LNTPA: sąlygas reikia liberalizuoti nedelsiant

Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacija (LNTPA) siekia atkreipti politikų ir visuomenės dėmesį, kad nekilnojamojo turto kainų kilimą skatina ne tik kylanti ekonomika ir geros kreditavimo sąlygos, bet ir biurokratiniai bei spekuliaciniai veiksmai, dirbtinai mažinantys pasiūlą.

Nekilnojamojo turto plėtrą stabdo nebaigta žemės reforma ir su žemės nuosavybe susiję reikalai, kuriuos tvarkyti neretai užtrunka net keletą metų. Teritorijose, kuriose tikėtina pritraukti investuotoją, trūksta tinkamai paruoštų žemės sklypų nekilnojamojo turto projektams vystyti. Miestas nėra suplanavęs ir paruošęs tokių teritorijų, o pati visuomenė turi mažesnes galimybes gyventi teritorijose su racionaliau išvystyta inžinerine, socialine infrastruktūra bei gyvenamąja aplinka. Aktyviai vystantis nekilnojamojo turto rinkai būtinas valdininkų ir verslo sektoriaus bendradarbiavimas.

Šiuo metu pagal Teritorijų planavimo įstatymą žemės paskirtį galima keisti tik pagal bendruosius planus, tačiau bendrųjų planų rengimo procesas gali užsitęsti, o tai dar labiau iškreips žemės rinką, ypač didžiuosiuose Lietuvos miestuose ir jų priemiesčiuose. Iki 2007 metų, kai visos savivaldybės privalo būti parengusios bendruosius planus, galėtų būti leidžiama daryti išimtis keičiant žemės paskirtį, jei jau žinoma, kas bus toje žemėje, jei planuojamos svarios investicijos ir panašiai.

„Problemas sukuria neadekvati nekilnojamojo turto plėtrą reguliuojanti teisinė sistema ir realus savivaldybių ar apskričių gebėjimas užtikrinti teritorijų planavimo dokumentų parengimą. Nėra vieningos institucijos, atsakingos už nekilnojamojo turto ir investicijų plėtrą Lietuvoje,” – teigia LNTPA direktorius Jonas Ragauskas. „Šiuo metu tik pradedami analizuoti klausimai apie Žemės įstatymo pataisas, leisiančias pagreitinti teritorijų planavimo dokumentų rengimą ir žemės paėmimą visuomenės reikmėms.”

Palaipsniui liberalizavus nekilnojamojo turto rinką nekilnojamojo turto vystytojams atsirastų galimybė lengviau ir greičiau pateikti rinkai daugiau naujos statybos būsto. Šiandien pernelyg sunki žemės paskirties keitimo procedūra ir kartais net kelerius metus besitęsiantys detaliųjų planų rengimo terminai bei derinimai verčia nekilnojamojo turto vystytojus branginti savo produktą. Pasak LNTPA valdybos nario ir akcinės bendrovės „Ogmios centras” valdybos nario Sigito Stasevčiaus, valdžios atstovai ir nekilnojamojo turto vystytojai turėtų siekti bendro tikslo – sustabdyti būsto kainų kilimą, kurį dabar labiausiai veikia sklypų deficitas ir spekuliacijos. Problemą reikėtų spręsti iš esmės, liberalizuojant žemės rinką, skiriant sklypus aukcionams, apmokestinant pajamų mokesčiais ir realiais žemės mokesčio tarifais spekuliuojančius žeme.

LNTPA narės nekilnojamo turto bendrovės „Ober – Haus” vertinimo ir rinkotyros skyriaus vadovas Saulius Vagonis pripažįsta, kad dabartinėmis sąlygomis tokie svarbūs faktoriai kaip vietos, statybos kokybė ir statytojo įsipareigojimų vykdymas yra beveik nevertinami. Tačiau S.Vagonis neabejoja, kad ateityje augant pasiūlai, konkurencijai, keičiantis pirkėjų požiūriui į rinką bei joje siūlomą produktą, įsigijus prastą prekę, išlieka galimybė patirti nuostolių net ir nesant rinkos krizei.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.