Dovana moterims – lygybė

Tarptautinės moters dienos proga dailiosios lyties atstovės norėtų gauti ne tik tulpių, bet ir išsikovoti daugiau teisių.

Kai kurie vyrai tokią moterų kovą už savo teises vertina skeptiškai ir ragina damas, kovojančias už lygybę, nepamiršti moteriškumo.

Skundų nesulaukė

Lygių galimybių kontrolierė Aušrinė Burneikienė prisipažino dar nesulaukusi vyrų skundų, kad jie diskriminuojami, nes, skirtingai nei moterys, neturintys savo šventės.

„Jeigu kas tokią problemą ir bando iškelti, tai tik su tam tikra šypsenėle. Tokiems, kurie klausia, kodėl nėra vyrų dienos, atsakau – jeigu norite tokią turėti, solidarizuokitės ir pradėkite ją švęsti. Juk Kovo 8-oji pradėta švęsti pačių moterų iniciatyva”, – sakė kontrolierė.

A.Burneikienė mano, kad vyrai turi pakankamai progų švęsti.

Juk yra ne viena vyriškomis laikomų profesijų atstovų šventė – Policijos, Karių diena. Niekas netrukdo tądien sveikinti vyrus.

Pašnekovė nemano, kad Tarptautinė moters diena – sovietinių laikų reliktas.

Ji priminė, kad ši šventė švenčiama daugelyje pasaulio šalių, ne tik priklausiusių Tarybų Sąjungai.

Idėja teisinga

„Moters dienos šventės idėja teisinga. Tai ne tik raudonų tulpių ir gvazdikų dovanojimo šventė. Kovo 8-oji yra moters kalbėjimo su moterimi apie savo problemas, viena kitos palaikymo diena”, – aiškino A.Burneikienė.

Nors dabar atėjo vadinamieji lyčių lygybės laikai, kontrolierė mano, kad moterims vis dar iškyla nemažai problemų, apie kurias diskutuoti būtina.

Tarptautinė moters diena – tinkama proga kalbėti apie lyčių lygybės įgyvendinimą tiek moksle, tiek mene, tiek sporte.

Pasidomėjus, ar jos šeimoje Moters diena švenčiama, A.Burneikienė šyptelėjo: „Mano šeimoje Moters diena būna ištisus metus. Tradicijos ją švęsti atskirai nebuvo ir nėra”.

Lygybės nėra

Neretai už moterų teises pasisakanti parlamentarė Birutė Vėsaitė taip pat įsitikinusi, kad per Moters dieną neužtenka gauti gėlių.

Reikia diskutuoti ir apie moterims iškylančias problemas, o šventės pagrindu turėtų tapti dailiosios lyties atstovių padėties palengvinimas.

„Galima teigti, kad lyčių lygybė egzistuoja. Tačiau statistika rodo ką kita: moterys vis dar gauna mažesnį uždarbį, joms sunkiau daryti karjerą arba ją išlaikyti, grįžus po motinystės atostogų. Taip pat šeimose dažniau smurtaujama prieš moteris”, – vardijo Seimo narė.

Kovo 8-ąją visoje Europoje rengiami įvairūs renginiai, kuriuose bus sprendžiamos moterų problemos.

Europos Parlamente šiandien, pasak B.Vėsaitės, moterų klausimams bus skirta parlamentinė sesija.

Darbo padaugėja

Lietuvoje Tarptautinę moters dieną taip pat žadama paminėti prasmingai.

B.Vėsaitė sakė, kad šiandien Seime Moterų parlamentinė grupė rengia konferenciją „Moteris Lietuvos visuomenėje”.

Joje dalyvaus politikės, nevyriausybinių moterų organizacijų narės, lygių galimybių organizacijų atstovai.

Bus ieškoma būdų, kaip spręsti moterų problemas.

Pasidomėjus, ar Tarptautinę moters dieną reikėtų paskelbti dar viena nedarbo diena, bent jau dailiosios lyties atstovėms, B.Vėsaitė sakė: „Prisiminkime neseną istoriją, kai Moters dienos apskritai buvo nuspręsta nebešvęsti. Džiugu, kad nors dabar tai – atmintina diena. Tačiau nemanau, kad ją reikėtų paversti laisvadieniu. Atvirkščiai, įvairioms moterų organizacijoms kaip tik padaugėja darbo”.

Meilės neprideda

Klaipėdietis europarlamentaras Eugenijus Gentvilas, priešingai nei B.Vėsaitė, nemano, kad Europoje Tarptautinė moters diena – itin svarbi šventė.

„Pernai Kovo 8-osios proga Europarlamente buvo renginių, kur pasisakyta už moterų teises. Taip pat buvo tai progai skirta paroda, tačiau nesimato, kad ją kas nors ten ypatingai švęstų. Manau, Moters dieną labiau būdinga švęsti posovietiniams kraštams”, – samprotavo E.Gentvilas.

Nors Moters dienos europarlamentaras teigė nesureikšminantis, tačiau jeigu būna namuose, savo žmoną pasveikina su švente, stengiasi parodyti jai didesnį dėmesį.

Pasidomėjus, ar neapmaudu, kad Lietuvoje nėra vyrų dienos, E.Gentvilas filosofavo: „Vyrų diena nebūtina. Juk ji nei pagerintų, nei pablogintų žmogiškųjų santykių. Nemanau, kad dėl vyrų dienos žmona mane pradėtų labiau mylėti”.

Dviguba šventė

Klaipėdos mero pavaduotojai Audrai Daujotienei kovo 8-oji – įsimintina diena.

Šią dieną A.Daujotienė švenčia ne tik todėl, kad tai – Moterų šventė, bet ir dėl to, kad kovo 8-ąją – jos vyro gimtadienis.

Taigi kasmet tądien sveikinimų susilaukia abu sutuoktiniai.

Tai – ne vienintelė dviguba Daujotų šeimos šventė.

Pati mero pavaduotoja gimusi sausio 2-ąją. Tačiau gimtadienį visada švenčia Naujųjų metų dieną – sausio 1-ąją.

Vicemerė teigė, kad už Tarptautinę moters dieną jai svarbesnė Motinos diena, švenčiama pirmąjį gegužės sekmadienį.

O Kovo 8-oji jai – tiesiog žaisminga šventė, kaip ir švento Valentino diena.

„Nemanau, kad vyrai turėtų nusiminti, nes nėra vyrų dienos. Juk yra Tėvo diena. O kiekvienos lyties atstovams rengti atskiras šventes vargu ar tikslinga”, – svarstė A.Daujotienė.

Nelieka flirto

Moterys kalba, kad per savo šventę reikėtų labiau pakovoti už lyčių lygybę ir savo teises, tačiau jūrų kapitonas Sigitas Šileris mano, kad dailiosios lyties atstoves reikėtų šiek tiek pristabdyti.

„Moteris reikia pristabdyti nuo tokio spartaus ėjimo į priekį ir bandymo visur pakeisti vyrus. Tokiais bandymais jos praranda dalį moteriško žavesio ir mums nebelieka su kuo flirtuoti. Moterys turėtų atsiminti, kad nebuvo lygybės ir nebus. Kaip vyrai nepakeis moterų, taip ir moterys – vyrų”, – kalbėjo kapitonas.

Tačiau S.Šileris įsitikinęs, kad Tarptautinę moters dieną švęsti reikėtų.

„Jeigu kyla klausimas – švęsti ar nešvęsti, vadinasi, reikia švęsti. Manau, kad Moters diena vyrams – eilinė proga pabūti geresniems, nei yra”, – samprotavo pašnekovas.

Kapitonas teigė, kad nebūtų prieš, jeigu atsirastų ir vyrų diena.

„Būčiau labai dėkingas, jeigu moterys pasiūlytų tokią šventę švęsti”, – juokėsi S.Šileris.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.