„Susisiekimo paslaugos” šešerius metus neteisėtai baudžia vilniečius

„Naujosios viešosios vadybos fondo” vykdomo SĮ „Susisiekimo paslaugos” tyrimo metu išaiškėjo nemažai įmonės veiklos trūkumų, tarp kurių ir šešerius metus vykdyta neteisėta kontrolierių veikla.

Nemažai vilniečių, ypač studentų ar senelių, ko gero yra girdėję ar susidūrę su situacija, kuomet Vilniaus miesto savivaldybės įmonės „Susisiekimo paslaugos” kontrolieriai skyrė baudą už tai, jog važiuojantys su lengvatiniu bilietu asmenys neturėjo pažymėjimo, patvirtinančio teisę į lengvatą. Tačiau toks kontrolierių elgesys yra neteisėtas; bauda tokiu atveju negali būti skiriama, kadangi Važiavimo taisyklės jos nenumato – taip 2006 m. vasario mėn. nusprendė Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas.

Dalis keleivių, nesutikdami su minėtu atveju paskirta bauda, jau prieš kelerius metus skundėsi „Susisiekimo paslaugoms” dėl galimų teisės aktų pažeidimų. „Susisiekimo paslaugos” atmesdavusios nubaustųjų pretenzijas, jokių veiksmų nesiėmė ir toliau neteisėtai baudė keleivius, neturinčius patvirtinančių teisę į lengvatinį bilietą pažymėjimų, nors bauda už tai Važiavimo taisyklėse numatyta nebuvo.

„Naujosios viešosios vadybos fondo” atstovai, norėdami gauti komentarų šiuo bei kitais klausimais, kreipėsi į „Susisiekimo paslaugų” direktorių Vaidotą Antanavičių. Į klausimus įmonės vadovas atsakyti atsisakė. Pastebėtina, jog neišdrįsusiam atsakyti į pateiktus klausimus, ryžto atmesti piliečių nusiskundimus, kaip nelogiškus ir nepagrįstus, įmonės vadovui visada pakako.

Nekreipdavusios dėmesio į ankstesnius piliečių nusiskundimus, „Susisiekimo paslaugos”, suskubo keisti Važiavimo taisykles tik tuomet, kai „Naujosios viešosios vadybos fondo” iniciatyva ši įmonė buvo apskųsta Teismui ir bylą pralaimėjo. Naujoje taisyklių redakcijoje, įsigaliojusioje nuo š. m. sausio 1 d., „Susisiekimo paslaugos” numatė baudą keleiviams, atsidūrusiems aprašomoje situacijoje.

Nors „Susisiekimo paslaugos” ir pakeitė Važiavimo taisykles, Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo sprendimas atvėrė duris nukentėjusiesiems kreiptis į teismą turtinei bei neturtinei žalai atlyginti. Tai būtų ne kas kita, o įmonės kaina už neefektyvų darbo su piliečiais organizavimą, bei šešerius metus vykdytą neteisėtą keleivių baudimą.

Vykdomo tyrimo metu išaiškėjo ir daugiau įmonės problemų, su kuriomis jos vadovybė neįstengia susidoroti. Įmonės darbuotojai, dirbantys tiesiogiai su gyventojais, yra nekompetentingi – kontrolieriai neišmano administracinės teisės, kurią taiko savo kasdienėje veikloje, pagrindų, nors Valstybės tarnybos įstatymas nurodo būtinumą išmanyti ir laikytis galiojančių teisės aktų (ypač jei teisės aktai tiesiogiai siejasi su vykdoma veikla).

Kontrolieriai taip pat nėra apmokyti darbo su gyventojais pagrindų.. Jie nesugeba išlikti malonūs ar bent jau dalykiški įtemptoje situacijoje. Ši aplinkybė, savo ruožtu, dažnai priveda prie konfliktų, nuo kurių kenčia tiek patys kontrolieriai, tiek su jais bendraujantys keleiviai. Tai – labai opi problema, deja, įmonės vadovybė jau daugelį metų nerodo jokios iniciatyvos ją keisti. Matyt, tokia situacija įmonės administraciją tenkina – juk išvedus žmogų iš kantrybės, prigrasinus jam policija bei menkesnėmis darbo susiradimo galimybėmis, jei bus surašytas administracinės teisės pažeidimo protokolas, baudą išlupti iš keleivio yra kur kas paprasčiau ir greičiau.. Gaila, jog 10 ar 20 litų baudos įmonės vadovybei bei kontrolieriams yra didesnė vertybė nei žmogaus sveikata bei jo emociniai išgyvenimai.

Įmonės administracija bei jos vadovas – direktorius Vaidotas Antanavičius –, turėtų prisiimti atsakomybę dėl įmonės nesugebėjo tinkamai organizuoti darbo su piliečiais, barbariškų baudų išieškojimo būdų bei protokolų surašymo procedūrų ir ypač dėl šešerius metus vykdyto neteisėto piliečių baudimo (kai pilietis, važiavęs su lengvatiniu bilietu, buvo baudžiamas, nes nepateikdavo pažymėjimo, patvirtinančio teisę į lengvatą) bei kuo skubiau imtis veiksmų, galėsiančių ištaisyti esamas klaidas ir „Susisiekimo paslaugas” labiau priartinsiančių prie vilniečių poreikių bei lūkesčių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , .

2 atsiliepimai į "„Susisiekimo paslaugos” šešerius metus neteisėtai baudžia vilniečius"

  1. keleive

    o tai kas grazins tas nelegalias baudas? ir taip iseina, kad nebutina tureti to pazymejimo?

  2. Aicija

    Tegu lieka tie sumoketi „neteisetai&#039&#039 pinigai kontroleriam vaistams………

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.