Lietuvoje paklausiausia – popstiliaus muzika

Praėjusių metų perkamiausių albumų dešimtukai rodo, kad lietuvių muzikos skonis
labai skiriasi nuo užsienio. Muzikantų nuomone, didžiausios įtakos tam turi tautos požiūris: lietuviams svarbiausios ne kokybiškos, bet linksmos, banalių žodžių kupinos dainos.
Daugiausia pernai Lietuvoje albumų pardavęs dainininkas Žilvinas Žvagulis sakė savo sėkmės paslapties nežinantis: „Kadaise perkamiausi buvo „bavarų” albumai, o kažkuriais metais – grupės „Mango”. Turbūt turėjo ateiti ir mano laikas”.

Ž.Žvagulis kuria tik sau patinkančią muziką. „Dirbdamas pirmiausia turiu gerai jaustis. Tik tuomet gali kas nors pavykti. Jeigu mano albumai yra perkami, vadinasi, tokios muzikos žmonėms ir reikia”, – tvirtino dainininkas.

Albumo leidyba neapsiriboja vien tik įrašais studijoje. Be visa to, investuoti reikia ir į reklamą, dainininko įvaizdį. „Labai svarbu, kad muzikantas būtų kviečiamas į koncertus, įvairius renginius. Būtina nepašykštėti pinigų ir sceniniam įvaizdžiui”, – pasakojo Ž.Žvagulis.

Paprašytas pakomentuoti, kodėl tarp perkamiausių albumų yra ir scenos naujokių grupės YVA darbas „Berniukams”, Ž.Žvagulis neabejodamas atsakė: „Klausytojams reikia „šviežienų”. „Mango” jau daugeliui atsibodo, atėjo laikas YVAI. Mergaitės sužavėjo ne kiek muzika, kiek sceniniu įvaizdžiu. YVA tiesiog darė tai, kas tuo metu buvo pageidautina”. Daugiau nei dvidešimt metų muzikos srityje dirbantis Ž.Žvagulis neslėpė, kiek kainavo pastarojo jo albumo įrašai: „Vien „nuoga” medžiaga, kaip aš sakau, atsiėjo 25 tūkstančius litų. Tačiau tai – tik įrašai studijoje. Viso kito net nesiryžtu skaičiuoti”.
Dainininko teigimu, albumui išleisti pakanka ir penkių tūkstančių litų. „Galima įrašų studiją įrengti kokiame bute, kur už dainą bus paprašyta mažiau nei penkių šimtų litų. Tokių „kepamų” albumų Lietuvoje netrūksta. Man, kaip nusimanančiam žmogui, atskirti prastos kokybės pigų įrašą nėra sudėtinga”, – teigė Ž.Žvagulis.

Svarbu nuoširdumas ir parastumas

Trečia pagal albumų perkamumą – grupė YVA. Jos narė Natalija Zvonkė sakė, kad sėkmės paslaptis – paprasta: būti savimi. „Per visus grupės gyvavimo metus buvome paprastos, nuoširdžios, stengėmės vis kuo nors nustebinti gerbėjus. Mums nevadovavo garsūs prodiuseriai. Nenurodinėjo, kaip, kada ir su kuo turime elgtis. Viską darėme dėl savęs ir tik tai, kas pačioms patinka. Neapgaudinėjome nei savęs, nei gerbėjų. Žinoma, buvo nuklysta ir į šoną, tačiau vėliau pasitaisyta”, – tikino N.Zvonkė.
Prie YVOS albumo „Berniukams” sėkmės paslapties prisidėjo ir grupės narių įvaizdis. „Mums visad svarbu gerai atrodyti. Į įvaizdį investuojame negailėdamos pinigų. Nesvarbu, kad kartais tai neatsiperka”, – teigė grupės vadybininkė, stilistė bei vokalistė Natalija.

Už parduotus albumus mokama skirtingai

Grupės YVA propaguojamas muzikos stilius neretai sulaukia kandžios kritikos. „Tapo įprasta, kad popsas vertinamas nepalankiai. Tačiau būtent tokios muzikos žmonėms reikia: tai rodo ir gausiai parduodami mūsų albumai.
Galiu drąsiai ir nesigėdydama sakyti, kad man patinka popsas. Nemėgstu alternatyviosios muzikos. Negalėčiau dainuoti, pavyzdžiui, džiazo, kuriam reikia specialių įgūdžių. Mano balsas pritaikytas tik popsui”, – neslėpė Natalija.
Jos teigimu, lietuviams reikia linksmos muzikos bei „užvedančių” pasirodymų su pakvailiojimais. „Visa tai ir stengiamės duoti savo gerbėjams. Kai organizuoju didelį renginį, nemąstau, ar man tai atsipirks. Kai važiuoju į pasirodymą televizijoje, neklausiu, ar bus sumokėta. Reikia išlaikyti gerą įspūdį. Tai savotiška investicija į ateitį”, – kalbėjo N.Zvonkė.
Paklausta, kiek kainavo albumo „Berniukams” leidyba, YVOS narė Natalija atsakė: „Kiek tiksliai, reikėtų klausti leidybos firmos. Galiu pasakyti, jog nemažai. Pagrindinis mano pragyvenimo šaltinis – muzika”.
N.Zvonkė neatskleidė, kiek jos grupė uždirba iš albumų pardavimo. „Tai sakyti neleidžia mano sutartis. Atlikėjai visada gali derėtis su leidybos firmomis. Vieni gali susitarti, kad už albumus bus mokamas tam tikras honoraras arba procentas nuo parduotų albumų kiekio”, – tvirtino Natalija.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.