Įvertinti kaimo šviesuoliai

Vakar apdovanoti konkurso „Lietuvos kaimo spindulys” nugalėtojai. Jo dalyviai – paprasti kaimų ir miestelių gyventojai, neužimantys aukštų postų, retai rodomi per televiziją, tačiau nusipelnę aplinkinių pagarbos ir įvertinimo. Konkursui kandidatus siūlė jų kaimynai, draugai, kaimo bendruomenės bei organizacijos, o laimėtojus išrinko komisija.

Jos pirmininkė ir konkurso sumanytoja žemės ūkio ministrė Kazimiera Prunskienė įsitikinusi, kad būtina pastebėti ir pagerbti tuos žmones, kurių darbai, idėjos, pasiaukojimas ir optimizmas įkvepia, padrąsina aplinkinius, svarbu, kad jie nebūtų užmiršti. Konkurso komisija, kurią sudarė įvairių organizacijų atstovai, žinomi žmonės, įsteigė 21 nominaciją.

Viena jų, „Gyvenimas, paskirtas kaimui”, atiteko kauniečiui profesoriui Antanui Stancevičiui, Žemės ūkio rūmų garbės pirmininkui. Jis žemės ūkiui ir kaimui paskyrė, galima sakyti, visą savo gyvenimą, nors pats gyvena mieste. Daugiau kaip 50 metų A.Stancevičius dirbo Lietuvos žemės ūkio universitete. Jam skirtą prizą įsteigė bei įteikė Ministras Pirmininkas Algirdas Brazauskas.

Gyvybingos kaimiškos šeimos titulą pelnė ūkininkai iš Plungės, turintys modernų pieno ūkį. Jie augina net 11 vaikų. Laisvalaikiu daugelis šeimos narių mėgsta piešti, beveik visiems netrūksta ir kitų meninių gabumų.

Kaimo šviesuolių šeima pripažinta Audronės ir Zenono Anušauskų šeima, gyvenanti Alytaus rajone. Inžinierius Z.Anušauskas – vienas Lietuvos ūkininkų sąjungos, kitų organizacijų steigėjų. Jam netrūksta originalių idėjų – Eičiūnų miestelio, kuriame gyvena, kultūros namus perstatė į bažnyčią.

Kaimo spindulio apdovanojimai skirti dvasininkui Ričardui Rutkauskui iš Pakruojo, kaimo medikei Onutei Končiuvienei iš Rietavo, mokytojui Antanui Žemguliui iš Klaipėdos rajono ir kitiems. Provincijoje gyvenantys ir dirbantys žmonės įvertinti už amatų puoselėjimą, aplinkos gražinimą, mokslo naujovių skleidimą, kultūros paveldo sergėjimą, pažangų ūkininkavimą.

Pasak Lietuvos kaimo bendruomenių sąjungos pirmininkės Guodos Burokienės, kaimo žmonės dažnai jaučiasi nepelnytai užmiršti ir neįvertinti, todėl šis konkursas yra labai reikalingas ir sulaukė didelio susidomėjimo. Atsiųsta daugiau kaip 300 anketų. Renkant nugalėtojus buvo atsižvelgta į kandidatų nuopelnų svarbą per pastaruosius 10 metų, vertinama jų visuomeninė ir profesinė veikla kaimo bei kaimo bendruomenių labui.

Visiems konkurso nugalėtojams įteiktos tautodailininko iš Vilkaviškio Zenono Stinčio medinės skulptūrėlės bei diplomai, o nominacijų steigėjai skyrė įvairių dydžių piniginius prizus. Į Kongresų rūmus kaimo šviesuolių pasveikinti ir pagerbti susirinko nemažai aukštų valstybės pareigūnų, Seimo narių. LNK televizija apie nugalėtojus sukūrė vaizdo pasakojimus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.