Parlamentarės vyrui teko atverti piniginę

Valstybinė mokesčių inspekcija pareikalavo, kad advokatas, parlamentarės Rasos Juknevičienės vyras Zenonas Juknevičius, sumokėtų beveik 10 tūkst. litų

Kaip informavo Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI), po išsamaus Z.Juknevičiaus mokestinio patikrinimo buvo nustatyta, kad advokatas, Nepriklausomybės Atkūrimo Akto signataras nedeklaravo daugiau kaip 100 tūkst. litų. VMI nustatytą mokesčių nepriemoką, delspinigius ir baudą Z.Juknevičius susimokėjo nedelsdamas.

Įtarimai dėl ketvirčio milijono

„Visi tyrimai jau baigti. Jų metu buvo priskaičiuota nesumokėtų mokesčių. Kadangi pinigai buvo sumokėti iš karto, tai VMI skyrė palyginti nedidelę baudą ir priskaičiavo delspinigius”, – „Kauno dieną” informavo VMI atstovas spaudai Arūnas Armalis.

Išsamaus Z.Juknevičiaus ir jo žmonos parlamentarės R.Juknevičienės pajamų deklaracijų tyrimo VMI ėmėsi gavusi Seimo Etikos ir procedūrų komisijos prašymą. Į parlamentinę komisiją kreipėsi pati R.Juknevičienė, kai žiniasklaidoje buvo paskleista informacija, jog jos vyras galėjęs už tarpininkavimą amerikiečių naftos bendrovei „Williams International” gauti ketvirčio milijono litų dydžio atlygį.

Įtarta, kad ši aplinkybė galėjusi paveikti vienos aktyviausių konservatorių veikėjų – R.Juknevičienės – poziciją derybų tarp „Williams International” ir Vyriausybės metu.

Z.Juknevičius paaiškino, jog jis savo veiklą TŪB „Abišala ir partneriai”, kuri ir tarpininkavo parduodant „Mažeikių naftą” amerikiečiams, nutraukė dar 1999 metais. O 250 tūkst. litų, kurie buvo paminėti to laikotarpio Z.Juknevičiaus deklaracijoje, yra ne faktiškai iš TŪB „Abišala ir partneriai” gautos pajamos, o bendrovės uždirbtas pelnas, kurį, pagal tuo metu galiojusias deklaravimo taisykles, tokių bendrovių savininkai turėjo nurodyti savo deklaracijose. Z.Juknevičius tikino, jog realiai šių pinigų negavo.

Gresia dar viena nuobauda

VMI tikrino 2000-2004 metais Juknevičių deklaracijas. R.Juknevičienė galėjo lengviau atsidusti, kai VMI patvirtino, jog nei ji pati yra padariusi kokių nors mokestinių pažeidimų, nei Z.Juknevičius gavo kokių nors pinigų iš „Williams”.

Tačiau pats Z.Juknevičius neišvengė nemalonumų. Kaip pranešė VMI atstovas spaudai, patikrinus 2003-2004 metų deklaracijas, mokesčių apskaičiavimą ir sumokėjimą, priskaičiuota daugiau kaip 9 tūkst. litų mokesčių, baudų ir delspinigių.

„Patikrinimo metu nustatyta, kad Z.Juknevičius nedeklaravo 101 tūkst. litų. Iš jų 41 tūkst. litų, gautas iš individualios veiklos, apmokestintas 15 proc. tarifu. 60 tūkst. Z.Juknevičius nurodė kaip gautus pardavus turėtus TŪB „Abišala ir partneriai” pajus. Pagal Gyventojų pajamų mokesčio įstatymą, pardavus iki 1999 m. įsigytus pajus, jie neapmokestinami, bet gauta suma deklaruojama”, – rašoma VMI pranešime.

Ten pat teigiama, kad dėl to, jog Z.Juknevičius deklaravo ne visas pajamas, jam surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas ir už pažeidimą gresia įspėjimas arba bauda iki 1000 litų.

Deklaravo kitoje vietoje

„Mokesčių nepriemoka buvo priskaičiuota dėl tos priežasties, kad tam tikra suma man buvo pervesta iš Kanados 2003 metų gruodžio 29 ir 31 dienomis, todėl aš nemaniau, kad tai yra tų metų pajamos, ir galvojau, kad deklaruosiu kitais metais. Kitas paaiškinimas: deklaraciją pildė buvęs mano padėjėjas, bet kadangi kvituose nebuvo mokėtojo parašo, jis jų irgi neįtraukė”, – „Kauno dienai” paaiškino Z.Juknevičius.

„Kai gavau iš banko išrašą, kad dalis pinigų, apie 7 tūkst., į mano sąskaitą įplaukė vis dėlto 2003-iaisiais, tai aš iš karto nulėkiau ir sumokėjau nuo jų mokesčius”, – tikina parlamentarės vyras.

„Daug kalbama ir apie tuos 60 tūkst., kurie buvo gauti iš „Abišala ir partneriai”, pardavus mano bendrijos dalį. Bet tie pinigai yra neapmokestinami ir aš dėl neatidumo jų neparodžiau kaip savo, bet deklaravau juos bendroje šeimos deklaracijoje, o ne kaip pajų”, – sakė advokatas.

Nepriemoką, delspinigius ir baudą nesiginčydamas sumokėjęs Z.Juknevičius teigia abejojąs, ar jam gresianti nuobauda pagal Administracinių teisės pažeidimų kodeksą nėra baudimas už tą patį nusižengimą antrą kartą, ir ketinąs aiškintis, ar nevertėtų tokį VMI sprendimą apskųsti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.