Ministro sprendimai skatina kyšininkavimą

Naujagimius prižiūrintiems neonatologams sumažinęs kai kurių paslaugų įkainius, sveikatos apsaugos ministras Ž.Padaiga pripažino padaręs klaidą

Vyriausybei užsimojus skatinti gimstamumą, Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) iniciatyva vyksta priešingas procesas – rajonų ligoninėse naikinami akušerijos skyriai, o, nuo 2005 m. lapkričio 9 d. pakoregavus įkainius už naujagimių priežiūrą, neonatologai iš ligonių kasų šiuo metu uždirba beveik tris kartus mažiau nei iki šiol – tik 245 Lt už naujagimį. Pastarasis sveikatos apsaugos ministro Ž.Padaigos sprendimas gali dar labiau skatinti šešėlinius atlygius medikams.

Smūgis į paširdžius

Nuo 2005 m. lapkričio 1 d. gydytojų atlyginimų padidinimas, peržiūrėjus jų paslaugų įkainius, sulaukia vis daugiau prieštaringų vertinimų. Pakoregavus naujagimių priežiūros įkainius, Lietuvos neonatologai SAM išreiškė nepasitenkinimą. Antrinio lygio paslaugas teikiančiose ligoninėse neonatologų paslaugų įkainiai ne tik kad nepadidėjo, bet netgi priešingai – kai kurių paslaugų įkainiai sumažėjo beveik tris kartus.

Anksčiau už naujagimį, nelygu ar jis turėjo patologiją, ar gimė visiškai sveikas, antrinio ir tretinio lygio paslaugas teikiančios gydymo įstaigos gaudavo 711 litų iš teritorinės ligonių kasos (TLK), o į naujagimių priežiūrą buvo įskaičiuota ir gimdymo priėmimo paslauga.

Tačiau lapkritį atskyrus paslaugas, atsižvelgiant į naujagimių gydymo ir priežiūros sudėtingumą, pagrindiniai pinigų srautai vėl nukrypo į tretinį lygį – Kauno ir Vilniaus klinikas, taip pat kelias kitas stambias gydymo įstaigas. Po minėtų įkainių pakeitimo mažesnės ligoninės dėl sumažintų įkainių nesugebės išlaikyti reikalingo personalo (ginekologų, neonatologų, akušerių, anesteziologų), todėl bus priverstos užsidaryti, o pacientėms jau iškilo papildomų nepatogumų.

Šantažavo miesto politikus

Nedideli gimdymo namai ir skyriai jau kuris laikas yra atsidūrę ties užsidarymo riba. Savivaldybėms SAM rekomenduoja naikinti tuos akušerijos skyrius, kuriuose priimama iki 300 gimdymų per metus.

Viešojoje įstaigoje „Prienų ligoninė” akušerijos skyrius uždarytas tik prieš du mėnesius – 2005 m. gruodžio 31-ąją. Pernai jame įvyko 142 gimdymai. Ligoninės vadovė Aldona Matusevičiūtė teigė, kad uždaryti skyrių nuspręsta atsižvelgiant į Kauno apskrities gydymo įstaigų restruktūrizacijos planą, kurį patvirtino Vyriausybė. Tačiau aiškėja būdai, kuriais SAM siekia strategijos įgyvendinimo. „Kol Savivaldybė nepriėmė sprendimo uždaryti skyrių, Kauno teritorinė ligonių kasa nesutiko duoti finansavimo”, – sakė A.Matusevičiūtė.

Pasitikslinus, ar iš tikrųjų tokia forma reikalauta uždaryti skyrių, A.Matusevičiūtė atsakė: „Be abejo, nes tokia yra Vyriausybės strategija”. Šiuo metu neturėdamos kito pasirinkimo, Prienuose ir Birštone gyvenančios gimdyvės priverstos į Kauną vykti nuosavu transportu arba greitosios medicininės pagalbos automobiliu 20-60 km.

„Pasiturinčios moterys ir anksčiau vykdavo gimdyti kitur, bet kitos tokio pasirinkimo neturi”, – teigė A.Matusevičiūtė.

Permainos ir kitur

Vadovaujantis Vyriausybės strategija, artimiausiu metu turėtų būti uždarytas akušerijos skyrius ir Kaišiadorių ligoninėje. Iki 2005 m. joje įvykdavo apie 240-250 gimdymų per metus. „Tačiau pernai čia gimdė tik 194 moterys, nes tada norėta akušerijos skyrių uždaryti, – sakė Kaišiadorių ligoninės direktorius Kęstutis Plauska.

Nuo 2001 m. Kaišiadoryse gimdė ir elektrėniškės, nes tais metais akušerijos paslaugų atsisakyta Elektrėnuose. Skyriaus likimą spręs Kaišiadorių rajono taryba.

Iš pirmo žvilgsnio neonatologų paslaugų įkainių sumažinimas ir akušerijos skyrių uždarymas tiesiogiai lyg ir nesusiję, bet tris kartus sumažinus įkainius neonatologams, ligoninėms pasidarys neįmanoma išlaikyti minėtų skyrių.

Susirūpino naujagimių saugumu

Sveikatos apsaugos ministro Ž.Padaigos pasiteiravus, kodėl beatodairiškai uždaromi akušerijos skyriai ligoninėse, jis atsakė, kad „sumažėjus gimdymų skaičiui, mažėja personalo kvalifikacija, o kartu ir paslaugų kokybė”.

„Siekiant išvengti gimdyvių ir naujagimių mirčių reikia koncentruoti gimdyvių srautus, kad būtų teikiamos kokybiškos paslaugos, būtų išvengiama komplikacijų motinoms ir naujagimiams, – teigė Ž.Padaiga – Ministerija siekia, kad pacientams, šiuo atveju gimdyvėms, sveikatos priežiūros paslaugos būtų laiku ir kokybiškai suteiktos”.

Paprašytas pakomentuoti ministro žodžius, Kaišiadorių ligoninės direktorius K.Plauska atsakė, kad akušerijos skyriaus vedėja turėjo aukščiausią akušerės-ginekologės kategoriją. „Nors akušerijos skyrius nebuvo labai pelningas, vis dėlto gimdyvėms jis buvo patogus”, – teigė K.Plauska.

Be to, naujagimių mirtingumas Kauno apskrityje didžiausias yra Kaune. 2004 m. duomenimis, Kaune mirė 97 naujagimiai (1000 mažylių teko 16,4 mirties), tačiau čia suvežamos ir sunkios būklės pacientės. Kaišiadoryse negyvas gimė vienas naujagimis (2,6 mirties tūkstančiui naujagimių).

Ministras pripažįsta klaidingas prognozes

Kauno ir Vilniaus universitetinės klinikos, taip pat kelios kitos stambios ligoninės, už pagydytą naujagimį iš TLK gauna keleriopai daugiau, nei antrinio lygio ligoninės, nors jose daugiausia ir priimama gimdymų. Nedidelėse ligoninėse neonatologams šiuo metu apmokama gerokai mažiau, esą už sveiko kūdikio priežiūrą ir reikia sumokėti mažiau. Savo ruožtu kūdikių patologijoms gydyti įkainiai buvo pakelti iki 1300 Lt ir daugiau. Tačiau tokias paslaugas gali teikti tik tretinio lygio gydymo įstaigoms, dėl kurių globos „darbietis” Ž.Padaiga buvo ne kartą kritikuotas.

Šiuo metu Ž.Padaiga bando gintis dėl nepagrįstai sumažintų įkainių neonatologams. „Naujų paslaugų kainos buvo skaičiuojamos prognozuojant kaip persiskirstys pacientų srautai pradėjus taikyti naujus reikalavimus praktikoje, – teigė Ž.Padaiga. – Įvertinus pirmo mėnesio (2006 m. sausio) rezultatus, paaiškėjo, kad prognozės buvo nepakankamai tikslios. Atsižvelgdama į tai, Valstybinė ligonių kasa kartu su šios srities specialistais išsamiai išanalizavo turimus faktinius duomenis ir kovo mėnesį įvyksiančiam Privalomojo sveikatos draudimo tarybos posėdžiui teiks siūlymus dėl įkainių peržiūrėjimo”.

Neonatologų interesus neoficialioje darbo grupėje, suburtoje prie SAM, ginanti Vilniaus universiteto Vaikų ligoninės Neonatologijos centro vadovė Nijolė Drazdienė patvirtino, kad su Valstybinės ligonių kasos ekonomistais „vyksta diskusijos” dėl įkainių peržiūrėjimo.

Vieša paslaptis

N.Drazdienė taip pat sakė, kad gimdyvėms tikriausiai nesaugu gimdyti tose ligoninėse, kuriose per metus priimama 140-150 naujagimių. „Tačiau vykti už 30-40 km į kitą ligoninę, matyt, nėra patogu?” – paklausėme medikės. „Patogu ir saugu – tai skirtingi dalykai”, – sakė N.Drazdienė. Tačiau ji pabrėžė, kad Lietuvoje nėra įdiegta sistema, kaip gimdyvę saugiai ir greitai nugabenti iš rajono į miestą. „Tai socialinė problema”, – teigė ji.

Suprantama, kad gimdyvėms visiškai nesvarbu, kurios ligoninės akušeriai priims gimdymą. Svarbu, kad naujagimis gimtų sveikas ir nekiltų grėsmė pačiai gimdyvei. Tačiau pastangos sukoncentruoti gimdyvių srautus į didmiesčius turi ir kitą potekstę. Kas gali paneigti, kad sumažinus įkainius neonatologams bei masiškai uždarant akušerijos skyrius rajonų centruose, būtent ne papildomo uždarbio ir siekia didieji gydymo centrai. Vieša paslaptis, kad Kaune gimdyvės už priežiūrą iki gimdymo pageidaujamam gydytojui sumoka nuo 400 Lt, o akušeriai – 100 Lt. Tokiu atveju daktaras net nakties metu pasiryžęs atvykti į gimdymą.

Kas prastūmė įkainius?

Tačiau naujagimių priežiūros ir patologijos gydymo įkainių istorijoje neatsakytas lieka tik vienas klausimas – kas „prastūmė” minėtus įkainius pro Ž.Padaigos rankas. Kalbantis neoficialiai, kai kurie medikai pripažįsta, kad lapkritį patvirtinus naujus įkainius, kyšininkavimo mastas gimdymo skyriuose didėja. Tiesa, šešėlinį atsidėkojimą iki šiol skatino mokios gimdyvės. „Kauno dienos” žiniomis, PSD tarybos posėdis bus surengtas balandžio 4 d. Tačiau vargu ar jame bus pasiūlyta sumažinti gerokai padidintus įkainius už sudėtingų patologijų gydymą didiesiems gydymo centrams. Mat PSD tarybos sudėtyje yra ir Santariškių ir Kauno klinikų vadovai. Greičiausiai PSD taryba kreipsis į Vyriausybę, prašydama skirti papildomų lėšų sveikatos apsaugai ir tokiu būdu bus padidinti neonatologų paslaugų įkainiai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.