Didelis pavojus mažoje tabletėje

Dažniausiai lietuviai apsinuodija vaistais ir alkoholiu, o vaikai – dar ir buitinės chemijos produktais.

Visuomenės sveikatos specialistai nerimauja, kad pastaruoju metu apsinuodija vis daugiau vaikų. Jie pataria tėvams nemėtyti kur pakliuvo vaistų, nepasiekiamoje vietoje laikyti ir alkoholinius gėrimus bei skalbimo, valymo priemones. Pavojų vaikų sveikatai gali kelti net ir vitaminai. Daugėja paauglių, kurie sąmoningai nuodijasi, dažniausiai medikamentais. Pastaruoju metu gydytojams tenka dažniau gaivinti perdozavusiuosius vaistų nuo peršalimo.

Nereikia užsiimti savigyda

Valstybinio aplinkos sveikatos centro duomenimis, pernai įvairiomis medžiagomis apsinuodijo apie 8 tūkst. Lietuvos gyventojų. Daugelis atsipirko išgąsčiu ir lengvais sveikatos sutrikimais, tačiau 21 asmuo mirė, 37 apsinuodijusiems žmonėms teko gydytis liekamuosius reiškinius. Laimė, apsinuodijimas nesibaigė tragiškai nė vienam vaikui.

Apsinuodijimų kontrolės ir informacijos biuro duomenimis, šiuo metu, kai daugelyje miestų paskelbta gripo epidemija, nemaža dalis gyventojų serga kvėpavimo takų ligomis, nemažai ligonių apsinuodijo perdozavę vaistų nuo peršalimo. Jiems prireikia medikų pagalbos. Biuro vyriausiasis gydytojas Robertas Badaras atkreipia dėmesį, kad paprasčiausi vaistai nuo peršalimo gali būti pavojingi, nes juose yra įvairių cheminių medžiagų. Nereikia užsiimti savigyda, o palikti šį darbą tiems, kurie jį išmano – gydytojams ir jų paskirtus vaistus vartoti taip, kaip pasakyta, o ne savo nuožiūra.

Apsinuodijus vaistais nuo peršalimo gali sutrikti kepenų, inkstų veikla, virškinimas, gali skaudėti galvą.

Tėvai neįvertina grėsmės

Ikimokyklinio amžiaus vaikai dažniausiai netyčia apsinuodija vaistais, kuriuos naudoja mamos, tėveliai ar seneliai. Tokių atvejų pernai buvo 690. Tai rodo, kad daugelyje šeimų vaistai mėtomi kur pakliuvo.

„Mažiesiems juk reikia visko paragauti, tai kaip neišbandysi spalvotų žirniukų, primenančių saldainius, besimėtančių ant spintelės prie lovos? Tėvai dažnai neįvertina pavojaus, kurį vaistai kelia vaikų sveikatai ir gyvybei”, – aiškina Valstybinio aplinkos sveikatos centro direktoriaus pavaduotoja Rasa Mikulskienė.

Pasak specialistės, galima išskirti keletą grupių vaistų, kuriais mažieji „smaguriauja” dažniausiai: tai mamyčių kontraceptinės tabletės, raminamieji, migdomieji vaistai, nes juos suaugusieji paprastai laiko kur nors po ranka. Pavojingi ir vaistai nuo peršalimo, kurių dabar galima rasti vos ne visuose namuose.

R.Mikulskienė atkreipia dėmesį, kad vaikai gali apsinuodyti ir vitaminais. Priklausomai nuo amžiaus, vitaminų rūšies, sudėties ir kiekio, jie taip pat gali sukelti sveikatos sutrikimus. Hipervitaminozė – ne į naudą: nuo jos ištinka alerginės reakcijos, gali išberti, gali sutrikti kai kurių organizmo funkcijų veikla.

Nemažai vaikų nusprendžia paragauti skalbimo miltelių, indų ploviklių, valymo ir kitų buitinės chemijos priemonių, supilstytų į ryškiaspalvius, akį traukiančius buteliukus. Šias priemones būtina laikyti vaikams nepasiekiamoje vietoje.

Net keli šimtai mažylių pateko į ligoninę, išgėrę alkoholinių gėrimų, neatsargiai paliktų jiems pasiekiamoje vietoje. Keletas vaikų apsinuodijo augalų sėklomis, o vienas – privalgęs kosmetinio mamos kremo.

Nuodijasi sąmoningai

Ryškėja dar viena nerimą kelianti tendencija: vis dažniau medikamentais apsinuodija paaugliai, tik jie tai daro sąmoningai. Praėjusiais metais 15 – 18 metų amžiaus jaunuoliai vaistais apsinuodijo 202 kartus, iš jų net 180 (9 iš 10) turėdami tikslą nusižudyti.

Pastebima, kad tokių atvejų padaugėja pavasarį. „Net sunku pasakyti, kokios priežastys tai lemia. Gal nelaiminga meilė, kai orai atšyla ir jausmai atgyja, gal su mokslais susijusios problemos, nes pavasarį baigiasi mokslo metai, tačiau tokia statistika kelia didelį susirūpinimą”, – svarsto R.Mikulskienė.

Paaugliai dažnai apsinuodija padauginę alkoholinių gėrimų. Ligoninių reanimacijos skyrių medikams dažnai tenka gaivinti prisiragavusius per daug alkoholio nepilnamečius. 8 – 14 metų amžiaus grupėje taip atsitiko 188, 15 – 18 metų amžiaus – 194. Tačiau paaugliams, jaunuoliams taip nutinka dėl nežinojimo, koks alkoholio kiekis jiems nepavojingas.

Tuo tarpu suaugusieji, pasak R.Mikulskienės, apgalvotai piktnaudžiauja alkoholiniais gėrimais, narkotinėmis medžiagomis, nemaža dalis iš jų turėdami tikslą baigti gyvenimą savižudybe.

Užfiksuota, kad 2005 metais 11 vaikų ir paauglių sąmoningai piktnaudžiavo klijais (svaiginosi juos uostydami).

Apsinuodijus svarbu nedelsti

Jei kilo įtarimas, kad vaikas ar suaugęs žmogus apsinuodijo, reikia nedelsiant skambinti medikams, geriausiai į Apsinuodijimų kontrolės ir informacijos biurą, kur teikiama informacija apie įvairių medžiagų toksinį efektą, pirmąją pagalbą, priešnuodžius, simptominį gydymą, ar vykti į gydymo įstaigą. Pirmieji apsinuodijimo pranašai – pykinimas, vėmimas, mieguistumas, dirglumas, irzlumas.

„Ir, žinoma, tuščios vaistų pakuotės, besimėtančios namuose”, – akcentuoja R.Mikulskienė. Jos teigimu, kai žmogus jau krenta be sąmonės, gali būti per vėlu. Specialistė akcentuoja, kad, apsinuodijus vaikui, ypač svarbu išsiaiškinti, ką jis prarijo, nes pats jis nežino ar negali pasakyti, jei būklė sunki. Deja, tai ne visuomet pavyksta.

Pasak Apsinuodijimų kontrolės ir informacijos biuro vyriausiojo gydytojo Roberto Badaro, šiuo metu sudarinėjamas visų Lietuvoje registruotų vaistų katalogas. Jame bus aprašyta, kaip atskirti medikamentus pagal tablečių ar kapsulių spalvą, formą, kitus požymius, jei neišliko pakuotė. Pernai vaistais nuodytis bandė net 15 tūkst. šalies gyventojų, todėl tai labai svarbu.

Valstybinio aplinkos sveikatos centro direktorius Erikas Mačiūnas įspėja, kad kai kurios nuodingos medžiagos, patekusios į žmogaus organizmą net ir labai mažais kiekiais, sukelia stiprų apsinuodijimą. Toli gražu ne visos jos turi priešnuodžius.

Todėl ir suaugusieji turi būti atidūs, jei dirba su dujomis, dažais, dezinfekcinėmis priemonėmis, įvairiausiais chemikalais. Kasmet pasitaiko, kai tokie apsinuodijimai, nors į organizmą nuodų patenka nedaug, baigiasi tragiškai. Dažnai dėl to, kad neperskaitoma įspėjimų, kaip saugiai naudotis pavojingais produktais, sako R.Mikulskienė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.