Specialistai ruošiasi paukščių gripo pandemijai

Žmonėms potencialiai mirtinu paukščių gripo virusu H5N1
jau užsikrečia ir žinduoliai.
Vokietijoje nugaišęs šia viruso atmaina užsikrėtęs katinas paskatino ir atitinkamas Lietuvos tarnybas išplatinti prašymą vengti į lauką išleisti savo augintinius.

Kaip apsisaugoti nuo grėsmingai plintančio paukščių gripo

ir kokių priemonių imtis pandemijos atveju

vakar tarėsi Panevėžio miesto ir rajono

įvairių tarnybų specialistai bei valdžios atstovai.

Vakar apie priemones, kaip apsisaugoti nuo paukščių gripo plitimo, buvo diskutuojama Panevėžio rajono savivaldybėje surengtame pasitarime. Į jį buvo atvykę miesto ir rajono valdžios, policijos bei kariuomenės atstovai, civilinės saugos, aplinkosaugos specialistai, epidemiologai, gydytojai.

Dar praėjusią savaitę Panevėžio apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai pradėjo važinėti po mūsų rajoną ir tikrinti, kaip laikomasi reikalavimo naminius paukščius iki gegužės 20 dienos laikyti uždarose patalpose. Pasak minėtos tarnybos viršininko Valdemaro Kontauto, žmonės neskuba paisyti šio reikalavimo, motyvuodami tuo, kad paukščių gripo Lietuvoje dar nėra.

Rizika – didelė

Vokietijoje prieš porą dienų rastas nugaišęs katinas, užsikrėtęs pavojingąja paukščių gripo viruso atmaina H5N1, patvirtino specialistų prognozes, kad minėtas virusas jau persiduoda iš paukščių žinduoliams. Tačiau mūsų šalies specialistams vis dar tenka įtikinėti pavienius naminių paukščių laikytojus imtis visų apsisaugojimo priemonių.

Pasak specialistų, laikantiesiems naminius paukščius yra pavojus užkrėsti juos gripo virusu per pašarus, jei jie bus vežami iš parduotuvių nespecializuotomis, atviromis mašinomis. Paukštynams minėta rizikos forma praktiškai neegzistuoja, nes pašarai gabenami centralizuotai, imantis reikalingų atsargumo priemonių. Todėl specialistai pataria po kelias vištas laikantiems gyventojams verčiau jas paskerdus suvartoti maistui ir taip sumažinti paukščių gripo plitimo riziką.

Panevėžio apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas V.Kontautas vakar PB sakė manąs, kad vėliau už sunaikintus paukščius gyventojams bus kompensuojama, tačiau kol kas nėra žinoma, kokiu būdu.

Svarbu – asmens higiena

Pasak vyriausiojo Panevėžio visuomenės sveikatos centro epidemiologo Alfonso Žobako, virusas iš sergančio paukščio organizmo 99 procentais atvejų išsiskiria su išmatomis. Žmogus juo gali užsikrėsti, jei paukščių mėšlo pateks net ir į nedidelę žaizdelę – būtent tokiu būdu H5N1 virusu užsikrėtė 74 procentai žmonių.

A.Žobakas priminė, kad virusas taip pat lieka ir sirgusio paukščio organizme, todėl gali užsikrėsti žalią sparnuočių mėsą ėdantys gyvūnai. Tokių atvejų jau užregistruota.

Virusas žūva bent 5 minutes paveikus paukštieną 70 laipsnių temperatūra.

Saugantis jau Europą pasiekusio viruso pirmiausia rekomenduojama laikytis asmens higienos taisyklių: neliesti kritusių paukščių, plautis rankas, ūkininkaujantiems žmonėms į tvartą neiti su tais pačiais batais, su kuriais vaikščiojo lauke. Tokiu būdu užkrėstų paukščių išmatos nepateks į tvartus ir neperneš viruso.

Ypač svarbu įspėti vaikus, kad jie nesiartintų prie paukščių. Planuojama apie paukščių gripo grėsmę vaikams aiškinti ir per mokyklose dėstomą žmogaus saugos discipliną.

Rekomenduojama apriboti išvykas į kitus rajonus. Manoma, kad jei paukščių gripas ims plisti, tai pirmiausia atsitiks Klaipėdos apskrityje.

Nuo paukščių gripo kritę paukščiai turi būti surenkami į maišus, o leisgyviai sparnuočiai užmigdomi laikantis gyvūnų globos reikalavimų. Svarbu numatyti jų laidojimo vietas, kad nebūtų užteršti požeminiai vandenys. Panevėžio rajone tam tinkamiausios būtų Uliūnų, Vaišvilčių, Miežiškių, Garšvių ir Tekorių gyvenvietės.

Specialistai skuba nuraminti, kad vykstant normaliems pūvimo procesams, virusas po žeme žus. Be to, gaišenos būtų laidojamos užpylus jas dezinfekuojamosiomis medžiagomis.

Baiminamasi pandemijos

A.Žobakas patarė pamąstyti apie veiksmų planą, jei kiltų gripo pandemija – kai gripo virusas mutuoja ir atsiranda naujas viruso potipis, kuriam žmonės visiškai neatsparūs.

Gripo pandemijos linkusios kilti kas 40 metų – būtent tiek praėjo nuo paskutinės pandemijos. Baiminamasi, kad su paukščių gripo virusu susijungęs gripo virusas gali imti plisti oro lašiniu būdu ir taip persiduoti nuo žmogaus žmogui. Kol kas tokių atvejų neužfiksuota.

Anot epidemiologo, apsidraudžiant reikėtų numatyti medikų, socialinių darbuotojų bei kitų tarnybų darbo režimą pandemijos atveju, nes tuomet žmonių mirčių išvengti nepavyktų.

Kol kas gyventojai prašomi vykdyti reikalavimus uždaryti paukščius. Priešingu atveju gresia baudos. Atsiradus paukščių gripo emidemijos židiniui, paukščiai – taip pat ir sveiki – būtų naikinami net 3 kilometrų spinduliu.

Rekomenduojama saugoti ir kates

Pastebėjus kritusį paukštį gyventojai nedelsiant turėtų informuoti maisto ir veterinarijos tarnybą nemokamau telefonu 8-800-40403, taip pat skambinti 8-45-570223, o savaitgaliais ir švenčių dienomis – 8-687-32178 arba artimiausiam veterinarijos gydytojui. Kritusių ar leisgyvių paukščių prašoma neliesti.

Rekomenduojama saugoti ir savo augintinius, ypač kates. Jų geriau neišleisti į lauką, stebėti elgesį, vengti kontakto su lauke dažnai būnančiomis katėmis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.