Kovo 23 dieną prasidės „Kino pavasaris`06”

Lėtai į Lietuvą slenkantį pavasarį galbūt paspartins festivalis „Kino pavasaris‘06”. Kovo 23 – balandžio 6 dienomis vyksiantis tarptautinis kino festivalis žiūrovų vertinimui pasiūlys daugiau nei 50 filmų iš viso pasaulio.

Praėjusiais metais miesto bendruomenei nepavykus išsaugoti kino teatro „Lietuva”, festivalis perkeliamas į kino centrą „Forum Cinemas Vingis”.

„Nors keičiasi festivalio erdvė, stengsimės tęsti ir išlaikyti tas pačias tradicijas ir parodyti Lietuvos žiūrovams geriausius filmus”, – pasakojo festivalio direktorė Vida Ramaškienė.

Kaip visada šalia gausios užsienio filmų panoramos bus pristatyti ir naujausi lietuvių darbai.

Į Lietuvos ekranus atkeliauja geriausiais prestižiniuose kino festivaliuose pripažinti filmai.

2005-aisiais Kanų kino festivalyje pagrindinį prizą laimėję broliai belgai Jeanas-Pierre‘as ir Lucas Dardenne‘ai pristato socialinę dramą „Vaikas”, pasakojančią apie vagišiaus ir smulkaus nusikaltėlio pastangas tapti geru tėvu. Filme jauniausią herojų – kūdikį Džimį suvaidino net 25 skirtingi mažyliai.

Kitas „Kino pavasario” perliukas atkeliauja nuo Berlyno kino festivalio pjedestalo. Praėjusių metų „Berlinalės” laureatas – Pietų Afrikoje sukurta juosta „Karmen Kajelitsoje” – netikėta ir originali legendinės George‘o Bizet operos „Karmen” interpretacija.

Festivalyje, besistengiančiame atspindėti aktualiausias ir svarbiausias visuomenei temas, planuojama parodyti ir garsaus argentiniečių režisieriaus Marcelo Pineyro psichologinę dramą „Gronholmo metodas”. Filmas puikiai parodijuoja milžiniško populiarumo sulaukiančius realybės šou ir atskleidžia tokiuose projektuose dalyvaujančių žmonių charakterius. „Gronholmo metodas” gali pasigirti populiariausiu Ispanijos ir Argentinos aktorių žvaigždynu ir net penkiomis ispaniškojo „Oscaro” – „Goya” nominacijomis.

Nekantriai laukiama Mongolijai atstovaujančios režisierės Byambasuren Davaa filmo „Geltonojo šuns uola”, atskleidžiančio šiuolaikinės Mongolijos realijas. 2004-siais „Kino pavasaryje” rodyta šios režisierės juosta „Sakmė apie raudantį kupranugarį” nusipelnė didelių Lietuvos žiūrovų simpatijų.

„Kino pavasaryje” netrūks egzotikos tiek geografijos, tiek tautiniu požiūriu: tikimasi, kad žiūrovams turėtų būti įdomus režisieriaus Aleksandro Maničiaus dokumentinis filmas „Šutkos rekordų knyga”, kuriame išvysime ir Bajramą Severdzaną, išgarsėjusį pagrindiniu vaidmeniu Emiro Kusturicos legendiniame filme „Katytė balta, o katinas juodas”.

Planuojama parodyti ir dokumentininko Michaelio Glawoggerio filmą „Dirbančio žmogaus mirtis”, kuri buvo labai gerai įvertinti Venecijos ir Toronto kino festivaliuose. Su filmavimo kameromis režisierius apkeliavo Ukrainą, Indoneziją, Nigeriją, Pakistaną ir Kiniją, kad užfiksuotų daugybę jaudinamų kadrų apie paprastus žmones, kurie atlieka neįsivaizduojamai sunkius ir pavojingus darbus, kad tik galėtų išlaikyti savo šeimas.

Kinijos istorijos momentus, paliekančius pėdsaką tėvo ir sūnaus bendravimui, atskleis garsaus režisieriaus Zhango Yango melodrama „Saulėgrąža”.

Trys Belgijos režisieriai Dominique Abel, Fiona Gordon ir Bruno Romy idėjų ir įkvėpimo sėmėsi iš nebylaus kino filmų ir „Kino pavasario” žiūrovams pristatys linksmo absurdo komediją beveik be dialogų „Ledkalnis”.

Ne mažiau dėmesio tikisi sulaukti ir lietuviškos „Kino pavasario” programos filmai. Žiūrovai galės išvysti naujausius Janinos Lapinskaitės, Kristijono Vildžiūno, Romo Lileikio, Gyčio Lukšo ir kitų kūrėjų filmus.

„Kino pavasaris” pernai buvo lankomiausias festivalis Lietuvoje tarp visų jame vykstančių įvairaus žanro festivalių. Praėjusių metų „Kino pavasaris” sulaukė rekordinio – daugiau nei 41 tūkst. – žiūrovų skaičiaus ir tapo gausiausias Baltijos šalyse.

Festivalio žiūrovai neturėtų pajusti didelio kainų šuolio. „Laikysimės tos pačios kainų politikos ir sieksime, kad kuo daugiau žiūrovų galėtų pamatyti gerus filmus”, – sakė Vida Ramaškienė.

Perkant bilietą į vieną filmą, jis kainuos 10 lt, bet nusprendusiems įsigyti festivalio abonementą bilietai kainuos po 6 lt.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kinas su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.