VU ligoninės Santariškių klinikose atlikta dvidešimt tūkstantoji širdies operacija

Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų (VUL SK) širdies chirurgijos centre vasario 20 dieną atlikta 20 000-oji širdies operacija naudojant dirbtinę kraujo apytaką.
Pradėjus taikyti dirbtinę kraujo apytaką atsirado galimybė sustabdyti širdį ir atlikti operacijas atviroje širdyje. Medikai tai laiko modernios širdies chirurgijos eros pradžia.
Nuo 1964 metų atliekamų tokių operacijų pradininkas Lietuvoje – profesorius Algimantas Marcinkevičius.
Iš pradžių tokios operacijos buvo retos – kartą per mėnesį, vėliau – kartą per savaitę. Dabar, kai širdies chirurgija pasiekusi labai aukštą lygį, jomis gydomos beveik visos širdies ligos, grąžinama žmonių sveikata, o neretai išgelbstima gyvybė.
VUL SK širdies chirurgijos centre kasdien atliekama nuo 7 iki 10 širdies operacijų. Per metus – apie pusantro tūkstančio.
1987 metų rugsėjį prof. A. Marcinkevičiaus vadovaujami Vilniaus kardiochirurgai pirmąkart persodino širdį.
VU Santariškių klinikų širdies chirurgijos centre daroma dauguma pasaulyje žinomų širdies operacijų. Dažniausios ir kasdien daromos yra aortokoronarinio šuntavimo, širdies vožtuvų rekonstrukcijos ir vožtuvų protezavimo bei įgimtų širdies ydų ištaisymo operacijos. Aortokoronarinio šuntavimo operacijos buvo pradėtos vėliausiai, tačiau šiandien jų daroma daugiausia. Jos sudaro apie 50 proc. visų širdies operacijų. Taip yra dėl to, kad išeminė širdies liga, arba širdies vainikinių arterijų sklerozė, labiausiai paplitusi. Medikai sako, kad dabar civilizuotame pasaulyje siaučia išeminės širdies ligos epidemija.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.