Vegetariškojo maisto pliusai ir minusai

Dauguma šiuolaikinių vegetarų savo mitybos racioną be mėsos pasirenka ne tiek iš humaniškumo, kiek manydami, kad taip saugo savo sveikatą. Ar tai sveika?

Vegetariškoji dieta vien tik iš augalinės kilmės produktų, medikų nuomone, nėra labai sveika. Augalinės kilmės maistas nepajėgia organizmo aprūpinti visomis būtinomis medžiagomis. Kur kas sveikesnė yra laktovegetariškoji dieta, nes tuomet galima vartoti kiaušinius bei pieno produktus. Ši mitybos sistema organizmą aprūpina baltymais bei kalciu, kurių, valgydami vien tik vegetariškąjį maistą, pakankamo kiekio negautume. Vitamino B12 augaliniame maiste taip pat nėra.

Kuo pranašesnis vegetariškas maistas?

Vegetarai mažiau serga širdies ir kraujagyslių ligomis, hipertonija, diabetu, rečiau susidaro akmenys inkstuose ir šlapimo pūslėje.

Daržovės ir vaisiai, kurių vegetarai valgo labai daug, turtingi vitaminų ir mineralinių medžiagų, kurios stiprina imunitetą, saugo nuo vėžio. Be to, augalinis maistas turi fitoncidų, gerinančių virškinamojo trakto veiklą, jame nėra cholesterino, be to, – valo organizmą.

Kruopos turtingos augalinių baltymų, maistinių ir mineralinių medžiagų, B ir E grupės vitaminų. Avižos ir miežiai mažina cholesterino kiekį kraujyje, o tai labai svarbu norint išvengti aterosklerozės.

Visų vegetarų racione yra įvairiausių rūšių riešutų, kurie taip pat turi labai daug vitaminų ir mineralinių medžiagų. Ištirta, kad juose gausu vertingų nesočiųjų riebalinių rūgščių, mažinančių cholesterino kiekį.

Riebioje mėsoje yra labai daug cholesterino, kurio perteklius racione yra vienas iš faktorių atsirasti aterosklerozei ir miokardo infarktui. Be to, prieš patekdama į lėkštę, mėsa yra įvairiais būdais apdorojama, o tai ne visada turi teigiamą poveikį sveikatai.

Vegetariškos mitybos trūkumai

Atsisakę mėsos patiekalų vegetarai dėl geležies deficito rizikuoja tapti anemijos aukomis, juk geležis geriausiai įsisavinama su gyvulinės kilmės produktais.

Iš savo mitybos raciono pašalinę žuvį, vegetarai netenka gerai įsisavinamų baltymų, vitaminų, mineralinių medžiagų, o taip pat polinesočiųjų riebalinių rūgščių, kurios labai svarbios apsisaugoti nuo širdies ir kraujagyslių ligų bei hipertonijos.

Dauguma vegetarų neturi antsvorio, tačiau nereiktų pamiršti, kad valgant daug kaloringų augalinių produktų (riešutai, medus, pupos) galima priaugti svorio.

Kaip maitintis, kiekvieno mūsų asmeninis reikalas. Valgyti ar nevalgyti mėsą ginčijamasi jau seniai, tačiau renkamės tik mes patys.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.