Poliklinika tapo intrigų vieta

Į vieną verpetą susisuko netikėtas Vidaus reikalų ministerijos poliklinikos vyr. gydytojo atleidimas, mįslingi verslininkų vizitai, dovanoto tomografo likimas ir EBSW šešėlis

V.Putvinskio gatvėje esantis pastatas, kuriame šiuo metu įsikūrusi Vidaus reikalų ministerijos (VRM) poliklinika, tapo geidžiamu objektu.

Kalbas apie tai, kad šią sveikatos įstaigą ketinama panaikinti, o pastatą parduoti, paskatino poliklinikos vadovo atleidimas, ketinimai į Vilnių išvežti dovanotą brangią aparatūrą.

Teigia pasitraukęs po konflikto su ministru

Iš poliklinikos vadovo pareigų praėjusių metų gruodį atleistas Gediminas Berūkštis sakė buvęs priverstas tai padaryti.

„Ar mano atleidimas susijęs su pastatu? Man tiesiogiai to niekas nesakė, bet galvoti galima visaip. Motyvas buvo toks, neva aš buvau susirengęs tą pastatą privatizuoti. Gal man ir garbė, kad vidaus reikalų ministras Gintaras Furmanavičius mane laiko labai turtingu, bet tokių planų neturėjau”, – teigė 17 metų poliklinikoje dirbęs kaunietis.

Jis negalėjo pasakyti, ar polikliniką ketinama uždaryti. „Kaip sako rusai, „žirafa didelė, jai geriau matyti”, – kalbėjo G.Berūkštis.

Jis teigia, kad buvo priverstas pasitraukti iš pareigų po konflikto su ministru G.Furmanavičiumi. „Ministras kartą man labai aikštingai pasakė, kad jis yra žmogus, atėjęs iš verslo, kuriame svarbu pinigai, o ne žmonės. Esu įpratęs savo nuomonę sakyti tiesiai į akis, todėl ministrui pasakiau: „Bijau, ar tai nebus viena iš jūsų atsistatydinimo priežasčių”. Arogantiškam žmogui toks pasakymas galbūt ir užkliuvo”, – mano G.Berūkštis.

EBSW šešėlis

Kaune kalbama, kad poliklinikos pastatu itin domėjosi Raimundas Petrikas, buvusio EBSW koncerno vadovo Gintaro brolis. Jis gyvena gretimame name, kurio sienos sulipusios su poliklinikos pastatu.

Kaip yra žinoma, VRM vadovas G.Furmanavičius taip pat yra dirbęs EBSW įmonėje. Bankrutavusio ir gyventojų indėlius pradanginusio koncerno veiklą tyrusi Seimo komisija paskelbė, kad G.Furmanavičius, turėjęs akcijų su EBSW siejamose įmonėse ir buvęs kai kurių jų vadovybėje, nebuvo artimai susijęs su koncernu.

„Ar teko bendrauti su ponu Raimundu Petriku? Teko. Esu jį išvijęs iš kabineto. Tai buvo gal prieš porą metų, kai jis atėjęs siūlė pastatą jam parduoti. Atsakiau, kad tai biudžetinė įstaiga, klausiau, kaip jis įsivaizduoja pirkimą?” – pasakojo G.Berūkštis.

Pats R.Petrikas „Kauno dienai” teigė, kad šis pastatas jo nedomina. „Kaip manai, ar galima jį iš viso nusipirkti?” – klausė jis.

Priminus, kad G.Berūkštis buvo sulaukęs klausimo iš jo dėl galimybės nusipirkti pastatą, R.Petrikas sakė: „Gal ir išėjo toks klausimas iš kalbos, bet manęs šis pastatas nedomina”.

Paveldėtojams – nei pastato, nei pinigų

VRM Kauno poliklinikoje tarpukario metais buvo įsikūrusi daktaro A.Gylio privati vidaus ir nervų ligų ligoninė. Jei šiame keturių aukštų pastate nebūtų veikusi medicinos įstaiga, jį būtų tekę grąžinti paveldėtojams – dviem JAV gyvenantiems A.Gylio sūnums.

Amerikoje įsikūrę profesoriai Julius Aloysius ir Jonas Gyliai žino, kad jiems turtas negali būti grąžintas, tačiau nesupranta, kodėl nesumokama valstybės kompensacija už jį. Be poliklinikos pastato, jiems priklauso ir jos kieme esantis ūkinis pastatas

Anot J.A.Gylio, problemų iškilo dėl jo dokumentuose įrašytų vardų. „Gimimo liudijime įrašytas mano antras vardas „Aloysas”, bet Lietuvos pase įrašytas vardas „Aloysius”. JAV pase įrašyta „Aloysius”.

2002 metų birželį VRM Piliečių nuosavybės teisių atkūrimo komisijos pirmininkas Vincas Žydelis paprašė tai patikslinti dėl tapatybės nustatymo. Aš parašiau laišką Lietuvos konsulei Niujorke Irenai Skardžiuvienei. Ji susisiekė su Migracijos departamento atstove Daiva Vežikauskaite. Turiu D.Vežikauskaitės 2002 metų laiško kopiją, kad esu tas pats asmuo, kuris gimė 1933 metų liepos 2 dieną Kaune.

Nežinau, kas atsitiko toliau. Arba D.Vežikauskaitė nenusiuntė dokumento V.Žydeliui arba jis turi laišką, bet nieko nenusprendė. Iš V.Žydelio negavau jokios informacijos”, – teigė J.A.Gylys.

Tektų keisti ir JAV pasą

VRM atstovai paaiškino, kad pareiškėjams buvo nurodyta patikslinti galiojančius asmens tapatybės dokumentus. Jie turėjo pasikeisti Lietuvos piliečio pasą, įrašant jų gimimo liudijimuose nurodytus vardus arba kreiptis į teismą dėl juridinio fakto nustatymo.

„VRM nereikalauja ir neturi teisės reikalauti, kad būtų keičiamas JAV piliečio pasas, tačiau teisinė praktika yra tokia, kad keičiant Lietuvos piliečio pasą (keičiant jame nurodytus duomenis), atitinkamai turėtų būti keičiamas ir kitos valstybės piliečio pasas. Tokia praktika susiklostė siekiant išvengti tam tikrų nesusipratimų. Pavyzdžiui, sulaikant asmenį ir tikrinant jo asmens dokumentus, dviejų neatitinkančių pasų duomenys gali būti traktuojami kaip dviejų skirtingų asmenų dokumentai. Už tai tiek LR, tiek kitų valstybių įstatymai numato teisinę atsakomybę”, – aiškinama VRM atsakyme.

Į nepatogius klausimus atsakė pavaldinys

Norėjome užduoti klausimus VRM ministrui Gintarui Furmanavičiui, tačiau į jam adresuotus klausimus atsakė Sveikatos priežiūros tarnybos prie VRM viršininkas Andrėjus Stalauskas.

Anot jo, VRM gavo G.Berūkščio prašymą atleisti jį iš užimamų pareigų. „Prašymas buvo parašytas tuo metu, kai poliklinikoje buvo vykdomas vidaus auditas. Nelaukiant audito išvadų, G.Berūkštis ir parašė prašymą išeiti iš darbo. Audito rezultatai atskleidė daug neūkiškumo faktų, ypač tvarkant poliklinikos nekilnojamąjį turtą. Nežinau, ką apie tai galvojo G.Berūkštis, kokių jis turėjo minčių apie nenaudojamus pastatus. Šiuo metu laikinai einantis Kauno poliklinikos direktoriaus pareigas Artūras Krūvelis ėmėsi energingai šalinti nustatytus trūkumus”, – teigė jis.

Anot A.Stalausko, poliklinika tęs darbą toliau, tačiau, įgyvendinant asmens sveikatos priežiūros įstaigų, kurių steigėja yra VRM, reorganizaciją, parengtas Vyriausybės nutarimo projektas, pagal kurį steigėjo teises ketinama perduoti Sveikatos apsaugos ministerijai.

„Poliklinikos veiklos nenumatoma stabdyti, ji tęs darbą sveikatos apsaugos sistemoje. Mes pradėjome rengti dokumentus ir paaiškėjo, kad nuo 1994 metų vienas pastatų nėra perimtas ir įregistruotas, kiti irgi teisiškai neįregistruoti. Tada ir parašiau, kad būtų atliktas vidaus auditas”, – teigė A.Stalauskas.

„Tai įdomi versija. Prašiau ministro leisti sulaukti audito išvadų, bet jis reikalavo iš karto atsistatydinti. Audito nebijojau. Ne auditas mane privertė išeiti iš darbo. A.Stalauskas anksčiau dirbo respublikinės apsaugos policijos vadu, kuri buvo sėkmingai uždaryta. Dabar jis tampa, man atrodo, profesionaliu uždarinėtoju”, – ironizavo G.Berūkštis.

Jis pateikė ir dar vieną jo atleidimo versiją. „Juk Darbo partija (jai priklauso G.Furmanavičius) atvirai skelbė, kad ieško darbo vietų savo partijos nariams. Jeigu nėra vietų – reikia padaryti. Duok Dieve, kad iš tikrųjų būtų taip, kaip jie sako”, – sakė G.Berūkštis.

Bijo, kad dovana iškeliaus iš Kauno

Šioje poliklinikoje užsimezgė dar viena mįslinga istorija. Pernai Briešės (Italija) labdaros organizacijos atstovas Serdžio Paterlinis, už labdaringą veiklą apdovanotas Santakos garbės ženklu, atvežė į Kauną labdarą – naudotą kompiuterinį tomografą, kuris, suderinus su labdaros teikėju, buvo perduotas VRM poliklinikai Kaune. Tačiau miesto Savivaldybę pasiekė informacija, kad poliklinika likviduojama ir dovanotasis tomografas išvežamas į kitą miestą.

Kauno miesto savivaldybės Socialinių reikalų departamento direktorius Gediminas Jankus išsiuntė laišką ministrui G.Furmanavičiui. „Tikėtasi, kad šis aparatas tarnaus diagnostikai ne tik kauniečiams pareigūnams, bet ir Kauno miesto gyventojams, prisirašiusiems šioje poliklinikoje. Prašome surasti galimybę palikti dovanotąjį įrenginį Kauno miesto sveikatos priežiūros įstaigai, tuo pačiu nepažeidžiant ir dovanotojo valios”, – rašoma rašte.

Anot G.Jankaus, S.Paterlinis specialiai dėl šios istorijos atvyko į Kauną. „Jis buvo susitikęs su meru Arvydu Garbaravičiumi ir aiškiai pasakė, kad aparatas buvo dovanotas Kaunui. Jis nenori, kad tomografas iškeliautų į kitą miestą”, – sakė G.Jankus. Anot jo, meras A.Garbaravičius pageidauja susitikti su G.Furmanavičiumi ir aptarti šį klausimą.

Sveikatos priežiūros tarnybos prie VRM viršininkas A.Stalauskas teigė, kad aparatas yra VRM I pulko sandėliuose Kaune. „Jam reikalingos specialios patalpos. Tam reikia laiko ir pinigų. Ar ketiname jį naudoti? Tai slidus klausimas. Manėme, kad tomografas padovanotas poliklinikai, todėl pradėjome jam ieškoti tikslingesnio ir efektyvesnio panaudojimo, nes Kauno poliklinikoje jam neturime patalpų. Pagal Labdaros paramos įstatymą, labdarą pasiėmęs gavėjas tampa jos savininku ir paskui savo nuožiūra gali elgtis su parama. Išsiaiškinę, kad Italijos Raudonojo Kryžiaus Briešės komiteto moterų skyrius tomografą padovanojo Kauno miestui, mes į jį nereikšime pretenzijų”, – teigė A.Stalauskas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.