partijos frakcijos lyderis Hans-Gert Pottering (Vokietija) paragino „nedaryti skubotų išvadų” apie susidariusią padėtį. Jo nuomone, Jerichono kalėjimo griovimas turėtų būti ištirtas. Kalbėtojas paragino kuo greičiau nutraukti smurtą ir paleisti įkaitus.

Socialistų frakcijos vadovas Martin Schulz (Vokietija) taip pat apgailestavo dėl įvykių Palestinoje. „Netinkama, kad valstybės tarybos užpuola kalėjimą”, – teigė deputatas ir paragino išsiaiškinti Izraelio veiksmų priežastis „Tikiuosi kad jų nenulėmė vidaus politikos peripetijos”, – sakė M. Schulz.

Liberalų ir demokratų aljanso frakcijos vadovo Graham Watson (Jungtinė Karalystė) nuomone, regionuose, kur susiduria trys didžiosios pasaulio religijos – krikščionybė, judaizmas ir islamas – reikia veikti ypač atsargiai. Deputato teigimu, kaip JAV prezidento G.W. Bush veiksmai silpnina ES diplomatines pastangas Irane, taip Izraelio veiksmai silpnina ES pastangas Artimuosiuose Rytuose. „Niekaip negalima pateisinti kalėjimo užpuolimo bei įkaitų paėmimo”, – teigė G. Watson.

„Akivaizdu, jog tai – vidaus politikos padiktuoti veiksmai. … Regiono ateitis paaukota rinkimų tikslams”, – teigė Žaliųjų frakcijos lyderis Daniel Marc Cohn-Bendit (Vokietija). „Izraelis negali pats nuspręsti, kokia turi būti Palestina”, – sakė deputatas ir siūlė pareikalauti, kad nė viena pusė nesiimtų vienašališkų veiksmų.

Europos vieningųjų kairiųjų frakcijos vadovas Francis Wurtz (Prancūzija) paragino ES „įsikišti į šį reikalą”. Jo nuomone, „ES pernelyg ramiai stebėjo”, ką veikė A. Šarono vyriausybė bei jos pasekėjai. „Ar ir toliau nereaguosime?” – klausė deputatas.

„Net kaliniai turi teisę į teisingumą”, – sakė frakcijoms nepriklausanti deputatė Irena Belohorskį (Slovakija), smerkdama Izraelio veiksmus, „panašius į neteisingą teismą”. Tuo tarpu EP Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Elmar Brok (Europos liaudies partija, Vokietija) būgštavo, jog šis įvykis gali pradėti „smurto spiralę” ir sugriauti stabilumą regione, o Palestinos prezidentas M. Abbas gali prarasti tarpininko tarp Palestinos nuosaikiųjų ir radikalų vaidmenį.

ES rinkimų Palestinoje stebėtojų delegacijos Palestinos rinkimuose vadovė Véronique De Keyser (Socialistų frakcija, Belgija) paragino Europos Parlamentą pasmerkti šį nusikaltimą, kuris „nebuvo atsitiktinumas”. Tuo tarpu EP rinkimų Palestinoje stebėtojų grupei vadovavęs deputatas Edward McMillan-Scott (Europos liaudies partija, Jungtinė Karalystė) nusistebėjo, kad JAV bei Jungtinės Karalystės stebėtojai, įsipareigoję prižiūrėti Jerichono kalėjimą, iš jo pasitraukė prieš pat Izraelio puolimą. Jis pageidavo ES Tarybos ir Komisijos pareiškimų šia tema.

Tarybos atstovas, Austrijos valstybės sekretorius Hans Winkler paragino atkurti taiką regione, apsaugoti žmonių gyvybes ir nedelsiant išlaisvinti įkaitus. Jo nuomone, pastarieji įvykiai Palestinoje „prieštarauja Europos vertybėms ir gresia sustabdyti taikos procesą”. Jam pritarė Komisijos pirmininkas Jose Manuel Barroso, pasmerkęs smurtą Palestinoje (ypač prieš ES piliečius ir įmones) bei paraginęs siekti, kad izraeliečiai ir palestiniečiai galėtų gyventi taikoje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.