Paskutinė G.Petriko viltis – vaikai

Teisėsaugos pareigūnų viltys greitai Lietuvoje pamatyti buvusį EBSW prezidentą Gintarą Petriką greičiausiai neišsipildys.

Nors JAV Kalifornijos valstijos centrinės apygardos teismas pirmadienį nusprendė išduoti kaunietį Lietuvai, tačiau garsusis bėglys ketina šį sprendimą skųsti aukštesnės instancijos teismui. Tai galima padaryti per 60 dienų.

Kad taip bus, vakar „Lietuvos rytui” patvirtino Kaune gyvenantis kalinio tėvas Juozas Petrikas.

Vyriškis teigė, kad apie Amerikos teismo sprendimą su savo sūnumi vakar dar nekalbėjo.

Tačiau bendraudamas anksčiau susidarė nuomonę, jog sūnus dėl galimybės likti Amerikoje kovos iki galo.

Skirtingos nuomonės

Tai, kad G.Petrikas turėtų apskųsti JAV teismo sprendimą, „Lietuvos rytui” teigė ir kauniečio interesams atstovaujantis advokatas Kazimieras Motieka.

Šio teisininko nuomone, vienas tokio skundo motyvų galėtų būti Hagos konvencija, kuri draudžia atskirti tėvą nuo mažamečių vaikų. Du G.Petriko vaikai – Marija ir Lukas – gimė JAV ir yra šios šalies piliečiai.

Tačiau vienas geriausių Hagos konvencijų specialistų Lietuvoje – Teisingumo ministerijos Tarptautinės teisės departamento direktoriaus pavaduotojas Mindaugas Silkauskas skeptiškai vertino galimybę skundą motyvuoti Jungtinėse Valstijose gyvenančiais jo vaikais: „Pirmiausia reikia išsiaiškinti, kokia Hagos konvencija yra ketinama remtis ir ar prie jos yra prisijungusios JAV.

Tačiau jei taip ir būtų, nemanau, kad draudimas atskirti tėvą nuo vaikų yra absoliutus, nes tokiu atveju nevyktų teisinis bendradarbiavimas tarp valstybių”.

Procedūros nėra trumpos

Vakar generalinis prokuroras Algimantas Valantinas neprognozavo, kiek gali užtrukti G.Petriko apeliacijos svarstymas, jei jis tokią pateiks: „Jis turi teisę pateikti apeliaciją ir ta apeliacija turės būti nagrinėjama. Apeliacinės procedūros nėra trumpos.

Tikrai sunku prognozuoti, pirmas etapas užtruko beveik dvejus metus, tai kitas etapas, mano galva, neturėtų būti toks ilgas, bet gali būti ir netrumpas”.

Jis pridūrė, kad, pasibaigus visoms procedūroms, galutinį sprendimą dėl ekstradicijos turės priimti JAV valstybės sekretorė.

A.Valantinas patvirtino gavęs JAV teismo sprendimo kopiją, kurioje pranešama apie sprendimą išduoti G.Petriką.

Byloje būtų naujas postūmis

Vakar Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas sakė manantis, kad G.Petriko išdavimas būtų naujas postūmis EBSW koncerno byloje: „Manau, JAV teismas įsitikino, kad mes esame demokratiška valstybė, kad esame sutvarkę savo teisinę bazę ir jokių pavojų perduoti Lietuvai įtariamąjį nėra”.

Jo nuomone, jei teismo sprendimas bus apskųstas, visa procedūra dar užtruktų tris mėnesius, tačiau A.Paulauskas yra įsitikinęs, kad G.Petrikas bus perduotas.

Ketina apklausti raštu

Bankrutavusio EBSW koncerno veiklą tiriančios komisijos pirmininkas socialdemokratas Algis Rimas teigė, kad G.Petriko ekstradicijai užtrukus ilgiau nei du mėnesius Seimo komisija greičiausiai nelauktų kalinio sugrąžinimo ir apklaustų jį raštu.

Seimas antradienį po pateikimo nepritarė vasario mėnesio pradžioje darbą baigusios praėjusiame dešimtmetyje bankrutavusio ir milijonus indėlių gyventojams negrąžinusio koncerno EBSW veiklą tyrusios parlamentinės komisijos išvadoms.

Žodžius reikia vertinti rimtai

Seimo opozicijos lyderis Andrius Kubilius vakar teigė, jog galima džiaugtis Kalifornijos teismo pirmadienį priimtu sprendimu dėl G.Petriko išdavimo, ir pridūrė, kad toks sprendimas galėjo būti priimtas ir anksčiau.

Politiko manymu, G.Petriko interviu, paskelbtas „Lietuvos ryte”, taip pat turėtų būti traktuojamas rimtai: „Tie valstybės pareigūnai, kurie įvardyti kaip vykdę EBSW valią, turėtų nelaukti, kol G.Petrikas bus sugrąžintas į Lietuvą.

Jie turėtų solidžiai pasiaiškinti Lietuvos žmonėms arba teisme nuginčyti G.Petriko žodžius kaip šmeižtą, arba pripažinti, kad tai tiesa, ir prisiimti atsakomybę”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.