Civilizacijos įkaitai

Kauno 2-osios klinikinės ligoninės Odos ir veneros ligų skyriuje nuolat apstu ligonių, gydomų nuo alerginio dermatito, kurį gali sukelti net 4000 jau ištirtų alergenų: nikelis, kalio chromatas, chromo druskos, kitos cheminės medžiagos, kvapų mišiniai.

Alerginio kontaktinio dermatito – nemalonios odos ligos galima išvengti nustačius konkretų alergeną ir saugantis nuolatinio sąlyčio su juo.

Alergiją sukėlė apavas

Į Kauno 2-osios klinikinės ligoninės Odos ir veneros ligų skyrių marijampolietė Gražina T. atvažiavo dėl vis atsiveriančių žaizdų kojų paduose. „Porą metų gydžiausi pati naudodama įvairius gydomuosius tepalus, briliantinę žalumą, kuri laikinai sugydydavo žaizdas odoje. Pastebėjau, kad pėdos smarkiau kraujuodavo žiemą, o vasarą odos pažeidimai net ir išnykdavo”, – pasakojo Gražina, rodydama gydytojams alerginio dermatito nuniokotus padus.

Pirmasis paraudimas atsirado prieš kelerius metus virš tarpupirščių, vasarą avint basutes. Anot Kauno 2-osios klinikinės ligoninės alergologės Palmyros Leišytės, pėda žiemą turi sąlytį ir su kojinėmis, ir su šiltu odiniu apavu, kuriame koja dėl sintetinių kojinių dažniausia prakaituoja. „Ligonė Gražina greičiausia kenčia dėl alergeno, esančio vasarinės ir žieminės avalynės odoje. Manau, kad moteris turės rinktis kitokią avalynę, mūvėti ne odines, o medžiagines ar vilnones pirštines. Tikslų cheminės medžiagos pavadinimą nustatysime atlikę specialų testą”, – aiškino P.Leišytė.

Alergizuojantys ilgalaikiai sąlyčiai

Kodėl ligonė bus testuojama ne tuoj pat, stacionare, o po gydymo kurso? Į šį klausimą P.Leišytė atsakė: „Ligonė ir taip išvarginta ligos. Mes negalime organizmui suteikti dar vieną papildomą išmėginimą – testavimo metu po specialiu pleistru oda parausta reaguodama į įvairius alergenus. Pagal labiausiai po pleistru paraudusį odos kvadratėlį sužinome pagrindinį alergeną. Šio testavimo metu pacientas jau turi būti po gydymo kurso, nevartoti vaistų”, – aiškino alergologė.

Sužinojus, kokia medžiaga yra alergenas, sukėlęs dermatitą, pacientui įteikiama atmintinė. Joje išsamiai aprašyta, kuriuose produktuose ar gaminiuose yra pavojingas alergenas ir kaip jo išvengti.

Kontaktinis dermatitas atsiranda dėl sąlyčio su alergiją sukeliančia chemine medžiaga, kuri gali būti aptinkama elementariuose buities daiktuose, kosmetikoje ir kituose kasdien naudojamuose produktuose. Įvairiose veido vietose oda gali parausti dėl skirtingų alergenų, esančių pieštuke ar blakstienų tuše, kremuose, tonikuose, pieneliuose, valikliuose, kaukėse, šampūnuose, įvairiuose želė ir kituose pramonės siūlomuose kosmetikos produktuose. Išsiaiškinus testu tikslų alergeną, perkant minėtus ir kitus produktus reikia pasidomėti, ar jų sudėtyje nėra alergiją sukeliančių cheminių medžiagų.

Paprasta atmintinė

„Prieš naudodami nežinomą preparatą, pavyzdžiui, veidui ar kūnui prižiūrėti, tris dienas juo tepkite alkūnės linkio srityje 5 centų monetos dydžio odos plotelį. Jei reakcijos nebus, vadinasi, gaminys jums tinkamas”, – sakė P.Leišytė.

Odos ir veneros ligų skyriaus vedėja gydytoja dermatovenerologė Janina Vasilavičienė tvirtina, kad dažniausias alergenas yra nikelis. Šio metalo ar juo padengti gaminiai labai paplitę namuose, darbe, viešosiose vietose. Nikeliu padengtos kai kurios monetos, drabužių sagos, užtrauktukai, žirklės, raktai, papuošalai, laikrodžių apyrankės, virtuvės įrankiai. Šio metalo gali atsirasti ir maiste.

Labai daug jaunų žmonių dabar kenčia dėl dermatito, kurį sukelia įvairaus dydžio nikeliniai auskarai, veriami net į pačias netikėčiausias kūno vietas – pavyzdžiui, į liežuvį ar išorinius lyties organus. Susirgimų būtų mažiau, jei jaunimas žinotų, kad vaistinėje galima įsigyti paprastą nikelio testerį ir tokiu būdu išvengti nemalonios odos ligos. Saugi alternatyva nikeliui – aliuminio, nerūdijančio plieno, geltono aukso, sidabro ir platinos gaminiai. Jei esate alergiški nikeliui, reiktų pasirūpinti, kad nikeliniai įrankiai ir kiti buities gaminiai turėtų medines rankenas.

Testas alergenui

Gydytoja J.Vasilavičienė atkreipė dėmesį į tai, kad nemaža jaunų merginų tapo vadinamųjų stringų aukomis – susirgo kontaktiniu dermatitu dėl nuolat odą dirginančios sintetinės medžiagos (itin dirgina kietas gipiūras). Kontaktinį dermatitą sukelia sintetiniai įklotai ir nauja, absoliučiai sintetinių audinių apranga, po kuria dabar nedėvimi natūralaus pluošto apatiniai drabužiai.

Tais atvejais, kai sunku nustatyti, kokios kilmės odos uždegimas, imamas ligos pažeistos odos mėginys ir ištiriamas histologiškai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.