Nauja viltis ankstyvu krūties vėžiu sergančioms moterims – biologinė terapija

Europos vaistų vertinimo agentūra (EMEA – European Medicines Agency) jau svarsto naujo medikamento herceptino (trastuzumabo) klinikinio efektyvumo duomenis, kurių pagrindu vaistas bus registruojamas ankstyvoms krūties vėžio stadijoms gydyti. Kai kurios valstybės, nelaukdamos oficialaus patvirtinimo, atsižvelgdamos į vaisto efektyvumą, jau kompensuoja trastuzumabą ankstyvoms krūties vėžio stadijoms gydyti – tai Prancūzija, Italija, Olandija, Airija, Slovėnija, Kanada ir JAV. Lietuvos moterys taip pat kreipėsi raštu į Lietuvos sveikatos politikus ir medikus, prašydamos sudaryti galimybes gydytis efektyviausiais ir Vakaruose jau naudojamais medikamentais.

Europos vaistų vertinimo agentūra (EMEA) remiasi praėjusiais metais apibendrintų tyrimų rezultatais, kurie parodė, kad skiriant biologinę terapiją – trastuzumabą po standartinės chemoterapijos ankstyvu krūties vėžiu sergančioms moterims, kurių onkogenas HER2 yra suaktyvėjęs, net 46% sumažėja ligos atsinaujinimo tikimybė ir 51% sumažėja tolimųjų metastazių atsiradimo rizika.
Tyrimai, kuriuose buvo tiriamas trastuzumabo poveikis HER2 teigiamu krūties vėžiu ankstyvų stadijų sergančioms moterims, pradėti 2001 metais. Keturiuose dideliuose tyrimuose, vykusiuose 480 tyrimo centrų, dalyvavo 12 000 pacienčių iš 39 pasaulio šalių.
HER2 teigiamas krūties vėžys nustatomas maždaug 20-30% šia liga sergančių moterų. Įrodyta, kad HER2 teigiami augliai linkę greitai augti, todėl reikalauja ypatingo ir skubaus gydymo. Padidėjęs onkogeno HER2 kiekis aptinkamas ypač agresyviose ligos formose, sunkiai gydomose chemoterapija. Trastuzumabas – humanizuotas antikūnis, sukurtas taip, kad blokuotų specifinio ir potencialiai kancerogeniško onkogeno HER2 funkciją.
Krūties vėžys užima pirmą vietą tarp moterų onkologinių susirgimų pasaulyje ir Lietuvoje. Mūsų šalyje kiekvienais metais diagnozuojama daugiau nei 1300 naujų susirgimų krūties vėžiu. Jau nuo 2004 metų Lietuvoje taikoma moderni ir tiksli metodika, padedanti nustatyti onkogeną HER2. Deja, HER2 onkogeno nustatymo metodikos išlaidos yra nekompensuojamos valstybės, todėl šis tyrimas, galintis išgelbėti moterų gyvybes ir anksti pažaboti sunkią ligą, kol kas prieinamas tik didžiosiose Lietuvos onkologinėse ligoninėse, o Klaipėdos, Panevėžio ir Šiaulių ligoninėms tai yra didelė problema.
Šiuo metu Lietuvoje yra 150 moterų, sergančių HER2 teigiamu išplitusiu krūties vėžiu ir 250 moterų, sergančių ankstyvų stadijų liga. Sveikatos apsaugos ministerija centralizuotai perka trastuzumabo už 2,5 mln.Lt. Šis medikamento kiekis leis gydyti 50 moterų.
Europos krūties vėžio koalicijos ‘Europa Donna” atstovybė Lietuvoje ir Nacionalinės moterų, sergančių krūties ligomis, organizacijų asociacija raštu kreipėsi į LR Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkę Dangutę Mikutienę, Sveikatos apsaugos ministrą Žilviną Padaigą, Valstybinių ligonių kasų direktorių Algį Sasnauską, Lietuvos chemoterapeutų draugijos pirmininką Alvydą Česą, prašydamos Lietuvos sveikatos politikų bei autoritetingų medikų atkreipti dėmesį į HER2 teigiamu ankstyvu krūties vėžiu sergančiųjų Lietuvos moterų likimą ir svarstyti trastuzumabo ankstyvoms vėžio stadijoms kompensavimo klausimą.
2000 metais trastuzumabas Europos Sąjungoje patvirtintas kaip vaistas metastazavusiam HER2 teigiamam krūties vėžiui gydyti. Nuo 2005 metų šiuo vaistu gydomos ir Lietuvos moterys, sergančios metastazavusiu krūties vėžiu. Europos vaistų vertinimo agentūrai įregistravus trastuzumabą ankstyvoms krūties vėžio stadijoms gydyti, ir Lietuvos moterims, sergančioms ankstyvomis krūties vėžio stadijomis, atsiranda nauja viltis bei galimybė gydytis naujausia ir efektyviausia biologine terapija.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.