Grėsmingai atsėlina gelta

Epidemiologai perspėja, kad nuo šių metų rudenį prognozuojamų hepatito A ligų gali apsaugoti
tik nepriekaištingi higienos įgūdžiai. Maždaug kas vienuolika metų šalyje plūsteli hepatito A ligų, dar vadinamų gelta, banga. Panevėžio visuomenės sveikatos centro vyriausiasis epidemiologas Alfonsas Žobakas perspėja: rudenį hepatito A virusas pasieks Panevėžį ir šia infekcija užsikrėtusių apskrities gyventojų gali būti registruota labai daug.

Didžiausias sergamumas hepatitu A Panevėžio apskrityje buvo 1995 metais – registruoti 572 ligoniai. „Paskui sergančiųjų kas metai mažėjo, o 2003-aisiais sirgo tik 12 žmonių, – sako A.Žobakas. – Tačiau ramybės periodas baigėsi. Pernai registruotas 21 hepatito A ligonis. Šių metų pradžioje hepatito A virusu užsikrėtė vos keli žmonės. Ir visą pavasarį, manau, daug sergančiųjų nebus. Tačiau rudenį, vadovaujantis gana patikima prognoze, Panevėžyje gali būti rimtas geltos protrūkis”.

Kituose šalies regionuose ligonių daugėja jau dabar. Daugiausia jų prieš pat Naujuosius metus registruota Marijampolėje, sausio mėnesį – Šakiuose, dabar – Akmenės rajone. Daugėja ligonių ir Šiaulių apskrityje, per du šių metų mėnesius registruoti 9 hepatito A ligoniai. Pavojingas virusas artėja Panevėžio link.

Hepatitas A – virusinė kepenų infekcija, kuria lengvai užsikrečiama per maistą, vandenį, tiesioginio kontakto būdu dėl nepakankamų higienos įgūdžių. Infekcija labai lengvai plinta, jos inkubacinis periodas ilgas – nuo užsikrėtimo iki pirmų ligos požymių – akių baltymų pageltimo praeina maždaug 3-4 savaitės. Būna sunku atsekti, kur ir kaip užsikrėsta, žmogus pradeda platinti virusą, dar nežinodamas, kad pats užsikrėtė. Susargdinanti viruso dozė nedidelė. Tad lengvai užsikrečiama ir buitinio kontakto metu.

„Kuo vyresnis žmogus, tuo jam pavojingesnis hepatitas A. Jauni pasveiksta lengviau, o turintieji daugiau kaip 30 metų ir gydomi sunkiau, jiems išlieka virškinimo problemų, – primena epidemiologas. – Apsaugoti nuo užsikrėtimo hepatitu A gali švarios rankos. Todėl būtina jas nuolat plauti. Ypač svarbu, kad higienos reikalavimų laikytųsi aukštesnių klasių mokiniai ir ne tik namuose, bet ir mokykloje”. A.Žobakas sako, kad vakcina nuo hepatito A – gana brangi ir nepopuliari. Net į egzotiškas šalis vykstantieji nenoriai skiepijasi, nors pavojus užsikrėsti jiems yra labai didelis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.