„Oskaru” už geriausią filmą apdovanota „Avarija”

78-ąją „Oskarų” teikimo ceremoniją vedė Johnas Stewartas. Kaip ir kasmet, Jungtinių Amerikos Valstijų kino meno akademijos apdovanojimai vyko „Kodak” kino teatre, kuris talpina 3400 žmonių.

Net keturi filmai laimėjo po 3 „Oskarų” apdovanojimus: „Kuprotas kalnas” (Brokeback Mountain), „King Kongas” (King Kong), „Geišos išpažintis” (Memoirs of a Geisha), „Avarija” (Crash).

Iš anksto ši „Oskarų” teikimo ceremonija buvo vadinta labiausiai nuspėjama – 8 nominacijų sulaukęs „Kuprotas kalnas” buvo laikomas pagrindiniu favoritu į geriausio metų filmo titulą. Vis dėl to, tiek renginio dalyviai, tiek žiūrovai buvo nustebinti, kuomet Jackas Nicholsonas paskelbė, jog geriausio metų filmų vardas atitenka trileriui „Avarija”.

Daugiausia nominacijų sulaukęs „Kuprotas kalnas” pirmąjį įvertinimą pelnė tik antroje ceremonijos dalyje – už geriausią garso takelį. Filmas gavo tik du reikšmingus apdovanojimus – už geriausią adaptuotą scenarijų ir geriausią režisieriaus darbą.

Geriausiu aktoriumi išrinktas Philipas Seymouras Hofmanas, suvaidinęs rašytoją Trumeną Kapotę biografiniame filme „Kapotė”.

Geriausia aktore išrinkta Reese Witherspoon už vaidmenį kitame biografiniame filme „Ties jausmų riba”. Šioje juostoje R.Witherspoon sukūrė „country” muzikos atlikėjos Jane Carter vaidmenį.

Už vaidmenį politinėje juostoje „Sirijana” geriausiu antrojo plano aktoriumi išrinktas George`as Clooney. Atsiimdamas apdovanojimą 44-erių aktorius ir režisierius juokavo, jog nuo šiol visą gyvenimą bus vadinamas „Oskaro” laureatas George Clooney”.

Už geriausią antrojo plano vaidmenį apdovanotą Rachel Weisz dėkojo „Ištikimojo sodininko” režisieriui Fernando Meirellesui. Kūdikio besilaukianti britė ypač jausmingai reagavo į gautą apdovanojimą. Kaip ir G.Clooney, Rachel Weisz kuri anksčiau už šį vaidmenį buvo apdovanota „Auksiniu gaubliu”.

Apdovanojimas už geriausius specialiuosius efektus atiteko didelio biudžeto Peterio Jacksono juostai „King Kongas”. Šiam filmui taip pat atiteko apdovanojimai ir už geriausius garso efektus bei geriausią garso montažą.

Brangiausiai apmokama Holivudo aktorė Reese Witherspoon apdovanojo geriausią animacinę juostą, kuria išrinkta „Volisas ir Gromitas: kiškiolakio prakeiksmas”. Anksčiau šis filmas BAFTA apdovanojimuose BAFTA buvo išrinktas geriausiu Didžiosios Britanijos filmu.

Broliai Luke`as ir Owenas Wilsonai įteikė apdovanojimą už geriausią trumpametražį darbą. „Oskaras” šioje kategorijoje atiteko „Six Shooter”. Trumpo metražo animacinius filmus pristatė du animaciniai herojai iš „Viščiuko Cypsiaus” – „Oskaras” atiteko filmui „The Moon and the Son: An Imagined Conversation”. Trečiojoje trumpo metražo filmų kategorijoje – geriausiu trumpametražiu dokumentiniu filmu išrinktas „A note of triumph: The golden age of norman corwin”.

Už geriausius kostiumus kino meno akademijos įvertinimą pelnė Robo Marshallo filmas „Geišos išpažintis”. Ši juosta taip pat buvo pagerbta už geriausią meninį apipavidalinimą bei geriausią operatoriaus darbą.

Už geriausią grimą apdovanuota ekranizacija „Narnijos kronikos: liūtas, burtininkė ir drabužių spinta”.

Geriausiu dokumentiniu filmu išrinkta prancūziška juosta „Migruojantys paukščiai 2: imperatoriaus kelionė”.

Geriausiu Užsienio filmu išrinktas Pietų Afrikoje sukurtas filmas „Tsotsi”.

Už indėlį kinui apdovanotas 81-erių metų režisierius Robertas Altmanas. Jis 7 kartus buvo nominuotas „Oskarui”, bet nė karto jo nėra laimėjęs. Už filmą „Karo lauko ligoninė” 1970-aisiais ir už juostą „Žaidėjas” 1992-aisiais Robertas Altmanas pelnė Kanų „Auksinės palmės” šakeles.

Geriausia daina išrinkta apie repo muzikos pasaulį pasakojančiam filmui „Hustle & Flow” sukurta daina „It`s Hard Out Here for a Pimp”. Renginio vedėjas Johnas Stewartas „Oskarą” atsiėmusius vyrukus „Three six mafia” pavadino nuoširdžiausiai apdovanojimu besidžiaugiančiais renginio dalyviais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kinas su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.