Politikos turguje – tarybos nario mandatas

Darbo partija nesėkmingai mėgino nusipirkti Kauno miesto tarybos nario mandatą.

Apie tai prabilusio Lietuvos laisvės sąjungos (LLS) vedlio Vytauto Šustauko žodžius netiesiogiai patvirtino ir kiti šio neįvykusio sandėrio dalyviai.

Galimybė gauti vietą Kauno taryboje Darbo partijai atsivėrė po to, kai už grotų atsidūrė pagal LLS sąrašą išrinktas Enrikas Daktaras, o dalis V.Šustausko bendražygių perbėgo į Viktoro Uspaskicho partiją.

Apdairiai parengtą schemą sužlugdė pats V.Šustauskas, kuris po 2004-ųjų pabaigoje vykusių rinkimų prarado parlamentaro mandatą ir nusprendė sugrįžti į Kauno tarybą.

Darbo partijos atstovai „Lietuvos rytui”patvirtino apie tai kalbėję su V.Šustausku, tačiau neigė siūlę pinigus už pasitraukimą iš miesto tarybos.

Įvardijo konkrečią sumą

Apie bandymą nusipirkti LLS priklausantį mandatą V.Šustauskas prasitarė keliems Kauno tarybos nariams.

Jis pasakojo neva juokais paprašęs iš pirkėjų 100 tūkstančių litų kompensacijos ir net nesitikėjęs, kad šis pasiūlymas sudomins politikus.

Vėliau buvo neva sutarta mokėti po tūkstantį litų kiekvieną mėnesį iki kadencijos pabaigos – maždaug tokį atlyginimą gauna Kauno tarybos narys. Po kiek laiko LLS vedlys šio pasiūlymo atsisakė.

Iš tarybos – į kalėjimą

2002-ųjų pabaigoje vykusiuose savivaldybių tarybų rinkimuose Laisvės sąjunga Kaune gavo tris mandatus.

V.Šustauskas atsisakė vietos miesto taryboje, nes tuo metu dar dirbo Seime. Todėl į tarybą pakliuvo Kauno nusikaltėlių šulo Henriko Daktaro sūnus E.Daktaras.

Po kelių mėnesių teisėsaugos pareigūnai šį kaunietį sulaikė už padirbtų dolerių ir kvaišalų kontrabandą. Apeliacinis teismas už šį nusikaltimą E.Daktarui skyrė 6 metų laisvės atėmimo bausmę, kuri jau neskundžiama.

Perbėgėlis taikėsi į mandatą

Nuteisto tarybos nario mandatas buvo panaikintas. Pagal įstatymą, jo vietą turėjo užimti kitas LLS rinkimų sąraše buvęs politikas. Šiuo atveju – buvęs artimas V.Šustausko bendražygis Algimantas Čiuderis, vadovaujantis draudimo bendrovės „Reso Europa” Kauno atstovybei.

Nors A.Čiuderis jau buvo perbėgęs į Darbo partiją, jis formaliai galėjo pretenduoti į LLS priklausantį mandatą. Šia aplinkybe ir mėgino pasinaudoti jo naujieji bendražygiai.

Tikisi valdyti Kauną

„Tuo metu mums rūpėjo, ar dar sugrįš V.Šustauskas į politiką”, – „Lietuvos rytui” patvirtino Darbo partijos narys Pranas Paškevičius, dirbantis vidaus reikalų ministro Gintaro Furmanavičiaus patarėju regioninei plėtrai.

Šitokį susidomėjimą skandalingojo veikėjo planais paskatino V.Šustausko kalbos apie tai, kad jam jau pabodusi politika.

„Kodėl mums reikia vietos taryboje? Gautume daugiau tiesioginės informacijos, geriau pasiruoštume būsimiems savivaldybių tarybų rinkimams”, – paaiškino P.Paškevičius.

Jo nuomone, A.Čiuderiui darbas Kauno taryboje būtų gera politinė mokykla, nes po kitų rinkimų Darbo partija tikisi įsitvirtinti šiame mieste.

Paprašė per didelės sumos?

P.Paškevičius tvirtino tik norėjęs sužinoti V.Šustausko planus. Jis teigė, kad derybų dėl mandato perleidimo nebuvo: „Nežinau tokių dalykų. Gal V.Šustauskas juokaudamas paprašė pinigų”.

Kaunietis įsitikinęs, kad Darbo partija už tokią kainą mandato nepirktų, net jeigu ir būtų galimybė. „Per brangu”, – paaiškino jis.

Pašnekovai – nekalbūs

Panašiai kalbėjo ir A.Čiuderis. Jis teigė, kad partijai nėra prasmės turėti miesto taryboje vieną ar du atstovus.

„Pirmą kartą apie tai girdžiu. Aš su niekuo nesiderėjau ir man tas reikalas nerūpėjo”, – tikino politikas.

Jis abejojo, ar kiti partijos bičiuliai mėgino susitarti su V.Šustausku dėl vietos miesto taryboje.

LLS lyderis vakar taip pat nenorėjo atskleisti pokalbių su Darbo partijos atstovais detalių: „Visokių buvo kalbų. Nieko nenoriu nei patvirtinti, nei paneigti”.

Jis tik siūlė pasvarstyti, ar partijos vadovybė sutiktų gera valia perleisti iškovotą mandatą varžovams.

Dosnūs partijos rėmėjai

V.Šustauskas taip pat nurodė vieną su A.Čiuderio perėjimu į Darbo partiją susijusią aplinkybę.

Pernai net trys bendrovėje „Reso Europa” dirbantys žmonės tą pačią dieną Darbo partijai iš viso paaukojo 70 tūkst. litų, nors anksčiau nė vienas jų negarsėjo dideliais turtais.

LLS kandidatų į Kauno miesto tarybą sąraše buvusio Ričardo Pauliukonio žmona Lolita Darbo partijai paaukojo dar 25 tūkst. litų. Vėliau R.Pauliukonis pasitraukė iš Laisvės sąjungos.

Galima įtarti, kad tokiu būdu mėginama dangstyti tikruosius rėmėjus, mat įstatymai riboja paramos dydį.

Įmonė „Snoro garantas”, kuri vėliau pakeitė pavadinimą į „Reso Europa”, buvo viena didžiausių Darbo partijos rėmėjų per Seimo rinkimus. Ji skyrė 62 tūkst. litų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.